• BIST 9079.97
  • Altın 2308.186
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.112
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Bel fıtığı MR (EMAR) sonuçları

Bel fıtığı MR (EMAR) sonuçları
Halk arasında MR olarak bilinen Manyetik Rezonans, büyük mıknatısların kullanıldığı görüntüleme cihazlarıdır.

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, MR hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

Radyo dalgalarını kullanan cihazın anatomik yapılarını detaylı bir şekilde ortaya koyduğunu ifade eden Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, bu yapıları diğer yapılardan ayırabilir, hastalanmış ile sağlıklı dokular arasında görülen farklılıkları belirlediğini ifade etti. MR’ın son derece zararsız bir görüntüleme yöntemi olduğunu, hamileler ve bebekler için kullanılabildiğini ancak tedbir olması amaçlı hamileliğin ilk 3 ayında tavsiye edilmediğini dile getirdi. 

Bel fıtığı teşhisinde MR’ın önemli rol oynadığını ifade eden Doç. Dr. Yıldızhan, uzman hekim tarafından incelenen MR sonuçlarında fıtıklaşmanın nerede ve hangi evrede bulunduğunu kolay bir şekilde belirlenebileceğini söyledi. 

MR Nasıl Çekilir? 

MR cihazına girmeden önce piercing, küpe, yüzük, kemer ve diğer metal eşyaların çıkarılması gerektiğine değinen Yıldızhan, “Hasta raylı MR masasına yatırıldıktan sonra makinenin içerisine alınır. MR çekimi esnasında hasta ile MR teknisyeni, özel bir radyo anteni üzerinden konuşabilmektedir. Manyetik Rezonans cihazı çok büyük bir mıknatıstır ve bu mıknatısın oluşturduğu manyetik güçler ile insan vücudunda bulunan atomlar uyarılır. Uyarılmadan sonra görüntülenmek istenen bölgeye radyo frekansı gönderilir. Bu frekanslar bir radyo anteni ile bilgisayara aktarılır ve böylelikle MR görüntüleri elde edilmiş olur.” dedi.  Bel fıtığı için MR çekimlerinin yaklaşık 10 dakika kadar sürdüğünü belirten Yıldızhan, aşırı kilolu olan veya kapalı alanlardan korkan hastalar için açık MR cihazlarının geliştirildiği bilgisini de verdi. 

MR Sonuçları 

Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, uzman hekimler tarafından incelenen MR sonuçlarında bel fıtığının olup olmadığı, varsa ne derecede ve nerede olduğunun belirli olduğunu ifade ederek, MR raporu sonuçlarının uzman doktorlar tarafından anlaşılabilecek terimlerle ifade edildiğini, normal insanların bu terimleri anlamasının güç olduğunu ifade etti. 

Yıldızhan, “MR raporlarında yer alan protrüzyon omurilik kanalı içerisine doğru oluşan belirgin kabarıklık durumlarında kullanılır. Diskin posterior logitidunal ligamanı delip kanal içerisine doğru uzanmasına perfore disk adı verilir. Bu disk parçası omurilik kanalı içine düşerse bunun adına sekestre disk ya da serbest fragman denmektedir. Raporlarda yer alan bir diğer terim olan Bulging ise protfüzyonun daha hafif bir şekline verilen isimdir ve diskin yaygın halde omur kenarlarından taşması anlamına gelir.” dedi. 

Nöroşirurji Uzmanı
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan
www.ahmetyildizhan.net

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 171398 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim