• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Bel ağrısı böbreği vurabilir!

Bel ağrısı böbreği vurabilir!
Bel ağrısı en sık karşılaşılan ağrıların başında gelir. Hemen herkes hayatının bir döneminde bel ağrısından şikayet etmiştir.

En çok kadınların dile getirdiği ağrı türü olan bel ağrısının hafife alınmaması gerektiğini belirten uzmanlar, "Basit sandığımız bel ağrısı, başta böbrekler olmak üzere iç organları vurabilir" diye uyarıyorlar. Antalya'da gerçekleştirilen 15. Romatoloji Kongresi'nde belden gelen sinyallere iyi kulak verilmesi gerektiğini söyleyen Romatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İhsan Ertenli, "Eğer bel ağrısı 40 yaşından önce başlamışsa, dinlenme ile artıyorsa ve 3 aydan uzun sürüyorsa, iltihaplı bel romatizması olabilir. Mutlaka bir romatizma hastalıkları uzmanına başvurmak gereklidir" dedi.

Toplumun Deprem Dedesi Ahmet Mete Işıkara ve sanatçı Suna Pekuysal'ın hastalıklarının adı "Ankilozan spondilit" idi. Yani iltihaplı bel romatizması... Bu hastalığın bel ağrılarının %1'ini oluşturduğunu belirten Prof. Dr. İhsan Ertenli, "Bu ağrıların büyük çoğunluğu omurganın zorlanmasından kaynaklanan mekanik bel ağrılarıdır. Bel fıtığı bunun en tipik örneğidir. Bu ağrılar iltihaplı romatizmanın yol açtığı bel ağrılarından farklıdır. Ankilozan spondilit ağrıları bel ağrılarının küçük bir bölümünü oluşturur iyi tedavi edilmezse uzun dönem sonuçları kötü olacağından bu hastalığın erken teşhisi önemlidir" dedi.

FITIKLA KARIŞIYOR

Ankilozan spondilitin bel fıtığı ile karıştırıldığını ve birçok hastanın yanlış tanı ile fıtık ameliyatı olduğunu ancak iyileşemediğini ifade eden Prof. Dr. Ertenli, "Bel fıtığına bağlı mekanik kökenli ağrılar da bunun tam tersidir. Ağrı kısa sürelidir genellikle bele yüklenmek, itme çekme ağır kaldırma gibi davranışların sonucunda ortaya çıkar. En önemli özelliği yatınca azalıp, ayakta kalıp hareket edince artar. İltihaplı romatizmanın yol açtığı ağrılar dinlenmekle geçmez ve hareketsiz kalındığında daha da artar. Örneğin kişi sabahları hareket zorluğu çekiyor ve yataktan tutuk kalkıyorsa akla iltihaplı bel romatizması gelmelidir" diye konuştu.

İltihaplı bel romatizmasının, bazen sağ kalçaya, bazen sol kalçaya vurabildiğini ve romatizmada kullanılan anti-enflamatuvar ilaçlara çok iyi cevap verdiğini ifade eden Prof. Dr. Ertenli, "Ankilozan spondilitte omurgaya ait şekil bozuklukları, zamanında ve iyi tedavi edilmeyen hastaların %10-20'sinde ortaya çıkabilir"dedi. Hastaların bir kısmı teşhis bile almadan ufak tefek ağrılarla ömür boyu yaşarlar. Omurga dışında diğer eklemleri tutabilir ve eklemlerde şişliğe hareket kaybına yol açabilir. Topuk dikeni yapabilir" diye konuştu.

Sabah yataktan kalkmakta zorlanıyorsanız dikkat!..

Ankilozan spondilitin bazı hastalarda iç organları etkilediği ve hayati tehlikeye sebep olabileceğini bildiren Prof. Dr. Ertenli, "Kronik iltihap yaşayan kişiler iyi tedavi edilmezse amiloid adı verilen bir madde birikir ve böbrek yetmezliğine yol açabilir. Bunun dışında gözü etkilediğinde, üveit adını verdiğimiz kızarma, bulanma ve ağrıya yol açabilir. Akciğer ve kalbin aort kapağını bozabilir" dedi.

Ankilozan spondilitin doğru teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalık olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ertenli, "Farklı ilaçlar ve tedavi alternatifleri ile hastalara uzun yıllar daha kaliteli bir yaşam sağlamak mümkün olmaktadır. Tedavide temel amaç gece ağrısı gibi önemli yakınmaları düzeltmek ve ağrıyı gidermekle birlikte hastalığın ilerlemesini engeller. Özellikle son yıllarda biyolojik tedaviler olarak adlandırılan yeni ilaçların kullanılması tedavi başarısını artırmıştır" diye konuştu.

Şu belirtiler varsa iltihaplı bel ağrısını düşünün:

- Bel ağrısı 40 yaşından önce başladıysa,

- 3 aydan uzun sürüyorsa

- Dinlenmekle geçmiyor, aksine artıyorsa; sabahları yataktan kalkmakta zorlanıyorsanız,

- İltihaplı bel romatizması erkeklerde daha fazla görülüyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4765 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim