• BIST 9549.84
  • Altın 2489.904
  • Dolar 32.5042
  • Euro 34.8156
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Böbreklerini koru kalbini kurtar

Böbreklerini koru kalbini kurtar
Sıklıkla kadınlarda ve yaşlılarda görülüyor, en çok Marmara ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ikâmet edenlerde rastlanıyor.

Bu yıl Dünya Böbrek Günü, 10 Mart günü ve haftası “Böbreklerini Koru, Kalbini Kurtar” ana teması ile kutlanıyor. Böbrek sağlığı ve hastalıkları konusunda toplum bilincini artırmak, erken tanının önemini vurgulamak ve kronik böbrek hastalığının insan sağlığı ve ülke ekonomisi üzerindeki ağır yükü hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla kutlanan bu özel günde, doksanı aşkın ülkede, çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Türkiye’deki böbrek biliminin gelişmesi için eğitsel ve bilimsel çalışmalarını kırk yıldır aralıksız sürdüren Türk Nefroloji Derneği, böbrek sağlığı ve hastalıkları konusunda toplumsal farkındalığı ve bilinci arttırmak için de çalışmalarını sürdürüyor.

Türk Nefroloji Derneği, bu yıl altıncısı kutlanacak olan Dünya Böbrek Günü çerçevesinde “Böbreklerini Koru, Kalbini Kurtar” teması ile 10 Mart 2011 günü ve haftasına yayılacak panel, halk toplantısı, alışveriş merkezlerine standlı tanıtım, okul ziyaretleri, ücretsiz tarama testleri, gibi çeşitli etkinlikler düzenleyecek. Bu etkinlikler çerçevesinde, böbreklerimizi korumak için düzenli egzersiz yapma, sağlıklı beslenme ve ideal vücut ağırlığını koruma, tuzu azaltma, yeterli sıvı alma, kan basıncını ve kan şekerini ölçtürme, sigara ve ağrı kesici ilaç kullanımından kaçınma ve yüksek risk grubundaki bireyler için düzenli tıbbi kontrol yaptırmanın önemi vurgulanacak. Bu faaliyetler, farkındalığı artırmak için çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde yürütülecek.

Türk Nefroloji Derneği tarafından, Sağlık Bakanlığı ve TUBITAK’ın desteği ile gerçekleştirilen saha çalışması CREDİT projesi sonuçlarına göre; ülkemizde Kronik Böbrek Hastalığı sıklığının kadınlarda, yaşlılarda, Marmara ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde ikamet edenlerde, kırsal bölgede yaşayanlarda, yüksek tansiyonlularda ve şeker hastalarında daha sık olduğu belirlendi.

Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof Dr. Gültekin Süleymanlar “Özellikle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son dönem böbrek yetmezliğinin en sık rastlanan iki nedeni şeker hastalığı ve yüksek tansiyon. Toplumumuzda 2002’de %7.2 olan şeker hastalığı sıklığının günümüzde %12’nin üzerine çıkmış olması endişe verici bir durum. Bu veriler; toplumsal düzeydeki tıbbi, sosyal ve ekonomik yükü her geçen gün artan kronik böbrek hastalığının kontrolünü sağlamak için toplumda yaşam biçimi değişikliklerine yol açacak. Böbrek hastalığının tedavisinden öte, önlenmesine dayalı, ulusal ölçekli bir hastalık yönetimi modeli bir an önce hayata geçirilmedir. Bu bağlamda derneğimizin Sağlık Bakanlığı ile protokol aşamasına getirilmiş çalışması vardır. “ diyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2568 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim