• BIST 9079.97
  • Altın 2307.267
  • Dolar 32.3405
  • Euro 35.0516
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Boy uzattığını iddia eden ürünlere dikkat

Boy uzattığını iddia eden ürünlere dikkat
Sosyal medya ve internet sitelerinde boy uzatan ürünler başlığı ile tamamen hayal mahsulü sloganlarla reklamları yapılan ürünlerin halkı aldatmacadan ibaret olduğunu söyleyen Prof.Dr. Dündar,...

Son zamanlarda büyük reklam kampanyaları ile tanıtımları yapılan, boy uzattığı söylenen ürünlere dikkat çeken İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Bumin Nuri Dündar, kamuoyuna önemli uyarılarda bulundu.

Sosyal medya ve internet sitelerinde boy uzatan ürünler başlığı ile tamamen hayal mahsulü sloganlarla reklamları yapılan ürünlerin halkı aldatmacadan ibaret olduğunu söyleyen Prof.Dr. Dündar, bu tarz reklamlara inanıp ürün satın alınmaması gerektiğini kaydetti.

YAN ETKİLERİ OLDUKÇA FAZLA

Yasal boşluklardan yararlanıp gıda takviyesi şeklinde ruhsat alan firmaların, ithal ettikleri veya kendilerinin hazırlattıkları bu ürünlerin hiçbir bilimsel temeli olmayan reklamlarla halkın sömürüldüğünü söyleyen Prof.Dr. Dündar, şöyle konuştu: "Maddi boyut bir tarafa, bu ürünler çocuklarda kullanılması sakıncalı bazı maddeler içeriyor. Uzun bilimsel çalışmalarda hiçbir yan etki saptanmadığı iddia edilen bu ürünlerin içerdiği maddelerin yan etkilerini araştırdığımızda; diyabet, mide ve bağırsaklara yan etkilerinin, nörolojik bozukluklara, karaciğer ve böbrek fonksiyon bozukluklarına, hipofiz bezi fonksiyon bozukluklarına, psikiyatrik bozukluklara, hipotansiyon, alerjik reaksiyonlar gibi çok ciddi yan etkilere sebebiyet verdiğini görüyoruz."

"ERKEN TEDAVİYLE BOY KISALIĞINA MÜDAHALE EDİLEBİLİR"

Prof.Dr. Dündar, boy kısalığının tedavi edilebilecekken bu tür yanlış uygulamalarla geri dönüşü olmayan süreçlere girildiğini belirterek, erken teşhis ve tedavinin önemine vurgu yaptı. Prof.Dr. Dündar, "Gerçekten boy kısalığına neden olan tedavi edilebilecek hastalığı bulunan çocukların çocuk endokrin kliniklerine geç ulaşmasına ve tedavi etkinliğinin azalmasına neden oluyorlar. Bu kadar önemli bir konuda Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği sorumluluk gereği önemli bir kampanya başlatmıştır. Sağlık Bakanlığı ve RTÜK gibi kurumlara bu ürünlerin reklamlarının yasaklanması konusunda resmi başvuru yapıldı. Bundan sonraki süreçte yetkililerimizin ve değerli medya mensuplarının bu önemli konuda duyarlı davranacaklarını umuyoruz" diye konuştu.

Bu haber toplam 2362 defa okunmuştur
Etiketler: ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim