• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Beyin kanaması geçiren çiftçinin organları başka bedenlerde hayat bulacak

Beyin kanaması geçiren çiftçinin organları başka bedenlerde hayat bulacak
Antalya'nın Kaş ilçesi Kınık beldesinde yüksek tansiyona bağlı beyin kanaması geçiren ve tedavi gördüğü Fethiye Devlet Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen çiftçinin organları 5 ayrı bedende hayat bulacak.

Kaş ilçesi Kınık beldesinde sera ortakçılığı yapan çiftçi Hüseyin Kaya (44) 18 Mayıs'ta beyin kanaması geçirdi. Yakınları tarafından Fethiye Devlet Hastanesi'ne kaldırılan 4 çocuk babası Hüseyin Kaya'nın dün sabah saatlerinde beyin ölümü gerçekleşti.

Kaya'nın 22 yıl önce askerlik yaptığı dönemde ve sürücü belgesi alırken organlarını bağışladığını fark eden ailesi hastane yetkilileri ile görüştü. Fethiye Organ Bağış Koordinatörü Ünzile Acar’la görüşen aile, Hüseyin Kaya'nın tüm organlarını bağışlamaya karar verdi.

Bunun üzerine Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden karayoluyla gelen ekip yaklaşık 3 saatlik operasyon sonucunda Kaya'nın karaciğer ve böreklerini, Ankara Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden jet uçakla Dalaman’a oradan karayoluyla Fethiye Devlet Hastanesine gelen ekip ise kalp ve akciğerini aldı. Operasyonun ardından Ankara’dan ve İzmir’den gelen ekipler hastaneden ayrılırken Hüseyin Kaya’nın eşi Beyhan Kaya ve 2 oğlu ile Hüseyin Kaya’nın kardeşleri Mehmet Kaya ile Ali Kaya ve diğer yakınları gözyaşları içerisinde organları uğurladılar. 

Fethiye Devlet Hastanesi Başhekimi Hasan Kaya, hastanelerine beyin kanaması şikayetiyle gelen hastanın dün sabah saatlerinde beyin ölümünün gerçekleştiğini söyledi. Yetkililerin organ bağışı konusunda Hüseyin Kaya'nın ailesi ile görüştüğünü anlatan Başhekim Hasan Kaya, ailenin büyük bir özveriyle organ bağışına karar verdiğini ifade etti. Kaya, Ankara ve İzmir'den gelen ekipler tarafından alınan organların 5 kişide hayat bulacağını kaydederek, "Ekipler, Kaya'nın kalp, karaciğer, akciğer ve böbreklerini alacak daha sonra ise kornealarının alınması planlanıyor. Bu organlar başka hastaların hayatını kurtaracak. Biz bu nedenle organ bağışının tüm ülkemizde devam etmesini, insanların bu konuya duyarlı olmasını istiyoruz" dedi.

Eşini kaybettiği için üzgün olduğunu vurgulayan Beyhan Kaya ise eşinin organlarıyla başka hastaların hayat bulacağı için mutlu olduğunu dile getirdi. Eşinin her hangi bir rahatsızlığı olmadığına değinen Beyhan Kaya, "Hastanede yüksek tansiyona bağlı beyin kanamsı geçirdiğini söylediler. Vefat etmesi bizim için zor ama başka hayatlar kurtaracağı için mutluyuz. Hayırlısı olsun başka kardeşlerimiz kurtulsun" diye konuştu.

Kardeşinin askerlik yaptığı dönemde ve sürücü belgesi aldığı zaman organlarını bağışladığını dile getiren kardeşi Ali Kaya da bunun üzerine kardeşinin vasiyetini yerine getirmek için eşinin de rızasını alarak bütün organlarını bağışladıklarını söyledi. 

Fethiye Organ Bağış Koordinatörü Ünzile Acar, İzmir ve Ankara’dan gelen iki ayrı ekibin adeta zamanla yarışarak 4 saatte organları alıp Ankara ekibinin jet uçakla döndüğünü İzmir ekibinin böbrekler ve karaciğeri Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesine götürdüklerini söyledi. Hüseyin Kaya, Burdur’un Gölhisar ilçesinde toprağa verilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2969 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim