• BIST 9071.88
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Beyin ölümüne 4 yerine 2 hekim karar verecek!

Beyin ölümüne 4 yerine 2 hekim karar verecek!
TBMM'de kabul edilen "torba yasaya" göre, daha önce 4 hekim tarafından yapılan beyin ölümü tespitine, 2 hekim kanıta dayalı tıp kurallarına uygun olarak oy birliğiyle karar verecek.

TBMM'de önceki gün kabul edilen torba yasa, organ bağışında yeni düzenlemeler içeriyor. Düzenlemeyle organ ve doku alınması, taşınması, saklanması, aşılanması, nakli ve yurt dışından temin edilmesi Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilmiş gerekli uzman personel ve donanıma sahip kurumlarca gerçekleştirilecek.

Yeni düzenlemeye göre, beyin ölümü tespiti de 4 yerine 2 uzman hekim tarafından yapılacak. Daha önce nöroloji, nöroşirurji, kardiyoloji ve anesteziyoloji uzmanlarının yer aldığı komisyon yerine tıbbi ölümün gerçekleştiğine, biri nörolog veya nöroşirürjiden, biri de anesteziyoloji ve reanimasyon veya yoğun bakım uzmanından oluşan iki hekim tarafından kanıta dayalı tıp kurallarına uygun olarak oy birliğiyle karar verilecek.

AKSİ BEYAN YOKSA KORNEA AİLE ONAYI OLMADAN ALINACAK

Önceki düzenlemede vefat edenlerin kornealarının aile izni olmadan alınabilmesi için gerekli olan "aksine beyan" tanımına, torba yasayla açıklık getirildi. "İspat" hükmü eklenen yeni düzenlemeye göre, kornea gibi ceset üzerinde bir değişiklik yapmayan dokular, aksine bir vasiyet ibraz edilmediği takdirde alınabilecek.

Kişinin sağlığında "kornealarım alınmasın" dediği ibraz edilirse bu dokular alınamayacak.

'AMACIMIZ KOLAYLAŞTIRMAK DEĞİL'

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, yeni düzenlemeyle ilgili açıklamalarda bulundu. Beyin ölümü tespitinde dünyada gelişmiş ülkelerde de benzer düzenlemeler olduğunu anlatan Şencan, "Dünyada 2 ülke dışında beyin ölümü tespiti 4 hekimle yapılmıyor. Tüm gelişmiş ülkelerde bu 2 hekimle yapılıyor" dedi.

Beyin ölümü tespitinin çok hassas bir konu olduğunu, bunun için çok modern ve gelişmiş metodlar uygulandığını ifade eden Şencan, "Amacımız asla beyin ölümü tespitinin kolaylaştırılması değil. Tıbbi ölümün gerçekleştiğine hekimler rastgele karar veremez. Bu tespitin yapılabilmesi için çok gelişmiş testler uygulandığı için 4 hekimin onayının alınmasına gerek yok" diye konuştu.

Vefat eden bir kişinin organlarının alınmasının zamana karşı bir yarış olduğunu, bazı merkezlerde 4 uzman aynı anda bulunamadığı için birçok organın kullanılamadığını belirten Şencan, "Yeni düzenlemeyle bu gereksiz zaman kaybı önlenecek, süreç daha kısa zamanda tamamlanabilecek. Böylece organ bekleyen hastalarımız yeniden sağlığına kavuşabilecek" ifadesini kullandı.

'SAĞLIĞINDA İSTEMEMİŞSE SAYGI DUYARIZ'

Önceki düzenlemeye göre vefat eden bir kişinin aksine beyanı yoksa kornealarının ailesinin izni olmadan da alınabildiğini ancak "beyan"ın subjektif bir kelime olmasından dolayı sorun yaşandığını anlatan Şencan, bu beyanın nasıl yapıldığının önem taşıdığını söyledi.

Yeni düzenlemede "beyan" için belge veya ispat şartı getirildiğini kaydeden Şencan, "Kişinin aksine beyanı olduğunu gösteren bir belge olmadıkça ya da bu beyanı ispat edilmedikçe ailesinin izni olmadan da korneası alınabilecek. Eğer kişi sağlığında bunu gerçekten istememişse saygı duyarız" diye konuştu.

'YILDA 4 BİN 500 KİŞİ IŞIĞA KAVUŞMAYI BEKLİYOR'

Türkiye'de yılda 4 bin 500 kişinin kornea bağışı beklediğini bildiren Şencan "Yurt dışından kornea ithaliyle bu sorunu çözmeye çalışıyoruz ama takdir ederseniz ki ülke açısından çok maliyetli oluyor. Kornea bağışıyla bunu ülke imkanlarıyla karşılayabilirsek hem hastalarımız ışığa kavuşur hem de ülke kaynakları dışarı gitmez" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4248 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim