• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 15 °C

Bölüm Başına Muayene Parası Alınıyor, Hastanın Cebinden Çıkan Para Artıyor

Bölüm Başına Muayene Parası Alınıyor, Hastanın Cebinden Çıkan Para Artıyor
Sağlıkta 1 Ekim'de Yürürlüğe Giren Uygulamalarda Her Geçen Gün Yeni Bir Ayrıntı Ortaya Çıkıyor. Hastanelerde Muayene Karşılığı 3 ile 10 Yeni Türk Lirası Arasında Değişen Katılım Payı Ücreti, Vatandaşın Gittiği Bölüm Arttıkça Yükseliyor.  

Sağlıkta 1 Ekim'de Yürürlüğe Giren Uygulamalarda Her Geçen Gün Yeni Bir Ayrıntı Ortaya Çıkıyor. Hastanelerde Muayene Karşılığı 3 ile 10 Yeni Türk Lirası Arasında Değişen Katılım Payı Ücreti, Vatandaşın Gittiği Bölüm Arttıkça Yükseliyor.  

Sağlıkta 1 Ekim'de yürürlüğe giren uygulamalarda her geçen gün yeni bir ayrıntı ortaya çıkıyor. Hastanelerde muayene karşılığı 3 ile 10 Yeni Türk Lirası arasında değişen katılım payı ücreti, vatandaşın gittiği bölüm arttıkça yükseliyor.
Örneğin bir üniversite hastanesinde dahiliye bölümünde muayene olan bir hasta aynı hastanede KBB, göğüs hastalıkları gibi kliniklere muayene olursa doktor başına katılım payı ödüyor. Muayene ücreti üniversite hastanesinde 6 YTL olduğu için üç doktora giden hastanın cebinden toplam 18 YTL çıkıyor.


Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 1 Ekim'de yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği ile yükselen katılım payları 20 gündür uygulanıyor. Vatandaş, sağlık ocakları ve aile hekimlerine başvurduğunda muayene ücreti ödemezken, devlet hastanelerinde 3, eğitim araştırma hastanelerinde 4, üniversite hastanelerinde 6, özel sağlık kuruluşlarında 10 YTL ödüyor.

Hızla artan sağlık harcamalarını frenlemek amacıyla getirilen düzenlemeyle ilaç yazılsın yazılmasın, muayene parası hastanın vatandaşlık numarasına kaydediliyor. İlk ilaç yazıldığında biriken muayene ücretleri eczanede tahsil ediliyor. Vatandaş biriken muayene ücretinin hesabını eczacıdan soruyor. Şimdi de vatandaşın pek haberdar olmadığı muayene başına katılım payı alınıyor. Bir hasta Medula sisteminden farklı branşlar için hasta takip numarası alması halinde her bir branş için muayene katkı payı ödüyor. Hastanede alınan muayene ücreti, gidilen bölümle çarpılıyor ve toplam muayene ücreti ortaya çıkıyor.

Hastanelerde bölüm başına alınan muayene parası ise eczacıyla vatandaş arasındaki tartışmayı daha da alevlendirecek. Bir doktor anlayamadığı rahatsızlığı başka bölümün doktoruna göndermesi durumunda hasta tekrar sıra numarası alıyorsa o bölüm için de ayrı muayene ücreti ödüyor. Bu durumda hastanın üzerinde biriken muayene ücreti artıyor.

Konuyla ilgili CİHAN'a değerlendirmelerde bulunan SGK Başkanı Fatih Acar, katılım payının muayene karşılığı alınan bir ücret olduğunu söyledi. "Bu nedenle bir hastanede dahiliyeye giden bir hasta KBB'ye, cildiyeye gittiğinde her birine ayrı muayene ücreti ödeyecek." diyen Acar, ameliyat öncesi ve sonrasında yapılan konsültasyonlar için ayrı ücret talep edilmeyeceğini ifade etti.


KURUM VE İŞ YERİ HEKİMİNE İLAÇ YAZDIRAN MUAYENE PARASI ÖDEMEYECEK


'Doktora yazdırıp muayene ücretiyle birlikte 3 YTL'lik ilaca 6 YTL ödeyeceğime paramla alırım sadece ilacın parasını veririm.' diyen vatandaşa SGK Başkanı Acar'dan uyarı geldi. Hastanede muayene olan bir hastanın ilacı reçeteye yazdırıp yazdırmamasının önemli olmadığını dile getiren Acar, muayene ücretinin hastanın adına kaydedildiğini ifade etti.

Acar, vatandaşların 1. basamak sağlık kuruluşlarındaki doktorlara muayene olması önerisinde bulunarak, kurum ve iş yeri hekimine reçete yazdıranların katılım payı ödemeyeceklerini belirtti. Acar, buralarda muayene ücretinin sıfır olduğuna dikkat çekti. Eskiden vatandaşın ilaç yazdırmak için bile tıp merkezine gittiğini aktaran Acar, şimdi en küçük bir rahatsızlıkta hastanelere gitme alışkanlığının azalacağını söyledi.

Haberler.com

Bu haber toplam 2492 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim