• BIST 9063.53
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Böbrek yetmezliği "nakil" gebelik ihtimalini artırıyor

Böbrek yetmezliği "nakil" gebelik ihtimalini artırıyor
Acıbadem Ankara Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Dr. Atılgan: 'Kronik böbrek yetmezliği hastalarında, başarılı nakil sonrasında gebelik elde etme ihtimali arttı' '
Kronik böbrek yetmezliği hastalarında, başarılı nakil sonrasında gebelik elde etme ihtimalinin arttığı belirtiliyor.

Acıbadem Ankara Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Dr. Kadir Gökhan Atılgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıklı kadınların gebelik yaşını çalışma hayatı, kozmetik kaygılar ve evlilik yaşının ilerlemesi gibi farklı gerekçelerle ötelediğinden, bebek sahibi olunmasına karar verildiğinde sıkıntılar ile karşılaşıldığını söyledi.

Kimi sağlık sorunlarında gebe kalma ihtimalinin oldukça azaldığının altını çizen Atılgan, böbrek hastalığı bulunan, hatta kronik böbrek yetmezliği olan kadınlarda gebe kalma ihtimalinin kademeli olarak azaldığını ifade etti. Atılgan, hastanın diyaliz sürecinde kronik böbrek yetmezliğinde bulunması halinde yıllar içerisinde gebelik ihtimalinin neredeyse tamamen ortadan kalktığını vurgulayarak, "Bundan 5-10 yıl öncesine kadar böbrek nakilleri bu kadar yaygın değilken kronik böbrek hastası ve hatta hemodiyaliz süreci başlayacak olan kadınların eşleri, gebe kalamayacak diye boşanma sürecine kadar gidiyorlardı. Kadının böbrek hastası olması aile içinde ve toplumdaki pozisyonunu dahi düşürüyordu. Transplantasyon ile artık bu karanlık günlerin geride kalacağı görülmektedir" dedi.

"Kronik böbrek yetmezliği olan kadınlarda, gebelik sağlanmasında böbrek naklinin ihtimalini oldukça artırdığına" dikkati çeken Atılgan, şunları kaydetti:

"Nakil sonrası gebelik için canlı vericisi olanlar 1 yıl, kadavradan olanlar en az 2 yıl bekleme sürecinin olacağını bilmesi gerekir. Alınan ilaçların savunma sistemini baskılaması ve yüksek dozlarda alınması, buna bağlı yaşanabilecek enfeksiyonlar ve rejeksiyon dediğimiz akut ataklar yönünden kliniğin en stabil ve ilaç dozlarının idame dozlarda olduğu dönemi beklemek gereklidir.

Bu süreçler olumlu ve gebelik düşünülüyorsa nefroloğunuz ve kadın doğum doktorunuz ile bir an evvel iletişime geçip gebeliği başlatmak böbrek sağlığı açısından önem arz etmektedir. Nakilden sonraki 5 hatta 10 yıl sonraki dönem ciddi sıkıntılar oluşturabilir."

-"Doğum, yeni doğan yoğun bakım ünitesi olan bir birimde yapılmalı"

Yurt dışında "Clin Transplantation" isimli dergide yayımlanan nakil sonrası gebelik sonuçları kayıtlarında 2 bin gebe kadının çalışmaya katıldığını anlatan Atılgan, hastaların büyük çoğunluğunu böbrek nakilli gebelerin oluşturduğunu ve çalışmada doğumsal anomali oranının normal popülasyondan çok farkı çıkmadığının ortaya konduğunu söyledi.

Atılgan, genel olarak kadın doğum uzmanlarının nakil sonrasında sezaryen doğumu tercih ettiğini dile getirerek, "Şartların uygun olduğu vakalarda normal doğumu sıkıntısız tamamlayan vaka serileri de bildirilmiştir. Önemli olan doğumun yeni doğan yoğun bakım ünitesi olan bir birimde yapılıyor olmasıdır" dedi.

Gebelik sürecinde ilk 6 ay takiplerin 2 haftada bir, son 3 ayda ise haftada bir şeklinde yapılmasının uygun olduğunu anlatan Atılgan, gebeliğin sürecini nakil böbreğin sağlığının belirlediğinin altını çizdi. Atılgan, "Yani hipertansiyon, proteinüri, idrar yolu enfeksiyonu, kreatinin yüksekliği başta olmak üzere etmenler süreçte rol alan faktörlerdir" açıklamasında bulundu. - Ankara

 
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 18960 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim