• BIST 9079.97
  • Altın 2322.418
  • Dolar 32.3497
  • Euro 34.9694
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Boğaz ağrısı bulaşıcı olabilir!

Boğaz ağrısı bulaşıcı olabilir!
7'den 70'e herkes boğaz ağrısı çekiyor. Çoğu insan, ağrı hakkında her şeyi bildiğini düşünse de aslında çok yanılıyor.

Prof. Dr. Tarık Şapçı, boğaz enfeksiyonlarıyla ilgili halk arasında doğru bilinen ama aslında yanlış olan bilgileri şöyle sıraladı:
YANLIŞ: Her üst solunum yolu enfeksiyonunda boğaz ağrısı da görülür.
DOĞRU: Her üst solunum yolu enfeksiyonunda boğaz ağrısı görülmez. Ağız boşluğunun arka tarafında lezyonlar olursa, mutlaka boğaz ağrısı olur.

DONDURMA İYİ GELMEZ
YANLIŞ: Boğaz ağrısında sıcak içecekler boğazı rahatlatır.
DOĞRU: Böyle durumlarda çok sıcak ya da çok soğuk içecekler yerine ılık içecekler tüketmek büyük önem taşır.
YANLIŞ: Pastiller, boğaz ağrısını tam olarak geçirmez.
DOĞRU: Eğer ateş, kırgınlık, yutma güçlüğü gibi bulgular varsa enfeksiyondan şüphelenilmeli ve doktora gidilmelidir. Ancak tahrişe bağlı boğaz ağrısı varsa pastil kullanımı etkilidir.
YANLIŞ: Boğaz ağrıdığında dondurma yenebilir.
DOĞRU: Boğaz ağrısında dondurmanın yeri yoktur. Sadece bademcik ameliyatı sonrası soğuğun ağrı kesici özelliği ve dondurmanın besleyici özelliğinden ötürü dondurmayı öneriyoruz.
YANLIŞ: Bademcik ameliyatı olanlar, bir daha boğaz enfeksiyonu geçirmez.
DOĞRU: Tabii ki geçirebilir, boğaz enfeksiyonlarında bademcikler dışında etkilenen pek çok alan vardır. Bunlar içinde en sık ağız boşluğunun arka duvarının etkilenmesine bağlı farenjitleri görmek mümkündür. YANLIŞ: Boğaz ağrısı, bulaşıcı değildir.
DOĞRU: Enfeksiyon etkenine bağlı olarak bulaşıcı olabilir. Özellikle viral enfeksiyonlar ve 'beta hemolitik streptokok' adlı bakteriye bağlı olan enfeksiyonların bulaştırıcılığı yüksektir.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5359 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim