• BIST 8986.97
  • Altın 2297.275
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0665
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Bilgisayar tehdit ediyor!

Bilgisayar tehdit ediyor!
Gelişen teknoloji büyük kolaylıklar sağlarken diğer yandan da sağlığı olumsuz etkiliyor...

Özellikle gençleri ve çocukları etkisi altına alan bilgisayar oyunları, algılama bozukluğundan öğrenme güçlüğüne, denge sorunlarından sosyal bozukluğa kadar birçok rahatsızlığa davetiye çıkarıyor. Bilgisayar oyunu bağımlılığının zararlarını ve tedavi yöntemlerini Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz anlatıyor…

Bilgisayar oyunlarında hızla akan oyun kareleri, kişiyi hızlı düşünme ve hızlı hareket etmeye sevk eder ve oyunun saatlerce oynandığı düşünülürse, beyin bir süre sonra oyundaki hıza programlanır. Beynin yapısı itibariyle aynı anda birçok şeyi değerlendirdiğini belirten Dr. Mehmet Yavuz, oyun temposuna alışan beynin herhangi bir konuyu derinliğine analiz edemediğini, bir diğer deyişle bir konu ya da nesneye yoğunlaşamayıp konu üzerinde yüzeysel geçişler yaptığını vurguladı.

Özellikle Öğrencileri Etkiliyor!
Bu durumun özellikle bilgisayar oyunu bağımlısı öğrencileri olumsuz etkilediğini belirten Dr. Yavuz, beyni oyun temposuna alışan öğrencilerin derslerine yoğunlaşamadığını ve başarısız olduklarını belirtti. Yavuz, oyun bağımlılığı nedeniyle oluşan dikkat dağınıklığı ve oyundaki hızdan kaynaklanan hiperaktiviteyle birlikte öğrencinin her şeyden sıkılır hale gelebileceğini vurguladı.

Algıyı Zayıflatıyor, Beynin Dengesini Bozuyor!
Beyni hızlı ama yüzeysel düşünmeye programlayan bilgisayar oyunları, üst düzey öğrenme ve algılamayı engelliyor. Aileler, çocuktaki başarısızlığın nedenini bilgisayarda uzunca vakit geçirmeye bağlasa da asıl problem beyinde oluşan fizyolojik bozukluk. Aynı bozukluğa çok hızlı okuma yapan kişilerin de maruz kalabileceğini hatırlatan Dr. Yavuz, görüntüleri üst üste ileri sararak çalışan herkesin risk altında olduğunu, çoğu zaman bu kişilerin aniden oluşan algılama ve analiz zayıflığını, hayatlarındaki bir soruna bağlayarak bozukluğun kaynağını fark edemediğini belirtti.

Oyun Bağımlılığı Suça Teşvik Edebilir!
Şiddet içeren bilgisayar oyunlarında önüne gelen herkesi öldürmek için çaba harcayan kişi, arka planda anti-sosyal psikopatik kişilik bozukluğu varsa, gerçek hayatta da öldürme içgüdüsü ile hareket edebilir. Geçtiğimiz haftalarda Norveç’te 92 kişiyi öldüren katilin bilgisayar oyunu bağımlısı olduğunu hatırlatan Dr. Yavuz, beyindeki denge bozukluğunun kitlesel katliamlara yol açabildiğini vurguladı. Bilgisayar oyunu üreten firmaların bu konuda hassas davranması gerektiğinin altını çizen Yavuz, oyunların saatte bir ara vermeyi sağlayacak şekilde üretilmesini tavsiye etti.

Bilgisayar Bağımlılığı Nasıl Tedavi Edilir?
Bilgisayar oyunları nedeniyle beyin dengesi bozulan kişi, en az 3 ay bilgisayar oyunlarından uzak durmalı ve beynini nadasa almalı. Bu bozukluğu yaşayan öğrencilere okula ara vermelerini tavsiye eden Dr. Yavuz, dinlenme süresince öğrenme faaliyetinin durdurulması gerektiğini vurguladı. Kalıcı bozukluklar gelişmemişse beynin bir süre sonra normal fizyolojik yapısına döneceğini hatırlatan Yavuz, antidepresan, anksiyolitik gibi ilaçların etkisiz kaldığını, en iyi yöntemin TMS tedavisiyle beynin resetlenmesi olduğunu belirtti.

Davranışçı bilişsel terapilerin dikkat dağınıklığı ve öğrenme güçlüğünü düzeltmeye yetmediğini hatırlatan Yavuz, oyun bağımlılığı konusunda en önemli konunun beyni en az 2-3 ay dinlendirmek olduğunu belirterek sözlerini tamamladı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2988 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim