• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 25 °C

Bebekten kürtaja 'sesli' savaş

Bebekten kürtaja 'sesli' savaş
Türkiye, anne adayını kürtajdan vazgeçirme politikası olarak Amerikan modelini uygulayacak. Konuya ilişkin hazırlanan taslağa göre anne adayına karnındaki bebeğin kalp sesi dinlettirilecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Her kürtaj bir Uludere’dir” açıklamaları üzerine Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ortak bir ekiple kürtaj konusunda çalışma başlatırken, konuya ilişkin bir taslak hazırlandı. STAR’ın ulaştığı taslağa göre Türkiye’ye kürtaj konusunda en yakın ülkenin politikası olan Amerika modeli seçildi. Buna göre Türkiye’de kürtajdan vazgeçirilmesi için anne adayına çocuğun kalp sesi dinlettirilecek. Kürtajı düşünen anne adayı hastanelerdeki ikna odalarında vazgeçirilmeye çalışılacak.

İkna odası yüzde 90 başarı kaydetti

Uzman doktorların ikna etmeye çalışacağı bu odalarda kürtajın kadına zararları ve bebeğin nasıl alındığına dair videolar izletilecek. Anne adayı vazgeçmez ise son çare olarak karnındaki çocuğun kalp sesi dinlettirilecek. Amerika’da bu modelin uygulanması sonucu yüzde 90 başarı sağlandığı görüldü. Öte yandan taslağa ilişkin çalışmalarda annenin 4 ay olan doğum iznini 6 aya çıkarılması önerisi de yer alıyor.

Doğumdan korkana sezaryen şartı

Sezaryen ile ilgili de çalışmalar yapıldı. Buna göre annenin çok ciddi bir doğum korkusu varsa, sezaryen olması zorunlu olarak kabul edilerek cerrahi müdahale yapılacak. Ancak Sağlık Bakanlığı bu konuda tedbirlerini alacak. Buna göre Bakanlık çok fazla sezaryenle doğum yaptıran hastaneleri denetim altına alacak. Eğer aksi bir uygulama olduğunu görürse ağır yaptırımlar uygulayacak. Öte yandan Bakanlık vatandaşın sezaryenle ilgili farkındalığını artırmak için hastane kapılarında ve çeşitli sağlık kuruluşlarında tanıtıcı broşürler asacak.

Hastanede 5 yıldızlı hizmet ve konfor

Taslak anne adayının doğum korkusuna 5 yıldızlı bir çözüm daha sunuyor. Artık doğum hastanelerindeki odalar lüks otel konforunda olacak. Yeni yapılacak olan hastanelerde, genel doğum odaları kaldırılacak. Bunların yerine müstakil odalar yapılacak. Tek kişilik odaların içerisi kadının sancısını çekmesi ve doğum yapmasını mümkün kılar hale getirilecek tıbbi sistemlerle donatılacak. Ayrıca odalara refakatçi için de ikinci bir yatak koyulacak.

Annenin iş hayatındaki yeri de garantili

Taslaktaki diğer çalışmalarda ise annenin 4 ay olan doğum izni süresinin 6 aya çıkarılması önerisi yer alıyor. Ancak kadının 6 ay doğum iznine ayrılmasının iş dünyasında kadın istihdamını düşüreceği veya kadını iş hayatından soğutacağı düşünülerek bu konuda bir takım önlemler de alındı. Bu kapsamda, doğum iznine çıkmış kadının yerine geçici olarak birinin çalıştırılması veya maaşının belli bir kısmı ile sigortasını devletin ödemesi yöntemi gündeme getirildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2106 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim