• BIST 9079.97
  • Altın 2324.743
  • Dolar 32.3404
  • Euro 34.913
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Bedava aşıyla karaciğer kanseri ve sirozun önüne geçiliyor

Bedava aşıyla karaciğer kanseri ve sirozun önüne geçiliyor
Doç. Dr. Tosun: "Devlet aşıyı bedava veriyor, bu imkanı sağlıyor. Ancak aşı yaptırılmadığı için virüs bulaşan hastaların devlete aylık tedavi maliyeti ise bin lirayı buluyor. Ayrıca siroz, karaciğer yetmezliği gibi hastalıklar da ölüme kadar götürebiliyor

Türkiye'de nüfusun yaklaşık yüzde 5'inde görülen Hepatit B'den korunmak için sağlık merkezlerinde ücretsiz aşı yapılırken, bunu yaptırmayanlar daha sonra karşılarına çıkacak siroz, karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri gibi hastalıkların tedavisi için ayda binlerce lira harcıyor.

Viral Hepatitle Savaşım Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Selma Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada her yıl 1 milyondan fazla kişinin Hepatit B kaynaklı hastalıklardan dolayı yaşamını yitirdiği, Türkiye'de ise yaklaşık 3,5-4 milyon insanın taşıyıcı olduğundan habersiz yaşadığını, bu rahatsızlığın gizli bir tehlike olduğunu belirtti.

Dernek olarak Türkiye genelinde çalışma yaptıklarını ve insanları, doktorları bulaşıcı olan bu hastalığa karşı bilgilendirdiklerini, korunmasını sağladıklarını ifade eden Tosun, eskiden bu rahatsızlığa yakalananların öldüğüne yönelik inanış olduğunu, günümüzde tedaviler sayesinde bunun önüne geçilebildiğini anlattı. İnsanların bu konuda duyarsız davrandığını ancak Hepatit B'nin sonucu ölüme kadar götüren önemli bir hastalık olduğunun altını çizen Tosun, toplam üç kez Hepatit B aşısı olan kişinin ömür boyu bağışıklık kazandığını ancak aşı olmadığı için hastalığa yakalananların ölünceye kadar bu hastalıkla mücadele etmek zorunda olduğunu dile getirdi.

Böylesi yaygın bir hastalığa karşı herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurulup ücretsiz olarak Hepatit B aşısı yaptırılması gerektiğini vurgulayan Tosun, şöyle konuştu:

"Yapılan ilk doz aşının ardından ikinci aşı bir ay, üçüncü doz ise 6 ay sonra yapılıyor. Bir kez Hepatit B aşı şemasını tamamlamış olan kişiler ölünceye kadar bir daha bu hastalığa yakalanmıyor. Aşı olmadığı için hastalığa yakalanan kişiler ise ölünceye kadar her ay bu hastalıkla mücadele etmek zorunda. Devlet aşıyı bedava veriyor, bu imkanı sağlıyor. Ancak aşı yaptırılmadığı için virüs bulaşan hastaların devlete aylık tedavi maliyeti ise bin lirayı buluyor. Ayrıca siroz, karaciğer yetmezliği gibi hastalıklar da ölüme kadar götürebiliyor. Vatandaşlara 'gelin sizi bedava aşılayalım' diyoruz ama çok ilgi göstermiyorlar. Özellikle hamilelerin hamilelikleri sırasında Hepatit B testini mutlaka yaptırmaları şart. Eğer taşıyıcı çıkarlarsa doğumda bebeğe yapacağımız aşı ve özel bir serumla bebeği hastalıktan kurtarmak mümkün. Bu konuyu çok fazla önemsediğim için bazen yoldaki hamileleri bile çevirip Hepatit B testi yaptırıp yaptırmadığını sorduğum ve bilgilendirdiğim oluyor. Annede Hepatit B varsa bebeğine geçecek ve eğer önlem alınmazsa o çocukta siroz, karaciğer yetmezliği gibi sorunlar ortaya çıkacak. Hepatit B mikrobu ayrıca cinsel yolla ya da kesik, açık yara, yanık, dövme, piercing, kulak delme, aynı makineyle traş olma gibi işlemlerle de kolaylıkla bulaşabiliyor. Bu nedenle Hepatit B konusunda vatandaşları duyarlı olmaya çağırıyoruz. Ayrıca ailelerinde bir kişi bile Hepatit B taşıyıcısı ya da hastası ise o kişiler mutlaka tetkik yaptırmalı. Günümüzde kronik hepatitlerin modern tedavisi başarıyla uygulanıyor. Bu hastalıklardan korunmak için harcanan zaman ve maliyet, söz konusu hastalıklar ve beraberinde gelen sorunların takibi ve tedavisine oranla çok daha ucuz ve etkili.''

-"Doktorlar Hepatit B testini de istemeli"

Hepatit B'nin kolay bir kan testiyle anlaşıldığını, bazen hekimlerin bir gebe muayenesinde yağ, kolesterol, şeker, üçlü tarama testi ve benzeri çok sayıda testi isterken Hepatit B'yi de bunlara dahil etmesinin büyük önem taşıdığına vurgu yapan Tosun, bazı kişilerin bu hastalığın eşten eşe, aileden aileye geçtiği için genetik sandığını, gebe annelerin yüzde 90-95'inin de çocuğuna bu virüsü bulaştırdığını ifade etti.

Virüsün bebeğe doğumda bulaşması halinde sinsi bir şekilde vücutta ilerlediğini ve 10-15 yaşlarında siroz olarak kendisini gösterdiğini dile getiren Tosun, şöyle devam etti:

"Şu anda Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gelen 1500 tane Hepatit B'li hastamız var. O kişilerin eşlerine, çocuklarına, anne babalarına bakılma oranları çok düşük. Yüzde 70-80'ine bakılmamış. Tedavi gören hastalarımızdan rastgele 45 kişiyle özel görüşme yapıp ailelerinin Hepatit B durumunu sorduk ve bu kişilerin 40'ının annesi de taşıyıcı çıktı. En azından hepsinin mutlaka en az bir tane yakınında var. Bu da ailelere Hepatit B testi yaptırılmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı 1998 yılından bu yana her yenidoğan bebeği Hepatit B için aşılamaya başladı. O nedenle çocuklarımız şanslı ama erişkinler arasında hala çok sayıda testi yapılmamış ve aşılanmamış kişi var. Ailesinde bir tane taşıyıcı varsa bile o kişi mutlaka bir sağlık kurumuna gitmeli. Günümüzde Hepatit B'nin tedavisi de var ve kişinin ömrünü çok uzatıp çok kaliteli bir yaşam sürmesini sağlayabiliyoruz. Ama bunun farkında olmayanlar bu fırsattan da yararlanamıyor. Sonuç olarak devlet aşıyı bedava veriyor, tahlilini bedava yapıyor. Bedava ilaçla ölümün önüne geçiliyor. Öbür türlü binlerce lirayı bulan tedaviler ve çok uzun yıllar sürecek sıkıntılı süreçler var. Lütfen ailenizi, eşinizi, çocuğunuzu getirin, tahlilini yaptırın, Hepatit B aşısı olun."

Bu haber toplam 2425 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim