• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

Bir gram fazla et bin hastalık nedeni

Bir gram fazla et bin hastalık nedeni
Kalp ve damarlar üzerinde hasara neden olan yüksek proteinli diyetler en büyük yıkımı böbrekler üzerinde yapıyor. Kapasitesinin 10 kat üzerinde çalışan böbreklerde önce taş oluşuyor.

Yüksek proteinli diyetlerin sağlık açısından en belirgin risklerinin böbrekler üzerinde olduğunu bilimsel araştırmalar göstermektedir. Birçok insanlar üzerinde kan tahlilleri ve böbrek fonksiyon testleri uygulamaları raporlarına göre böbrekte 125 gram üzerinde proteinli beslenenlerde hiperfiltrasyon oluşmakta ve böbreğe binen yük artmaktadır. Böbreğe binen yükün artması demek böbreğin kendi kapasitesinden en az 10 kat daha fazla çalışarak oluşan yükün azaltılması için yorulması anlamına gelmektedir. Ve yüksek proteinli beslenen bireylerin kreatinin, üre ve albümin düzeyleri de artmakta böbrek fonksiyonları geçici de olsa bu diyet uygulama süresince bozulabilmektedir.

Gut hastalığına zemin hazırlıyor

Kanıtlanan diğer bir sağlık sorunu da yüksek proteinli besinlerin içerisinde bulunan yüksek fosfor, kalsiyum ve pürin bileşenlerinin böbrekte ciddi taş riskini arttırdığını göstermektedir. Özellikle ürat ve kalsiyum taşlarının oluşmasına neden olan yüksek proteinli diyetlerin uzun dönemde gut hastalığına da neden olduğu bildirilmektedir. Son yıllarda yüksek proteinli diyet uygulayanlarda kemik yoğunluğunda da azalmanın olduğunu gösteren çalışmaların sayısı arttı. Bu veriler tek bir besin öğesinden daha fazla ve uzun süre yemenin mutlaka vücutta sağlığı bozan bir etkisinin olabileceği fikirlerini doğurdu.

İdeal oranı nasıl hesaplarsınız

Amerikan Diyabet Derneği, konuyla ilgili yaptığı açıklamada yüksek proteinli diyetlerin uzun vadede güvenirliliğinin belirsizliğini koruduğunu bildirdi. Bilim adamları protein diyetleri yerine sağlıklı veya kronik bir hastalığa sahip bireylerin dolayı güncel beslenme bilimi uygulamamanın daha iyi olacağını tavsiye ediyor. Peki günlük almanız gereken protein oranını nasıl bulabilirsiniz? Kilonuzu ölçün ve bu değeri 0.8 ile çarpın. Bu sizin günde kaç gram kadar toplamda protein alabileceğinizi gösterecektir. Aşağıdaki küçük tabloda da pratik ölçüler ile besinlerin ne kadar protein içerdiğini göreceksiniz. Böylece güvenli protein alarak yukarıdaki sağlık sorunlarını görmeyecek daha kaliteli bir yaşam sürmeye devam edeceksiniz. 81 yumurta: 6 gram 81 ince dilim ekmek: 2 gram 82 yemek kaşığı pilav veya bulgur pilavı: 3 gram 81 tabak pişmiş etsiz kuru baklagil yemeği: 6-7 gram 8Avuç içi kadar et tavuk balık: 12 gram 81 dilim peynir: 4 gram 81 su bardağı süt veya yoğurt 6-7 gram 81 tabak sebze yemeği 1 gram 81 adet meyve 0.6 gram protein alırsınız.

Selahattin DÖNMEZ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2834 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim