• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Beynin kimyasını değiştiren mevsim

Beynin kimyasını değiştiren mevsim
Başınızda oluşan her belirtiye dikkat. Beyin damarı baloncuğu kanamaları ilk ve sonbahar gibi geçiş mevsimlerinde artıyor.

Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, beyin damarı baloncuğu kanamalarının ilkbahar ve sonbahar gibi geçiş mevsimlerinde daha sık görüldüğünü söyledi.

Prof. Dr. Bozbuğa yaptığı açıklamada, beyin kanamalarının büyük çoğunluğunun, beyin damarı anevrizmalarının (baloncuk) yırtılıp kanamaları sonucunda ortaya çıktığını belirterek, anevrizmaların, çoğu hastada doğuştan gelen bir kusur üzerine çevresel veya sonradan oluşan faktörlerin eklenmesiyle ortaya çıktığını ifade etti.

Anevrizmaların genellikle tansiyondaki ani değişikliklerle yırtıldığına işaret eden Bozbuğa, “Beyin damarı baloncuğu kanamaları muhtemelen basınç değişikliklerinin daha belirgin olması nedeniyle ilkbahar ve sonbahar gibi geçiş mevsimlerinde daha sık görülmektedir” diye konuştu.

Bozbuğa, bu tür kanama geçiren hastalarda seyir ve sonucu etkileyecek en önemli şeyin, hastalığın erken teşhis edilip, hastanın donanım ve ekip açısından yeterli, bu ameliyatların yapılabildiği merkeze acilen ulaştırılması olduğunu kaydetti.

Kanamaların, ani ve çok şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, bilinç bozukluğu gibi belirtileri olduğuna dikkati çeken Bozbuğa, bu durumun her yaşta görülebilmekle birlikte daha çok orta yaş grubunda ortaya çıktığını söyledi.

Teşhis ve tedavide yapılan hata ya da gecikmelerin hastada geri dönüşümü mümkün olmayan ağır nörolojik fonksiyon kayıpları ya da hastanın kaybı ile sonuçlanabildiğini de belirten Bozbuğa, bu hastalarda geciktirilmeden, doğru ve eksiksiz yapılan tedavi ile çok iyi sonuçlar alınabildiğini ifade etti.

Star Gazete

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3170 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim