• BIST 9101.45
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Ben Prof'um başka kapıya!

Ben Prof'um başka kapıya!
Üniversite hastanelerinde başlatılan 'performansa dayalı sistem'e doktorun tepkisi çığ gibi. En ilginç olay KTÜ Farabi Hastanesi'nde yaşandı.

Üniversite hastanelerinde 'performansa dayalı sisteme' geçişin ardından öğretim üyelerinden çeşitli tepkiler yükseldi. Protestoların en ilginci Karadeniz Teknik Ünivresitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi'nde yaşanıyor. Yeni düzenleme sonrası birçok hasta, asistanlar yerine öğretim üyelerine muayene olmak için yoğun baskı yapınca hocalar da çarpıcı bir çözüm buldu. Bu yönde gelen taleplerin artması üzerine, doçent ve profesörler, odalarının kapılarını içeriden kilitledi. Öğretim üyeleri, sadece acil hastaların kendilerine yönlendirilmesini istedi.

'SİVİLCEYLE UĞRAŞ' DENİYOR

Öğretim üyelerinin 'Tam Gün' yasasına kendilerince çözümler ürettiğini ifade eden Farabi Hastanesi öğretim üyesi ve Trabzon Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Yakup Aslan, 'Bu kararla bir profesöre, 'Basit bir sivilce veya kulak ağrısıyla uğraş' deniliyor. Böyle bir şey olabilir mi? Biz kritik hastalarla uğraşmalıyız. Günde yüzlerce hastaya bakarsak ne zaman eğitim verecek, ne zaman ameliyat yapacak ve hangi kafayla araştırmalar yapacağız?' dedi.

BU YASANIN ANLAMI YOK

'Biz kimsenin uşağı değiliz, bizi böyle toplumun önüne atmak doğru değil. Bu büyük haksızlık' diyen Prof. Dr. Aslan şöyle devam etti: 'Bize 'Ya aç kalırsınız, ya da yüzlerce hastaya bakarsınız' deniliyor. Mesleğin zirvesindeki bir doktoru pratisyen hekim gibi çalıştırmak ne kadar akılcı? Bu yasa her açıdan zararlı, yanlış. Biz zaten asistanların baktıkları her hastadan haberdar edilip birlikte çözüm arıyoruz. Bu yasanın anlamı yok.'

MESLEK DEĞİŞTİRİRİZ

Plastik Cerrahi bölümünden Doç. Dr. Naci Karaçam ise yeni sisteme çok sert tepki göstererek, 'Gerekirse meslek değiştireceğiz. Birçok meslektaşımın görüşü bu yönde. Pazartesi gününden itibaren hiçbir uzman doktor, hastalarla muhatap olmak istemiyor. Niye olsun ki, karşılığında 40 kuruş ila 1 TL arasında ücret alacağız. Bize reva görülen bu mu' dedi.

Acilde sorun yok

HASTANE Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise 'Hocalar zaten poliklinik hastalarına bakıyor, bu yasayla  özel muayene hakları ellerinden alınıyor. Hocalar eski hastalarına ücretsiz de olsa bakıyor ama yeni hastalar konusunda sorun var. Birçok ildeki meslektaşlarımız gibi burada da doktorlarlar tepkili' dedi. Özlü, acil hastaların tedavisi konusunda problemin olmadığını ifade etti.

Hekimler defansta

SİSTEMİN fakülte hastanelerine uymaması nedeniyle doktorların tepki gösterdiğini belirten Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu şöyle konuştu: 'Hekimler defansif tıp uygulamasına geçmiş durumda. Bu şu anlama geliyor, her konuda tutum almamak, daha tutuk davranmak. Bu da hastaların yararına olmayan durumlar ortaya çıkarır. Üniversitedeki öğretim üyelerinin üç görevi var: Eğitim, araştırma ve hizmet. Öğretim üyelerinden verim almak, birikimlerine denk düşen vakalara bakmalarıyla sağlanır. Ne kadar çok iş yaparsan o kadar para alırsın denen performans sistemi dayatılıyor. Hekimler bir yarışa itiliyor. Sağlıkçılar, tezgahtar müşteri ilişkisine itiliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8097 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim