• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Bedelli vizesi 'Asker Torbası'yla geliyor

Bedelli vizesi 'Asker Torbası'yla geliyor
Bedelli askerliğin ayrı bir yasa ve düzenleme ile değil, yeni çıkarılacak olan torba yasa ile Meclis'ten geçirilmesi planlanıyor. Yeni Askeri Yasa tasarısını da içinde barındıracak olan yeni torba kanun Ekim'de Meclis'e geliyor.

NEVİN BİLGİN/ STAR GAZETESİ

Bedelli askerlik düzenlemesi yeniden gündemde. Düzenlemenin ayrı bir yasa tasarısı ya da teklif yerine Başbakanlık'ta çalışmaları bir yıldır sürdürülen ve askeri yargıda yeni düzenlemeler getirecek Askeri torba Yasa Tasarısı'nın içinde olması planlanıyor. Tasarının Ekim ayında Meclis'e gönderilmesi bekleniyor.

Yeni torbada neler olacak

Milli Savunma Bakanlığı tarafından Başbakanlık'a gönderilen ve Maliye Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ile üzerinde çalışma yapılan Askeri Torba Yasa Tasarısı'nın Ekim'de Meclis'in açılmasının ardından gündeme gelmesi bekleniyor. Askeri Torba'da askeri hakimler, disiplin konusu yanında astsubayların özlük haklarına ilişkin düzenlemeler de yer alacak. Askerden daha önce atılan darbe mağdurlarıyla ilgili düzenlemenin tasarıya girip girmeyeceği henüz net değil. Darbe mağdurlarının bir kısmı özlük haklarına kavuşurken bir kısmının mağduriyeti halen sürüyor.

Ücret ve yaş belirlenecek

Tasarıya bedelli askerlik düzenlemesinin de eklenmesi planlanıyor. Bedelli askerlik bekleyenlerin sayısının 800 bin olduğu ifade edilirken daha önceki bedellide 29 olarak getirilen yaş sınırının daha aşağı çekilip çekilmeyeceği konusu üzerinde de çalışma yapılıyor. Talepler yaşın 25'e indirilmesi yönünde. Ancak bu durumun Genelkurmay Başkanlığı'nın yapacağı planlamaları aksatmayacak yönde düzenlenmesi amaçlanıyor. Son uygulanan bedellide 30 bin TL olarak belirlenen ücret herkes tarafından yüksek bulunmuştu. Yeni çıkarılacak bir bedelli uygulamasında ücretin en fazla 20 bin TL olabileceği konuşuluyor. 500 bin kişinin bedelli uygulamasından yararlanmak üzere 20 bin TL ödediği varsayıldığında, devletin kasasına tam 10 milyar TL girmiş olacak.


ÖNDER YILMAZ - MERİÇ TAFOLAR/ MİLLİYET

Kamuoyunun merakla beklediği bedelli askerlik düzenlemesinin, askeri yargı alanında kapsamlı değişiklikleri içeren, "askeri torba" yasa tasarısıyla ekim ayında TBMM Başkanlığı'na sunulacağı öğrenildi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından Başbakanlık'a gönderilen ve Maliye Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ile üzerinde çalışma yapılan askeri torba yasa tasarısının ekimde Meclis'in açılmasının ardından gündeme gelmesi bekleniyor.

Teknik hazırlık

Torbada askeri hakimler, disiplin konusu yanında astsubayların özlük haklarına ilişkin düzenlemeler de yer alacak. Torba tasarısına bedelli askerlik düzenlemesinin de eklenmesi planlanıyor. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yeniden ortaya atılan ve yüz bini aşkın yükümlünün beklediği bedelli askerlik konusunda, bürokratların teknik bir düzeyde hazırlıklar yaptıkları ifade edildi.

Alınan bilgilere göre, bedelli düzenlemesinin 30 yaş ve üzerini kapsayacak şekilde yasalaşması durumunda 400 bini aşkın, 28 yaş ve üzerini kapsayacak şekilde yasalaşması durumunda ise 600 bine yakın yükümlünün yararlanabileceği ifade ediliyor.

Alınan bilgilere 28 yaş ve üzerini kapsayacak bir uygulamanın hayata geçirilebileceği ifade ediliyor. Son uygulamada bedelli uygulamasından yararlanmak için talep edilen 30 bin TL yüksek bulunmuş ve tepki çekmişti. Bu nedenle bu rakamın da düşürülebileceği değerlendiriliyor.

CHP de istiyor

Bedelli uygulamasına anamuhalefet CHP'de destek veriyor. Ancak CHP, yükümlülerden gelirleri doğrultusunda bedel alınmasını talep ediyor. 100 bini aşkın kişinin beklediği ifade edilen bedelli askerliğin son 4 uygulamasından toplam 205 bin 361 kişi yararlandı. İzmit ve Gölcük depremlerinden sonra uygulanan bedelli askerlik, Hazine'ye 315 trilyon TL tutarında gelir sağlamıştı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3447 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim