• BIST 9068.98
  • Altın 2324.567
  • Dolar 32.3719
  • Euro 34.9559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Birbirini seven gıdalar!

Birbirini seven gıdalar!
Bazı besinler beraber yenildiklerinde vücutta yarattıkları etki, yalnız başına tüketildiklerinden daha çok faydalı olabiliyor. Bakalım hangi besinler birbirlerini daha çok seviyor?

CiLT
DOMATES VE ZEYTİNYAĞI

Likopen, vücut için bilinen en etkili antioksidandır ve en fazla domateste bulunur. Özellikle güneşin ciltte yarattığı tahribatları önlemeye yardımcı olur. Likopenin vücuttaki kullanımını artırmak için üzerine biraz zeytinyağı eklemenizde fayda var, böylece likopen daha iyi emilecek. Domatesin içindeki likopenin, yağda eriyen bir besin öğesi olmasından dolayı, yağ ve ısıyla etkisi daha da artar. Amerikan Klinik Beslenme Dergisinde (AJCN) yayımlanmış bir çalışmaya göre zeytinyağı tüketen bireylerde daha az kırışıklık bulunduğu görüldü. Sabah kahvaltıda 5 zeytin yemek yerine söğüş domatesin üzerine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyebilirsiniz.

KALP
YULAF VE ELMA

Yulaf kepeğinde betaglukan isimli suda çözünebilen bir lif bulunur. Betaglukan; kolesterolün dengelenmesinde olumlu etkiye sahiptir. Böylece kalp krizi riskini azaltmaya da yardımcıdır. Elmaysa içindeki pektin maddesiyle kötü kolesterolü (LDL) düşürürken, iyi kolesterolü (HDL) yükseltir. Elma ayrıca antioksidan için de mükemmel bir kaynak. Kalp sağlığınızı desteklemek için; yulaf ezmesi üzerine elmaları küçük parçalar halinde doğrayabilir ve süt ilave edebilirsiniz. Ya da yulaf, süt ve elma püresini pişirerek üzerine tarçın ilave edip farklı bir kahvaltı yaratabilirsiniz.

SiNDiRiM
Yoğurt ve öğütülmüş keten tohumu

Bağırsaklarımız 400’den fazla bakteriye ev sahipliği yapıyor. Bazıları dost, bazıları değil. Kötüler, iyilere göre daha fazla olursa sindirim yavaşlar. Yoğurt, probiyotik içeriğiyle bağırsaklara dosttur ve sindirim sistemini rahatlatır. Probiyotikler yaşamak ve bunu sürdürmek için prebiyotiklere ihtiyaç duyar. Keten tohumu, omega-3 kaynağı olmasının yanı sıra yoğurtla tüketildiğinde sindirim sistemini düzenler. Öğütülmüş keten tohumunun sindirimi daha kolaydır. Probiyotik yoğurdun üzerine 1 çay kaşığı ekleyebilir ya da meyveli yoğurtlara, keten tohumuyla zenginleştirilmiş müsli ilave edip tüketebilirsiniz.

Premenstrual sendrom (PMS)
Brokolİ ve yumurta
Premenstrual sendrom (PMS), kadınlarda adet öncesi dönemde başlayan ruhsal ya da fiziksel birtakım belirtileri ifade eden bir terim. Eğer siz de her ay huysuz bir hafta geçiriyorsanız ve bu şikayetlerinizi azaltmak istiyorsanız; brokoli ve yumurta ikilisinden faydalanın.
PMS şikayetleri olan kadınların yüzde 30-40’ının kalsiyum ve D vitamini eksikliği yaşadığı biliniyor. Brokoli; zengin bir kalsiyum kaynağı. Yumurtaysa D vitaminin doğal bir kaynağıdır. Omlette yan yana oldukça lezzetli duracaklardır.

GÖZ
Ispanak ve avokado

İlerleyen yaşla birlikte göz sağlığımız bozulabiliyor. Ispanak; gözlerimiz için koruyucu olarak görev yapan lutein ve A vitamini içerir. Avokado antioksidan vitaminler olarak bilinen A, C ve E vitaminleri bakımından oldukça zengin. Ayrıca avokado, lutein ve A vitamininin emilimini artıran sağlıklı yağları da içeriyor. Haşlanmış ıspanak salatanızın üzerine zeytinyağı yerine avokado ekleyebilirsiniz ya da ıspanak ve avokadoyu püre haline getirip, et yemeklerinizin yanında sos olarak kullanabilirsiniz.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2681 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim