• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

Biraz tatlı, biraz ekşi

Biraz tatlı, biraz ekşi
İki güzel meyve erik ve vişne ile hazırlayacağınız tarifler, hem göze, hem de damaklara hitap edecek, görsellikle lezzeti buluşturan tatlar olacak.

İki güzel meyve erik ve vişne ile hazırlayacağınız tarifler, hem göze, hem de damaklara hitap edecek, görsellikle lezzeti buluşturan tatlar olacak.

Erik

Gülgiller familyasından meyvesi yenen erik, erkenci dönemde can erik olarak tezgahlarda yerini alıyor. Yaz ortalarında olgunlaşan erik, ekim sonuna kadar yenilebilen bir meyvedir. Farklı dönemlerde olgunlaşan eriğin, farklı biçim ve büyüklükteki meyvelerinin ince kabuğu, türlere göre yeşil, sarı, kırmızı ve mor renklerdedir. Ülkemizde en bilinen erik türleri can erik, papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryanidir. Erik meyve olarak yenilebildiği gibi, hoşaf ve pestil yapımında da kullanılır. Kurutularak da tüketilen erik kimi yörelerde yemeklere de ilave edilerek mayhoş bir lezzet katar. B vitamini bakımından zengin olan erik ayrıca potasyum ve magnezyum açısından da zengindir.

Vişne

Vişne, tadı kiraza benzeyen daha ekşimsi bir yaz meyvesidir. Temmuz ayı ortalarında olgunlaşmaya başlar. Ülkemizde iki türü yetişir. Kütahya vişnesi, uzun saplı, iri boylu, ucu hafif sivrice, koyu kırmızı, ince kabuklu, ekşi ve kırmızı etlidir. Macar vişnesi ise kısa saplı, ince, koyu kırmızı renkli, kalınca kabuklu, ekşi ve kırmızı etli meyvelidir. Vişne meyve olarak yenilebildiği gibi, meyve suyu, şurup, reçel, marmelat, komposto, likör yapımında da kullanılır, hamur işlerinde, tatlılar da tercih edilir. Ayrıca kurutularak da yenilebilir. Ortalama 100 gr taze vişnede 58 kalori, 14.3 gr karbonhidrat vardır. Şeker oranı kiraza göre düşük olduğundan daha az kalori içerir. Vücudu ve mideyi kuvvetlendirici özelliği vardır. Ateşi düşürür, mikrop öldürücü etki yapar. Uyku düzensizliğine ve öksürüğe iyi geldiği de biliniyor.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3932 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim