• BIST 8718.11
  • Altın 2245.853
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1705
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 8 °C

Bebekler de romatizma olur

Bebekler de romatizma olur
Çocuk Romatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ünsal, romatizmanın çocuklarda 3-4 yaşında başlayabildiğini, 6 aylık bebekte dahi hastalığı gördüklerini belirterek, ebeveynlerin farkındalığını artırmak için çalıştıklarını ifade etti.

İZMİR - EFSUN YILMAZ

Çocuk Romatoloji Derneği Başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Pediatrik Romatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Erbil Ünsal, romatizmanın yaşlılık dönemine özgü bir hastalık olarak bilindiğini ancak çok küçük yaşlarda dahi bu hastalığa rastladıklarını kaydetti. 

Genetik kökenli bir hastalık olan romatizmanın bağışıklık sisteminin uyarıcılara aşırı cevap verdiği durumlarda ortaya çıktığını kaydeden Ünsal, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de her bin çocuktan 1'inde bu hastalığa rastlanabildiğini aktardı. 

Çocuklarda romatizmanın belirtiler ilk ortaya çıktığında teşhis edilmesi gerektiğini kaydeden Ünsal, "Romatizma çocuklarda 'o yaşta olur mu' dediğiniz dönemde bile görülebilir, 3-4 yaşında başlayabilir. 6 aylık bebekte de romatizma olduğunu gördüm. Önemli olan konuyla ilgili farkındalık yaratmak, bebeklerin de çocukların da romatizma olabileceğini bilmek. Çünkü gözden kaçabiliyor ve ölümcül sonuçlara yol açabiliyor." şeklinde konuştu.

"Romatizma hareketsizliği sevmiyor"

Romatizmanın belirtileri ilk ortaya çıktığında yanlış teşhis sonucu çocukların kol ve bacaklarının alçıya alınabildiğini aktaran Ünsal, hareketsizliğin hastalığı daha da kötüleştirdiğini vurguladı.

Ailelerin öncelikle çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvurması gerektiğini, böylelikle romatizmanın daha kolay anlaşılabileceğini ifade eden Ünsal, "Bazı romatizma hastası çocuklara tanı konulamıyor, bir eklemin şişmesi, kıvrık kalması kanıksanabiliyor. Hastalık anlaşılmıyor. Oysa tedavisiz her dakika çocukta eklem hasarı riskini yükseltiyor." dedi.

"Gözü de etkiliyor"

Romatizma hastası çocukların sadece şişme, eklemlerini oynatamama belirtileriyle değil "yüksek ateş" şikayetiyle de sağlık kuruluşlarına başvurabildiğini dile getiren Ünsal, "Romatizmanın birkaç eklemi ya da 30-40 eklemi tuttuğu farklı tipleri var. Sürekli bilgi yenilemesi yapıyoruz. Farkındalığı arttırmak için eğitimler veriyoruz." dedi.

Çocuklarda romatizmanın tespit edilememesi ve farklı ilaç tedavileri uygulandığında sonucun ölümcül olabildiğine işaret eden Ünsal, hastalığın sessizce gözü de etkilediğine, körlüğe yol açabildiğine dikkati çekti. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3007 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim