• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Behçet hastalarına ilişkin önerge verildi

Behçet hastalarına ilişkin önerge verildi
Genel Kurulda, MHP'nin, Behçet hastalarının ve ailelerinin sorunlarının araştırılması konusundaki araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi görüşüldü.


TBMM Genel Kurulu, "torba tasarı"nın görüşmelerinin tamamlanmaması halinde cuma günü de çalışacak.

AK Parti'nin, Genel Kurulun çalışma gün ve saatlerine ilişkin grup önerisi görüşüldü.

Partisinin grup önerisi üzerine konuşan AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, kamuoyunda "torba tasarı" olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın dördüncü bölümünü bugün bitirmeyi planladıklarını söyledi.

Yarın ise tasarının beşinci bölümünün görüşmelerinin bitimine kadar Genel Kurulun çalışmasını önerdiklerini belirten Can, "Perşembe günü ise kanunun tamamının görüşülmesi halinde, Genel Kurulu kapatmayı, eğer kanunun görüşmeleri tamamlanmazsa cuma günü saat 14.00'de başlayarak kanunun görüşmelerinin tamamlanmasına kadar Genel Kurul'un çalışmasını öneriyoruz." diye konuştu.

Can ayrıca, Genel Kurulun 28, 29, 30 Kasım ile 5,6,7 Aralık tarihlerinde de saat 24.00'e kadar çalışması ve 5, 12, 19 ile 26 Aralık 2017 tarihlerindeki birleşimlerde sözlü soruların görüşülmemesi önerisinde bulunduklarını kaydetti.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, ülkenin gündemi ile TBMM Genel Kurulunun gündeminin epeydir birbirinden koptuğunu savundu.

Yoksulluğu azaltabilecek, ekonomik refah düzeyini artırabilecek yasa tasarıları üzerinde çalışma yapılamadığını ileri süren Yıldırım, bunlar yapılamadığı için de işsizliğin arttığını, enflasyonun yükseldiğini, dövizin ateşinin söndürülemediğini savundu.

CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, 14 milyon kadının şiddete maruz kaldığı bir ülkede Meclis'in ne yaptığı sorusunu yöneltti.

AK Partinin grup önerisi, oylamanın ardından kabul edildi.

TBMM Genel Kurulunda ayrıca, Meclis Başkanlık Divanı ve komisyon üyeliklerinin sayı ve dağılımlarına ilişkin Danışma Kurulu önerisi de kabul edildi.

-Behçet hastalarına ilişkin önerge

Genel Kurulda, MHP'nin, Behçet hastalarının ve ailelerinin sorunlarının araştırılması konusundaki araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi görüşüldü.

Partisinin grup önerisi üzerine konuşan MHP Antalya Milletvekili Ahmet Selim Yurdakul, kronik bir hastalık olan Behçet hastalığının erken teşhis edilebildiğini ancak bunun için bazı önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

Kullanılan bütün ilaçların SGK tarafından karşılanması ve bürokratik mevzuatın azaltılmasına ihtiyaç duyulduğunu aktaran Yurdakul, hastalar ve aileler için sosyal programların uygulanmasının gereğine işaret etti.

HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım, halk sağlığı ve koruyucu hekimliğin önemine dikkati çekerek, son yıllarda sağlık alanındaki yanlış uygulamaların bu alanda çeşitli sorunlara yol açtığını söyledi.

CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Behçet hastalığının genellikle öldürmeyen ancak "süründüren" bir hastalık olduğunu, Türkiye'de her bin kişiden 1 ile 4'ünün bu hastalığa yakalandığını vurguladı.

Hastalıkla ilgili farkındalık yaratmanın önemine değinen Çamak, Türkiye'de şu anda kaç Behçet hastasının bulunduğuna ilişkin bilgiye ulaşamadığını dile getirdi.

AK Parti Mersin Milletvekili Yılmaz Tezcan, Behçet hastalığı tanısının 20 ile 40 yaşları arasında konulduğunu, bunun bulaşıcı bir hastalık olmadığını söyledi. Bu hastalığa ilişkin tahlillerin ücretsiz yapıldığını anımsatan Tezcan, ilaç ve tanı noktasında ise hastalar için önemli katkıların sağlandığını ifade etti.

-"322 bin kobi icralık oldu"

Genel Kurulda, HDP'nin, Hükümetin ekonomi politikaları kapsamında, hane halkı, bireyler ve kobileri finansal sisteme çekme niyetiyle borçlandırma mekanizmalarının ve uygulamaların araştırılmasına ilişkin önergesinin gündeme alınması önerisi de ele alındı.

Partisinin önerisi üzerine konuşan HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, uluslararası endeks kuruluşlarının yaptıkları değerlendirmede Türkiye ekonomisinin kırılganlık listesinde yer almaya devam ettiğini aktardı.

Doların ve avronun, Türk lirası karşısında son yılların en yüksek değerine çıktığını ifade eden Kürkcü, ekonominin apansız çökme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu savundu.

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, son yıllarda tüketimin pompalandığını, cari açığın artış gösterdiğini, şu anda ise bir borç sarmalına girildiğini öne sürdü.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, kobilerin ekonominin yüzde 90'ını oluşturduğunu anımsatarak, 322 bin kobinin icralık olduğunu, bunların adeta kan ağladığını söyledi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdullah Nejat Koçer, ekonomiyi daha da iyi düzeye getirmek için Meclis'te onlarca yasanın çıkarıldığını anımsatarak, Kredi Garanti Fonunun performansının artırılmasına yönelik çalışmaların da yapıldığını hatırlattı.

Ekonomideki büyüme hızının arttığına ve istikrarlı bir sürece girildiğine işaret eden Koçer, ihracattaki artışın sürdüğünü ve işsizlikte geriye doğru gidişatın gözlendiğini söyledi.

-Asker zehirlenmeleri

Genel Kurulda CHP'nin, asker zehirlenmelerinin araştırılmasına ilişkin önergesinin gündeme alınması önerisi de görüşüldü.

Partisinin önerisi üzerine konuşan CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, askeri birliklerde ve kamu kurumlarında "yandaş" yemek firmalarına ihalelerin verildiğini savundu.

MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, 2017 yılında toplu gıda ve beslenme hizmeti verilen bazı askeri kışla ve okullarda zehirlenme olaylarının yaşandığını hatırlatarak, yemek ihaleleri kuralına uygun yapılmadığı müddetçe bu tür olayların meydana gelmeye devam edeceğini savundu.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, zehirlenme olaylarının gereğince incelenerek aydınlatılmasını istedi.

AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, bazı kışlalarda meydana gelen asker zehirlenmeleri üzerine yapılan soruşturmalar sonucunda ilgili firmaların yetkilileri hakkında adli sürecin başlatıldığını anımsattı.

MHP, HDP ve CHP'nin önergelerinin gündeme alınması önerileri kabul edilmedi.

Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel'in Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Yönelik Kanun Teklifi'nin doğrudan gündeme alınma önergesi kabul edilmedi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2125 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim