• BIST 9092.43
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9287
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Böbreğinden 3 Kilo 100 Gram Ağırlığında Tümör Çıkarıldı

Böbreğinden 3 Kilo 100 Gram Ağırlığında Tümör Çıkarıldı
Karabük'te 39 yaşındaki kişinin böbreğinden 35 santimetre uzunluğunda ve 3 kilo 100 gram büyüklüğündeki tümör, başarılı bir cerrahi müdahaleyle çıkarıldı.

Karabük'te 39 yaşındaki kişinin böbreğinden 35 santimetre uzunluğunda ve 3 kilo 100 gram büyüklüğündeki tümör, başarılı bir cerrahi müdahaleyle çıkarıldı.

Mevlüt Çavdar, kanama, bilinç kaybı, sol yan ağrısı ve karında şişlik şikayetiyle Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurdu. Yapılan tetkiklerde, Çavdar'ın "Tuberoskleroz" adı verilen kalıtsal bir hastalığı olduğu belirlendi.

Bunun üzerine hasta, Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nurettin Sertçelik, üroloji bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Melih Sunay, Yrd. Doç. Dr. Özer Baran ve Dr. Nuriye Özder'den oluşan ekip tarafından ameliyata alındı.

Operasyonda hastanın sol böbreğinden 35 santimetre uzunluğunda ve 3 kilo 100 gram ağırlığında bir tümör çıkarıldı.

Ameliyat sonrası gazetecilere açıklama yapan Prof. Dr. Mehmet Melih Sunay, hastanın kendilerine genetik olan "Tuberoskleroz" hastalığı nedeniyle, sol böbreğinde oluşan kanama şikayetiyle başvurduğunu, yapılan teşhis sonrası hemen ameliyata aldıklarını söyledi.

Sunay, " Hastanın ciddi hayati tehlikesi mevcutken, bu boyutta bir kitlenin Karabük şartlarında opere edilebilmesi oldukça önem arzetmektedir. Kanamaya sebep olan anjiomyolipomun, böbrek kaynaklı en büyük bizim vakamız da olduğunu belirledik. Burada böyle bir ameliyat yapabildiğimiz için mutluyum." diye konuştu.

Özder de hastanın yıllardan beri kalıtsal bir rahatsızlığa sahip olduğunu, bu hastalık sonucu hastanın böbreklerinde büyük boyutlar da iyi huylu tümör oluştuğunu belirtti.

Özder, şöyle konuştu:

"Hastamız bize sol tarafındaki tümörün patlaması sonrası ciddi bir kanama ile acil servise başvurdu. Yapılan tetkiklerde böbreğinde yırtılma saptandı. Bunun üzerine acil olarak ameliyata aldık. Hastamızın ameliyat esnasında ciddi hayati tehlikesi mevcuttu. Bilinci kapanmakta olan hastamıza gerekli cerrahi müdahale yapıldı. Böbrekteki dev tümörü çıkardık. Hastamızdan yaklaşık 35 santimetre büyüklüğünde ve 3 kilo 100 gram ağırlığında bir kitle çıkardık. Ameliyat sonrası yoğun bakıma aldık. Bu büyüklükte ülkemizde rapor edilmiş, kanamaya sebep olan şu ana kadar en büyük böbrek kaynaklı tümör kayıtlara geçti. Dış kaynaklı literatürü taradığımızda ise bu boyutta tümörler olmakla birlikte oldukça nadir. Zamanında müdahale olmasaydı hastamızı kaybetme olasılığımız yüksekti. Hastamızı bayram öncesi taburcu edeceğiz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2148 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim