• BIST 8745.7
  • Altın 2240.672
  • Dolar 32.3333
  • Euro 35.1603
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 10 °C

Bel fıtığı tedavisinde doğru bilinen yanlışlar

Bel fıtığı tedavisinde doğru bilinen yanlışlar
Prof. Dr. Lütfiye Müslümanoğlu, bel fıtığında fizik tedavinin yerini ve bel fıtığı tedavisinde doğru bilinen yanlışları açıkladı.

Bel fıtığı tedavisinde fizik tedavinin yeri ile ilgili olarak Hisar Intercontinental Hospital Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfiye Müslümanoğlu, "Bel fıtığının tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılabilir. Öncelikle bel fıtığı tespit edildiğinde hastaya iyileşmeye katkıda bulunacak ilaçlar verilir. Olayın başlangıç aşamasında, yani akut dönemde istirahat ile birlikte ödemi azaltıcı ilaçlara başlanır.

İlk günlerde istirahatla birlikte 20 dakika sürecek ve 2 saat ara ile günde evde birkaç kere yapılabilecek soğuk uygulaması ön fizik tedavi uygulaması yerine geçecektir. Akut dönemin arkasından hasta evde sıcak uygulamalara başlayabilir veya soğuk uygulamaya da devam edebilir. Başlangıç tedavisinin arkasından hastada yeterli iyileşme olmadıysa daha geniş fizik tedavi yöntemlerinin kullanıldığı tedavi aşamasına geçilir. Bel fıtığının başlamasının ardından ilk günleri atlattıktan sonra fizik tedavi hastanın iyileşmesine katkıda bulunacak bir tedavi yöntem grubudur" dedi.

Müslümanoğlu, bel fıtığında doğru bilinen yanlışları da açıklayarak "Bel fıtığı sadece ameliyatla geçer. Bel fıtığı iyileşmez. Bel fıtığı kilolu kimselerde daha çok olur. Bel fıtığı olduğunda fazla hareket etmemek gerekir. Devamlı istirahat edilmelidir. Bel fıtığında sürekli korse kullanmalıdır. Bel fıtığına alabalık iyi gelir. Bel fıtığına bel çektirme, bardak çekme iyi gelir. Gibi benzeri düşünceler doğru sanılan yanlışlardır" ifadelerini kullandı.

Bel çektirme, bardak çekmek gibi uygulamalarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfiye Müslümanoğlu,

"Bel çektirme yöntemi, hastanın fıtığının ne durumda olduğunu bilmeyen ve bunun araştırmasını yapmayan herhangi bir kişiye, yani hekim olmayan kişilere yaptırılmamalıdır. Bel çekme, fizik tedavi yöntemleri içinde traksiyon cihazı olarak elimiz altında olan bir cihazdır. Ancak bu cihaz bile tetkik sonucuna göre uygun bel fıtıklarında kullanılır. Hastada bel kayması, ileri derecede kemik erimesi, sinirin üzerine ileri derecede bası yapan bir fıtığın olmadığına emin olduktan sonra uygulanır. Bardak çekmek, evdeki bireylerden biri tarafından sadece kas spazmı varsa onu çözmeye yardımcı olması amacı ile yapılabilir. Bel fıtığının iyileşmesine değil, onun neden olduğu kas spazmının yarattığı ağrıyı azaltmaya faydası olabilir. Fizik tedavi araçları içinde bizimde bardak çekmeye benzer etki ile birlikte daha fonksiyonlu olan vakumlu aletlerimiz var, onları zamanı geldiğinde zaten kullanılmaktayız" dedi.

Fizik tedavi sırasındaki ağrıların bilimsel bir dayanağı olmadığını belirten Prof. Dr. Lütfiye Müslümanoğlu, "Fizik tedavinin başlangıcında bazı hastalar ağrılarının arttığını ifade ederler. Ancak bunun bilimsel bir dayanağı yoktur. Hastanın durumunda o sırada biraz değişiklik olmuş; ödem ve enflamasyonu artmış olabilir. Bu bir süreçtir, sabırla tedaviye devam edildiğinde hem verilen ilaçların hem de fizik tedavinin etkisi yavaş yavaş kendini gösterecektir. Ağrı artışı olduğunda muhakkak hastanın tekrar değerlendirilmesi gerekir" dedi.

Hisar Intercontinental Hospital Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfiye Müslümanoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Fizik tedavinin etkisi 1 haftadan sonra kendini gösterecektir. 2 hafta içinde ağrıların azalmaya başlaması gerekir. Ağrı gittikçe artıyorsa hastanın muhakkak tekrar değerlendirilmesi ve ona göre tedaviye devam edip etmemek konusunda karar verilmesi gerekir.

Fizik tedavi kombine uygulanan bir yöntemdir

Hastaya bir seri olarak sıcak veya soğuk uygulama ile başlanıp, ödem ve spazmı çözüp, kanlanmayı, dokunun beslenmesini artıracak ajanlarla devam edilir. Ağrılar azaldıktan sonra, hastaya korunma yöntemlerinin, kasları kuvvetlendirme egzersizlerinin öğretilmesi gerekir. Ayrıca hastanın tedavisi bitip iyileşmesi olduktan sonra da spora teşvik edilmesi, karın ve sırt kasları kuvvetlendirilerek doğal korse oluşturması sağlanmaya çalışılır.

Karın ve sırt kaslarını kuvvetlendirecek, kas kısalmalarını geri çevirecek germe egzersizleri en uygun egzersizlerdir. Spor olarak hastalara yüzme, yürüyüş, bisiklete binme ve pilates önerilebilir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 30188 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim