• BIST 9039.84
  • Altın 2301.553
  • Dolar 32.325
  • Euro 35.056
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Böyle giderse üniversite hastanelerine el koyarız

Böyle giderse üniversite hastanelerine el koyarız
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, üniversite hastanelerinden alacaklarını tahsil edememekten yakınan işadamlarına yanıtı herkesi şaşırttı. Üniversite hastanelerine sert çıkan Babacan, ...

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, üniversite hastanelerinden alacaklarını tahsil edememekten yakınan işadamlarına yanıtı herkesi şaşırttı. Üniversite hastanelerine sert çıkan Babacan, “Böyle giderse üniversite hastanelerine el koyarız” dedi. Babacan’ın bu dediği gerçekleşirse, üniversite hastanelerinin özerkliği ortadan kalkacak, hastaneler Sağlık Bakanlığı‘na bağlanacak.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, borçlarını yönetemeyen üniversite hastaneleriyle ilgili şok bir açıklama yaptı. Önceki gün ASO gündem toplantısının basına kapalı bölümünde işadamlarının sorunlarını dinleyen Bakan Babacan, işadamlarının üniversite hastanelerinden alacaklarını tahsil edemedikleri şikayeti üzerine, hastane yönetimlerine sert çıktı. Edinilen bilgilere göre, devlet olarak üniversite hastanelerine aktardıkları kaynağa rağmen, hastanelerin borçlarının bir türlü bitmediğini söyleyen Babacan, “Böyle giderse üniversite hastanelerine el koyarız” dedi. Babacan’ın işadamlarına bu hastanelere 400 milyon lira aktardıklarını, ancak borçlarının yine arttığını anlattığı, “Bu böyle olmaz, o zaman ‘anahtarı bize teslim edin’ deriz“ dediği öğrenildi.

‘Alacaklarımızı istiyoruz’

Alınan bilgilere göre, kapalı toplantının bir bölümünde bazı işadamları Bakan Babacan’a, “Üniversite hastanelerinden alacaklarımız var, bir türlü ödemiyorlar. Bu bizi zor duruma sokuyor. Finansman sorunları olduğunu biliyoruz ama biz de alacaklarımızı istiyoruz” dediler. Duruma tepki gösterdiği belirtilen Babacan’ın, işadamlarında da şaşkınlık yaratan konuşmasında şunları söylediği kaydedildi:

“Üniversite hastanelerinin borçları, aktardığımız kaynağa rağmen bitmiyor. Biz bunlara 400 milyon lira kaynak aktardık. Bakıyoruz yine borçları artmış. Böyle giderse bunlara el koyarız. Başka çaremiz olmaz. Böyle giderse ‘anahtarı bize verin’ deriz. Bakın örneğin Hacettepe Üniversitesi... Sadece o değil tabi ama bu hastaneye 178 milyon lira kaynak aktardık. Bir süre sonra baktık ki borcu 200 milyona çıkmış. Verdiğimiz para da gitmiş. Bu böyle olmaz, alırız onları da Sağlık Bakanlığı’na bağlarız. Bu sürdürülebilir değil.”

Babacan’ın bu sözlerine oldukça şaşıran işadamları, “Bakan’ın bu kadar sert çıkacağını tahmen etmemiştik. Bir dokunduk, bin ah işittik. Bakan resmen ‘alırız anahtarlarını” dedi” yorumunu yaptı.

Babacan’ın dediği olursa üniversite hastanelerinin özerkliği biter

ALİ Babacan’ın sinyalini verdiği bu adım atılırsa, üniversite hastanelerinin özerkliği ortadan kalkacak, hastaneler Sağlık Bakanlığı’na bağlanacak. Hastane yönetimlerinin Bakanlığa verilmesi, araştırma ve akademik çalışma yapan üniversite hastaneleriyle devlet hastaneleri arasında hiçbir ayrım kalmaması anlamına gelecek. Yönetimin özerk olmaması ve bakanlığa bağlı olmasıyla üniversite hastanelerinin idare tarafından satılabilmesi, kapatılabilmesi ya da kiraya verilebilmesi de söz konusu olacak. Babacan’ın işaret ettiği bu karar hayata geçirilirse, en komplike tedavileri yapan, tıbbi araştırmanı ön planda olduğu ve bu nedenle maliyetleri de daha yüksek olan üniversite hastanelerinin ortadan kaldırılması anlamına gelecek. Bakanlar Kurulu’nın 2011 yılı sonunda aldığı kararla, Maliye Bakanlığı üniversite hastanelerinin biriken borçlarının ödenmesi için 380 milyon lira aktarmıştı. Aktarılan para içinde en fazla payı Hacettepe Üniversitesi almış, onu Uludağ ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakülteleri izlemişti.

Gülümhan GÜLTEN / VATAN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5914 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim