• BIST 9131.16
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Bininci karaciğer naklini gerçekleştiren rekortmen ekibe ödül

Bininci karaciğer naklini gerçekleştiren rekortmen ekibe ödül
Bininci karaciğer naklini gerçekleştiren Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi karaciğer nakli ekibine, üniversite tarafından 50 bin TL’lik teşvik ödülü ile başarı belgesi verildi.

Dünyanın ikinci, Avrupa’nın en fazla karaciğer nakli gerçekleştiren Turgut Özal Tıp Merkezi karaciğer nakli ekibi, Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle ödüllendirildi. Kayseri'den gelen hasta Kadri Demirtaş'a (55) 35 yaşındaki oğlundan alınan karaciğerin nakil operasyonunun canlı olarak izlendiği törende konuşan Malatya Valisi Şahin, sağlık alanında elde edilen başarının gurur verici olduğunu ifade etti.

Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas da Anadolu'nun ortasında, bilimin ışığını bütün dünyaya yansıtan, bu büyük organizasyonu başarıyla gerçekleştiren karaciğer nakli ekibini kutladığını kaydetti. 

Türkiye'nin, sağlık alanındaki çalışmalarla Dünya Sağlık Örgütü tarafından rol model gösterildiğini anlatan Kafkas, merkezin karaciğer naklinde dünyada ikinci, Avrupa'da birinci olmasının çok anlamlı bir başarı olduğunu belirtti.

Organ nakli konusunda Türkiye’de altyapının ciddi şekilde geliştiğini vurgulayan Kafkas, 2002'de 23 olan böbrek nakli merkezinin bugün 61'e, karaciğer nakil merkezi sayısının 18'den 35'e, akciğer nakil merkezi sayısının ise 6'dan 9'a çıkarıldığını dile getirdi. Türkiye'nin artık nakil merkezi ihtiyacı olmadığını, nakil merkezlerinin yüzde 50 kapasitenin altında çalıştığına dikkat çeken Kafkas, organ nakli konusunda “Canlıdan canlıya nakil oranı çok iyi. Beyin ölümü gerçekleşen kişiler için yakınları organlarını bağışlamayı pek istemiyor. Canımızı veriyoruz, ama cenazemizi vermiyoruz. Tüm kanaat önderleri, akil insanlar organ nakli konusunda Türkiye'de farkındalık oluşturmak için katkı vermeleri gerekir. 22 bin 724 insanımız organ nakli bekliyor. Türkiye, artık güvenilir Organ Nakli Koordinasyon Merkezi'ne sahip. Güven konusunda dünya standartlarından daha iyiyiz. Uçaklarımızla, ambulanslarımızla, 19 helikopterimizle organ naklinde inanılmaz bir altyapı geliştiriyoruz.” şeklinde konuştu.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik îse karaciğer naklinde özellikle risk gruplarında yüzde 85 başarı yakaladıklarını belirtti. Çelik, şöyle konuştu: "Bu işin esasında, sevgi, kardeşlik, üniversiteyi ideolojik olmaktan çıkarıp idealist üniversite yapmak vardır. Karaciğer naklinde Avrupa'da en fazla karaciğer nakli yapan hastane olduk. Karaciğer nakli enstitüsünü kurduk. Bu da dünyada tek bir organa spesifik olan ilk birimdir. Karaciğer naklinde 2015 yılında dünya birincisi olmayı istiyoruz. Şu anda Güney Kore'nin Seul kentindeki bir merkezden sonra dünyada şu an ikinci konumdayız. 2014'te açmayı planladığımız karaciğer nakli hastanesi için hükümet, gerek techizat gerek bina inşaatı için 50 milyon TL'lik bir taahhütte bulundu. Bunun 15 milyonunu bu sene, 35 milyonunu önümüzdeki yıl kullanacağız. Yurt dışından da hasta kabul eder duruma geleceğiz. Aynı anda 4 -5 karaciğer nakli yapacak cerrahi ekibimiz var."

2002 yılında karaciğer nakline başlanılan merkezde 9 Nisan’da bininci nakil gerçekleştirildi. 2013 yılının da 100. ameliyatı yapıldı. Nakillerin ardından hastaların yüzde 84'ünün sağlıklı bir şekilde evlerine döndükleri belirtildi. Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Çelik, nakil ekibine plaket, üstün başarı belgesi ve 50 bin liralık teşvik ödülü verdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2850 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim