• BIST 9645.02
  • Altın 2414.538
  • Dolar 32.5801
  • Euro 34.8134
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 24 °C

Bitkisel ürün diyip canınızdan olmayın!

Bitkisel ürün diyip canınızdan olmayın!
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, bitkisel ürünlerin tanıtımı ve satışıyla ilgili yöntemleri eleştirerek, ''Bitkisel kökenli olduğu için 'zararsız' ve 'masum'

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, bitkisel ürünlerin tanıtımı ve satışıyla ilgili yöntemleri eleştirerek, ''Bitkisel kökenli olduğu için 'zararsız' ve 'masum' gibi gösterilmeye çalışılan ürünler halk sağlığını tehdit etmektedir'' dedi.

TEB Genel Sekreteri Özel yaptığı yazılı açıklamada, bitkisel ilaçların, kontrolsüz bir biçimde satılmaya ve kullanılmaya devam ettiğini kaydetti.

''Parasını ödeyen herkesin rahatlıkla ulaşabildiği, kontrolsüz bir biçimde kullanılan ve devletin hiç bir kurumu tarafından satışı denetlenmeyen bitkisel ilaçlar, diğer bir deyişle 'Ölüm Kapsülleri'ndeki tehlike artarak devam ediyor'' ifadesini kullanan Özel, daha önce de nerede ve ne zaman patlayacağı belli olmayan birer ''sağlık mayınına'' benzettikleri bu ilaçların, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından kolaylıkla ruhsatlandırıldığını, gerçeğe dayanmayan bilgilerle reklamlarının yapıldığını, internette, aktarlarda ve çeşitli dükkanlarda satılabildiğini belirtti.

Özel, şunlara dikkati çekti:
''Sibutramin, obezite tedavisinde kullanılan, ancak oluşturduğu ciddi riskler nedeniyle Avrupa İlaç Ajansı tarafından yıllardır takip edilen ve son bulgulara göre çeşitli kardiyovasküler hastalıklara neden olduğu için birinci derecede takip altına alınan bir madde. Avrupa İlaç Ajansı, doktorların sibutramin içeren ilaçları reçetelememesini, eczacıların satmamasını ve hastaların bu ilaçları doktor ve eczacı gözetimi olmadan kesinlikle kullanmamasını öneriyor. Ancak, ülkemizde bu maddeyi içeren ilaçlar kontrolsüzce satıldığı için, her gün yeni bir acı haberle karşılaşıyoruz.

Bitkisel kökenli olduğu için 'zararsız' ve 'masum' gibi gösterilmeye çalışılan bu ürünler halk sağlığını tehdit etmektedir.''

Her ilacın ayırt edilmeksizin Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılarak, eczanelerden halka sunulması ve İlaç Takip Sistemi üzerinden satışının takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Özel, ilacın reklamının yapılmasını da eleştirdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3213 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim