• BIST 9079.97
  • Altın 2324.085
  • Dolar 32.3613
  • Euro 34.9442
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Bir yılda 9 kez doğuran bile vardı, 'hastane yap, fatura kes' bitti

Bir yılda 9 kez doğuran bile vardı, 'hastane yap, fatura kes' bitti
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı özel hastaneler için bu yıl 3.5 milyar YTL'lik kaynak ayırmayı planladıklarını, ancak rakamın 6 milyar YTL'ye çıkacak gibi göründüğünü söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı özel hastaneler için bu yıl 3.5 milyar YTL'lik kaynak ayırmayı planladıklarını, ancak rakamın 6 milyar YTL'ye çıkacak gibi göründüğünü söyledi.

Özel hastaneler ile üniversite hastanelerinde "sınırsız ödeme" nedeniyle önemli yolsuzlukların yaşandığına dikkat çeken Çelik, "Yap hastaneyi, kes faturayı, ödensin gibi bir ortam vardı.

6 ildeki hastanelerde incelemeler sürüyor. Aynı kadının bir yılda 9 kez doğum yapması, 900 YTL'lik bir ameliyata 11 bin YTL'lik fatura kesilmesi gibi garipliklere rastladık" dedi. Çelik, özel hastanelere getirilen "yüzde 30 ödeme" sınırlaması nedeniyle İstanbul'da 100 hastanenin sistemde kalmayı kabul ettiğini, 12 hastanenin ise sistemden çıktığını belirtti. Önümüzdeki dönemde "Cari ay" uygulaması başlatacaklarını kaydeden Çelik, "Artık prim ödemelerini aksatanlar için her an her ay haciz konusu göndeme gelecek" uyarısında bulundu. Çelik, tebdili kıyafetle gezerek, sorunlara çözüm yolu aradığını söyledi.

Sosyal güvenlik sisteminin en sorunlu bölümünün sağlık olduğuna dikkat çeken Bakan Faruk Çelik, sınırsız ödemenin suistimale çok açık olduğunu ifade etti. Sağlık Bakanlığı'nın da kontrol dışına çıkacak sayıda hastane açılmasının yanlışlığını gördüğünü kaydeden Çelik, "Bir yandan hastane açılmasını daha sıkı izinlere bağlarken, diğer yandan özel hastaneye giden sosyal güvenlik kapsamındaki vatandaşlarımıza düşen ödeme payının yüzde 30'la sınırlandırılmasını benimsedik. Ayrıca özel hastaneler yatarak tedavide 'otel hizmeti' bedelini biraz daha serbest belirleyebilecek. Şu anda İstanbul'da 100 hastane sistemde kalmayı kabul etti, 12 hastane anlaşmayı geri çekti" diye konuştu.
 
Kamuda doktor sıkıntısı var
Özel hastanelerin artmasıyla kamuda doktor ve hemşire sıkıntısının ortaya çıktığını anlatan Bakan Çelik, özellikle Anadolu'da bu sıkıntının daha fazla hissedildiğini söyledi. Özel hastanelerde vatandaştan yapılan sınırsız tahsilatın haksızlık ve yolsuzlukları gündeme getirdiğine işaret eden Çelik, 900 YTL'lik bir ameliyata 11 bin YTL fatura kesen hastaneler olduğunu anlattı.
Çelik, başta Tuzla'daki tersaneler olmak üzere, gündemine gelen sorunları sıradan vatandaş gözüyle inceleme yöntemini benimsediğini belirterek, "Kasketi takar tebdili kıyafet sokağa çıkarım. Tuzla'daki tersaneleri böyle dolaştım, oradaki içler açısı durumu daha da iyi gördüm. Onun dışında sağlık karnesini kaldırıp, sadece kimlikle hastanelere başvuru formülü, 65 yaş üstü emeklilerimize PTT şubelerinden maaş ödenmesi, 85 yaş üstündekilere 1 Eylül'den itibaren evde maaş yöntemi hep tebdili kıyafet gezmenin ürünü olarak gündeme geldi" dedi.
1 emekliye düşen çalışan sayısının 2.13'e çıktığını, ancak kayda alınması gereken 4.5 milyon mevcut çalışanın olduğunu vurgulayan Çelik, adım adım bunların kayda gireceğini söyledi.
 
Primi aksatana haciz
Prim borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda son tarihin 28 Temmuz olduğunu hatırlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bu sürenin azaltılmasının söz konusu olmadığını vurguladı. Bu tarihten sonra "cari ay" uygulamasının başlatılacağını kaydeden Çelik, "Artık prim ödemelerini aksatanlar için her an, her ay haciz konusu gündeme gelecek. O bakımdan prim ödemelerinin herhangi bir af ya da yeniden yapılandırma beklenmeden ödenmesi gerekiyor. Aksatanlar zaten başlarına neler geleceğini görecek" uyarısında bulundu.
Geçmişte aflar ve yeniden yapılandırmalar gündeme geldiğinde, ödemesini hiç aksatmayanların, "Benim günahım ne?" diye söylendiğini hatırlatan Çelik, şu mesajı verdi: "İstihdama dönük destek paketiyle primde 5 puanlık indirim gündeme geldi. Primlerini düzenli ödeyenler, hiç borç takmayanlar bundan yararlanacak. Borcu olan temizledikten sonra kapsama girebilecek. Prim ödemesini aksatanın 5 puanlık indirimi hemen duracak."
Türkiye'de gerçek yoksul sayısının da tam bilinmediğini, 2 milyon dolayında yoksul olduğunun vurgulandığını anlatan Çelik, genel sağlık sigortası kayıtlarıyla birlikte gerçek rakamın ortaya çıkacağını ifade etti.
 
 
ALACAK TUTARI 45.7 MİLYAR YTL
* Sosyal Güvenlik Kurumu'nun prim alacağı toplamı 45.7 milyar YTL.
* Yeniden yapılandırılan borç kapsamına 26.2 milyar YTL alındı.
* Borcunu peşin ödeyene faiz ve gecikme zammından yüzde 85 indirim yapılıyor.
* Borcunu 1 yılda ödemeyi taühhüt edenlere yüzde 55 indirim yapılıyor.
 
 
KAYITLI İŞSİZ İŞ SAHİBİ YAPILACAK
Faruk Çelik, İşsizlik Fonu'nda biriken kaynağın 33 milyar YTL'ye ulaştığını ifade ederek, şunları anlattı: "İşkur'a, çalışan başına işverenden yüzde 2, kamudan yüzde 1 ve çalışandan da yüzde 1 kesinti yapılıyor. Devletin ödediği rakam getirisiyle birlikte 8 milyar YTL'ye ulaştı. Devletin ödediği payın faiz gelirinin 1.3 milyar YTL'si 5 yıl boyunca GAP'a aktarılacak. GAP'ta bu sayede sadece sulama projelerinde 900 bin kişi iş bulacak. Fon'dan 300 milyon YTL'lik bir kaynağı İşkur'a kayıtlı işsizlere meslek eğitimi vermek üzere kullanacağız. Eğitimlerin bir bölümü iş garantili olacak.

Hedefimiz İşkur'a kayıtlı vasıfsız işsizleri birer meslek sahibi yapmak."

Bu haber toplam 2059 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim