• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9427
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Benim hekim 'sanal' çıktı, İnternetten tedavi etmiyor

Benim hekim 'sanal' çıktı, İnternetten tedavi etmiyor
İstanbul'da geçen hafta başlayan aile hekimliği sisteminde benim payıma 'sanal doktor' düştü. Bir problemle karşılaşan her vatandaş gibi ben de başka bir doktora yönlendirildim.

İstanbul'da geçen hafta başlayan aile hekimliği sisteminde benim payıma 'sanal doktor' düştü. Bir problemle karşılaşan her vatandaş gibi ben de başka bir doktora yönlendirildim.

Karşımdaki görevli, baktığı bilgisayar ekranından kafasını kaldırıp bana "sizin hekimler sanal" dedi. "Nasıl yani, internetten mi tedavi ediyor" sorusunun cevabını dört kapı çaldıktan sonra öğrendim. İstanbul'da 1 kasımda başlayan aile hekimi uygulamasında binlerce kişi gibi bana da "durumu muallak" doktorlar düşmüştü...

İnternetten tedavi etmiyor

İstanbul Tabip Odası'nın "kaos olur" dediği, Sağlık Bakanlığı'nınsa pek oralı olmadığı aile hekimliği uygulamasını bizzat kendi üzerimde test etmek için önce internetten aile hekimimin ismini öğrendim. Kendisiyle tanışmak üzere isminin altında adresi yazan Beşiktaş Toplum Sağlığı Merkezi'nin yolunu tuttum. Boş danışma odasından sonra içerdeki hemşirenin yanına gidip "Aile hekimimle tanışmak istiyorum" dedim.
Aile hekimimin ismini ezberlememiş olduğum için önce bir güzel fırça yedim. Hemşire bir yandan "bu benim işim değil" diye söylendi ama bir yandan internete girip doktor isimlerine baktı. Sonra ekrandan başını kaldırıp "Sizin hekim sanal" dedi.
"Nasıl yani" sorusunu merkezde çaldığım dördüncü kapıdan sonra öğrenebildim: Yok internetten muayene etmiyordu, facebook'la tvvitter'la da alakası yoktu. Sadece "durumu biraz muallak"tı.

Aile hekimliği borcu:)

Durum şuydu: Aile hekimliği uygulamasıyla birlikte İstanbul'da hizmet veren doktorların sayısı artırılmıştı. Artık kendi işyerlerinin yöneticisi olacak doktorlar, artık temizlikçisini kendisi tutacak, faturalarını kendisi ödeyecekti. Bu doktorlardan bir kısmı eski adı sağlık ocağı yeni adı ASM (Aile Sağlık Merkezi) olan yerlerde çalışacak, geri kalanı ise kendi kiralayacağı aile sağlık birimlerinde (ASB) hizmet verecekti.
İşte, bu ASB açacak olan doktorlardan bazılarının ismi var kendi yoktu. Devlet sonradan karşılayacak olsa da masrafları çoktu. Aslında birimi kurup kurmayacakları da tam olarak belli değildi. İnternette "Aile hekimliği yüzünden bir yığın borca girdim acilen para kazanmam lazım:)" diyen doktor twitleri vardı. Bu arada Sultanbeyli gibi semtlerde hiç aile hekimi olmadığı söyleniyordu.

Üç ayda tamamlanması hedeflenen bu geçiş sürecinde kendisine sanal doktor atanmış herkes gibi bana da istediğim doktora gidebileceğim söylendi. Ben de bunun üzerine işyerime yakın Moda ASM'ye gittim. Bir saat bekledikten sonra, bir form doldurup aile hekimim olarak seçebileceğim doktorun odasına girdim. Doktor sabahtan beri gelen 35 hastadan sadece 10'unun aile hekimi olduğunu, kimsenin mağdur edilmediğini, işlerin eskisi gibi yürüdüğünü söyledi. Hekime göre şimdilik ortada bir kaos yoktu, daha iyi mi kötü mü olduğunu görmek için sistemin oturmasını beklemek gerekiyordu.

Boş kadro var

» Vatandaşlar nüfus cüzdanlarıyla gidip aile hekimleriyle tanışabiliyor.
»İstanbul'da sağlık ocaklarında çalışan doktor sayısının 3215'ten 3600'e çıkarılması hedefleniyor.
» Ancak aile hekimi kadrosunun 245'i şu anda boş. Bunun dışında "sanal hekim'lerin sayısının 500'ün üzerinde olduğu belirtiliyor

» Her aile hekiminin ortalama 3500 hastadan sorumlu olması planlanan sistemde, doktorların koruyucu sağlık hizmeti vermesi, hastaları evinde ziyaret etmesi, hastanelerde yığılmanın azalması hedefleniyor.

TUĞBA TEKEREK
Taraf

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4150 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim