• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 16 °C

"Beynin yaşlanması yavaşlatılabilir"

"Beynin yaşlanması yavaşlatılabilir"
"Her biyolojik yapı gibi beyin de yaşlanır ancak bazı önleyici tedbirlerle yaşlanmanın hızını yavaşlatılabiliriz. Düşünen, yeni şeyler öğrenen ve deneyen kişiler, beyinlerine iyilik yaparlar. Eski adetler ve fikirler, eleştiri yokluğu beyin sağlığına iyi

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, her biyolojik yapı gibi beyinin de yaşlandığını ancak bazı önleyici tedbirlerle yaşlanmanın hızınının yavaşlatabildiğini bildirdi. 

Tanrıdağ, "Beyin Haftası" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, dünyada 65 ülkede mart ayında kutlanan haftayla, beyin gücüne dikkat çekmeyi, farkındalık oluşturmayı ve kamuoyunu beyni etkin kullanma hakkında bilinçlendirmeyi hedeflediklerini aktardı. 

Her kişide beyin yaşlanmasının farklı olduğuna işaret eden Tanrıdağ, beyin yaşlanmasının biyolojik yaşlanmadan çok daha önce başladığını vurgulayarak, "İnsanların bir bölümünde biyolojik yaşlanma, beyin işlevlerine erken yansıdığı halde diğer bölümünde geç yansır. Beyin yaşlanmasına katkıda bulunan diğer unsurlar arasında yaşam tarzı, beslenme tarzı ve hastalıklar yer alır" ifadelerini kullandı.

- "Yeni şeyler öğrenin ve deneyin"

Beyin yaşlanmasının yavaşlatılmasının mümkün olduğuna dikkati çeken Tanrıdağ, şunları kaydetti:

"Her biyolojik yapı gibi beyin de yaşlanır ancak bazı önleyici tedbirlerle yaşlanmanın hızını yavaşlatabiliriz. Düşünen, yeni şeyler öğrenen ve deneyen kişiler beyinlerine iyilik yaparlar. Statüko, eski adetler ve fikirler, eleştiri yokluğu beyin sağlığına iyi gelmez. Beyni genç tutan ve besleyen diye bir yiyecek kategorisi yoktur. Üstelik bu konuda kişileri yanlış yönlendiren bir piyasa vardır. Beslenmede damar hastalıklarına karşı tedbir alınması, örneğin Akdeniz Diyeti denilen sebze, meyve, beyaz et ağırlıklı diyet önemlidir. Ayrıca, beyin her koşulda 7-24 çalışan bir organdır. Sağlıklı ve normal uyku, beyni dinlendiren en önemli etkendir. Bunun dışında müzik, yürüyüş, diğer sanat dallarıyla uğraşma beyni dinlendirir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3896 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim