• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Beslenmeye bilgisayar tuzağı

Beslenmeye bilgisayar tuzağı
Özellikle de yoğun çalışanlar bilgisayar başından kalkmadan öğle yemeğini yemek zorunda kalabiliyor.

Bilgisayar karşısında uzun oturmak, sadece hareketsizlik yönünden değil yeni bir araştırmaya göre doygunluk hissi bakımından da hayatımıza olumsuz etki ediyor. Bu alışkanlık aynı zamanda tatlı isteğini de artırabiliyor.
Erkek ve kadın üzerinde araştırma yapan uzmanlar, bilgisayarda çalışırken veya oyun oynarken yemek yedikten yarım saat sonra sanki hiç yemek yememiş gibi acıkıyor. Bunun nedeni, hafızaların dağınık olması nedeniyle doyma hissetmemeleri.
Ayrıca bir öğünde ne kadar yediğinize odaklanmamışsanız, bir sonraki öğünde daha fazla yemek yiyorsunuz. Daha önceki bir araştırma, aynı durumun televizyon karşısında da oluştuğunu ortaya koymuştu.

Farkındalık önemli
Amerikan Klinik Beslenme Dergisinde (AJCN) yayımlanan bu çalışmaya, gönüllü 44 birey katıldı, bu bireyler iki gruba ayrıldı.
Birinci grupta, bireyler bilgisayar başında oyun oynarken yemek yedi, diğer grupsa masa başında. Yemekten 30 dakika sonra, her iki gruba da tatmaları için kurabiye verildi. Ayrıca bireylerden yarım saat önce neyi ne kadar yediklerini hatırlamaları istendi.

Araştırmacılar, bilgisayar grubunda bulunanların ortalama 250 kalori değerinde kurabiye yediğini, diğer grubunsa bu değerin sadece yarısını tükettiğini gözlemledi. Buna ek olarak, bilgisayar grubu yarım saat önce neyi ne kadar yediğini hatırlamakta zorlandı. Ve genel olarak öğle yemeğinden sonra doygunluk hissinin az olduğu belirtildi.

Yeme alışkanlıklarını düzeltmek için farkındalık çok önemli. Bu çalışma laboratuvar kontrolünde yürütülmüş olmasına rağmen veriler gerçek dünyaya büyük ölçüde yansıtılabilir. Çalışmanın genel sonucuna bakılacak olursa, kilo kontrolünü sağlamak istiyorsak ne yediğimizin farkında olmak için, yemek zamanında başka işlerle uğraşılmamalı. TV ve bilgisayardan uzakta yemek yenmeli.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4467 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim