• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Behçet Hastalığı klinik çalışması Türkiye’den iki uzmana emanet

Behçet Hastalığı klinik çalışması Türkiye’den iki uzmana emanet
Servier tarafından yürütülen Behçet Hastalığı konulu klinik çalışmanın üçüncü fazı onaylandı. Çalışmanın uluslararası ve ulusal koordinasyonu Türkiye’den iki uzman tarafından gerçekleştirilecek.

Çalışmanın uluslararası koordinatörü Prof. Dr. İlknur Tuğal Tutkun, ulusal koordinatörü ise Prof. Dr. Ahmet Gül oldu. Prof. Dr. Tutkun, Avrupa ülkelerinin yanı sıra Brezilya ve Çin’de yürütülecek çalışmayı da koordine edecek.

Türkiye’de 1987 yılından bu yana daha iyi ve sağlıklı bir yaşam için çalışan, dünyanın önde gelen yenilikçi ilaç şirketi Servier’in Behçet Hastalığı konusunda yürütmekte olduğu uluslararası klinik çalışmanın üçüncü fazı onaylandı. Çalışmanın uluslararası koordinatörlüğüne İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Tuğal Tutkun getirildi.

Çalışmanın ulusal koordinatörü ise Faz 2 klinik çalışmanın uluslararası ayağını yöneten İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gül oldu.

‘Behçet Hastalığı Üveit (EYEGUARD ™-B) ‘Hastaların Tedavisinde GevokizUmAb Etkinliğinin Randomize, Çift Kör, Plasebo Kontrollü Çalışması’ başlığını taşıyan klinik çalışma, Behçet hastalarında üveit atak riskini azaltmak ve gevokizumab etkinliğini değerlendirmek için mevcut standart tedavilere ek Gevokizumab’ın etkisini değerlendirmeyi amaçlıyor.

Servier Araştırma &Geliştirme Başkanı Emmanuel Canet, söz konusu klinik çalışmaya ilişkin Servier’in Behçet Hastalığı gibi net karşılanmamış tıbbi ihtiyaçları olan hastalıklar için yenilikçi tedaviler geliştirmek konusunda kararlı olduğunu belirtti. 

Geçtiğimiz günlerde Faz 2 aşaması tamamlanan ve yine Servier tarafından yürütülecek olan klinik çalışmanın 3. Fazı, Türkiye’nin de içinde olduğu çeşitli Avrupa ülkelerinin yanı sıra , Brezilya ve Çin de başlatılacak. Klinik çalışmaya toplam 110 hasta alınması planlanıyor. Türkiye, söz konusu klinik çalışmaya beş merkez ile katılacak olup, uluslararası klinik çalışmaya katılacak hastaların çoğunun Türkiye’den olması planlanıyor.

Behçet Hastalığı’nın görülme sıkılığı en fazla Türkiye’de 

Dr. Hulusi Behçet tarafından bulunan Behçet Hastalığı, tıp literatüründe bir Türk doktorunun adıyla anılan tek hastalık olarak biliniyor. Behçet Hastalığı, ağız içi ve cinsel bölgede yaralarla seyreden, ayrıca deri, göz, orta ve büyük eklemler ve damarlar başta olmak üzere vücuttaki tüm organ ve dokuları tutabilen bir damar iltihabı hastalığı olarak tanınıyor. Hastalığın gözde görülmesi en ciddi sorunlardan birini oluşturuyor ve hastaların yaklaşık %50’sini etkiliyor. Behçet Üveit tekrarlayan akut ataklar ya da alevlenme ile karakterize ediliyor. Tedavi edilmez ise nihai körlüğe neden olabiliyor.

Yirmi, otuz ve kırklı yaşlardaki erkek ve kadınları etkileyen ancak erkek hastalarda daha ağır seyreden Behçet Hastalığı, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu eski İpek Yolu ticaretinin yapıldığı Doğu Akdeniz ülkeleri, Japonya ve Kore’de daha sık görülen hastalık, bölgesel bir hastalık olarak literatürde ‘İpek Yolu’ hastalığı olarak da adlandırılıyor. ABD’de yaklaşık 5,000- 15,000 Behçet Hastası olduğu belirtilirken Türkiye, 0.8-4.2 /1000 prevelans oranıyla dünya üzerinde bu hastalığın en sık görüldüğü ülke olarak dikkat çekiyor. 

Bu haber toplam 7688 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim