• BIST 9524.59
  • Altın 2522.494
  • Dolar 32.5613
  • Euro 34.6657
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Bedeninizi sıcaklardan böyle koruyun

Bedeninizi sıcaklardan böyle koruyun
Artan sıcaklarla birlikte insan organizmasını çok daha fazla etkiliyor. Uzmanlar, beslenmeye bu mevsimde de dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Artan hava sıcaklıkları birtakım sorunları da beraberinde getiriyor. Sıcak havalarla birlikte görülen rahatsızlıkların başında; güneş çarpmaları, gıda zehirlenmeleri geliyor. Bu olumsuz etkilerin bir kısmından sağlıklı beslenmeyle korunmanın mümkün olduğunu söyleyen Amerikan Hastanesi'nden Diyetisyen Zuhal Güler Çelik, "Beslenme, vücudun gerek duyduğu bütün besin öğelerini yaş, cinsiyet ve hareketine uygun miktarda alıp kullanmasıdır" dedi. Bu nedenle öğün düzenine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Çelik, "Bu mevsimde çok aşırı miktarda yemek tüketerek vücudu hem yiyeceklerin termik etkisiyle oluşan sıcağa hem de havanın sıcağına maruz bırakmamak için az az ve sık sık besin tüketmek önemlidir" dedi. Sabah kahvaltısı alışkanlığının önemine değinen Çelik, şöyle devam etti: "Öğle ve akşam yemeklerinin düzenli yenilmesi ve buna ilave olarak yoğurt ve meyve gibi hafif besinlerden oluşan ara öğünler tüketilmesi vücudu yormadan sindirimin gerçekleşmesine yardımcı olur. Bununla beraber gündüzden akşama doğru besin tüketiminin azalması da daha rahat bir uyku düzeni sağlar"

SIVI İHTİYACIMIZ NE KADARDIR?
Vücutta normal koşullarda idrarla, terle, solunumla ve dışkıyla günde yaklaşık 2,5 litre sıvı kaybı olduğunu söyleyen Çelik, bu nedenle vücuttan atılan sıvıyı yerine koyabilmek için günde 2,5 litre yani 8-10 bardak suya ihtiyacın olduğunu kaydetti.

AYRAN İYİ BİR SEÇENEK
Yaz aylarında çay, kahve yerine taze meyve suları, ayran, süt gibi içecekler ve taze meyvelerin sıvı ihtiyacını karşılamada daha etkili olduğunu anlatan Çelik, "Meyve suları tüketilirken hazır meyve suları yerine taze olanları tercih etmek hem daha az şeker almamızı sağlar hem de taze meyvelerin C vitamininden yararlanmamızı sağlar. Ayran ise hem kalsiyumdan zengin hem de protein içeren bir içecek olarak yaz aylarında sıvı ihtiyacımızı karşılamada iyi bir seçenektir" diye konuştu.

MEYVELERİ KABUKLU YİYİN
Meyve ve sebzeler vitamin ve mineral deposu olmalarının yanı sıra içerdikleri posa açısından da değerli odluklarını aktaran Çelik, "Yaz aylarında özellikle sıvı ihtiyacımızı karşılamada da bize yardımcı olurlar. Ayrıca posa, fazla kolesterolün oluşmadan vücuttan atılmasına yardımcı olur, posa almanıza engel bir hastalığınız yoksa; meyve, sebze ve salata tüketiminizi arttırabilirsiniz. Kabuklu yenebilen meyveleri kabuklu olarak tüketmeye çalışın" dedi.

Münevver ÇAKIRTAŞ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2534 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim