• BIST 9693.46
  • Altın 2513.719
  • Dolar 32.577
  • Euro 34.7689
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Boyun kireçlenmesi kimlerde daha sık görülür?

Boyun kireçlenmesi kimlerde daha sık görülür?
Dr.Bacanlı: "Boyun kireçlenmesi ileri yaştakilerde, fiziksel olarak ağır işlerde veya uzun süre aynı pozisyonda çalışanlarda, stresli bir işi olanlarda, kilolu kişilerde ve skolyoz rahatsızlığı olan kişilerde sıklıkla görülür."

Uzmanlar; boyun ağrısı, boyun hareketlerinde kısıtlılık ve kaslarda gerginlik gibi şikayetlere neden olan boyun kireçlenmesinin özellikle bilgisayar başında uzun saatler geçiren kişilerde sıklıkla görüldüğüne dikkat çekti. 

Son yıllarda sık rastlanan boyun kireçlenmesinin hareketsiz çalışma ortamı sunan birçok mesleğin neden olduğu bir rahatsızlık olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ceren Can Bacanlı, boyun kireçlenmesinin, boyun omurlarının ve aralarında bulunan disk yapılarının yıpranması sonucu ortaya çıktığını belirtti.

Meydana gelen bu değişikliklerin, omuriliğin geçtiği kanalı veya omurlar arasından çıkan sinirlerin geçtiği kanalları daraltarak sinirlerde bası oluşturduğunu kaydeden Dr. Ceren Can Bacanlı, "Bu basıya bağlı olarak boyunda ve kollarda ağrı ve uyuşma ortaya çıkar. Boyun kireçlenmesi ileri yaştakilerde, fiziksel olarak ağır işlerde veya uzun süre aynı pozisyonda çalışanlarda, stresli bir işi olanlarda, kilolu kişilerde ve skolyoz rahatsızlığı olan kişilerde sıklıkla görülür" dedi.

BOYUN KİREÇLENMESİNİN BELİRTİLERİ

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ceren Can Bacanlı, hastalığın belirtilerinin boyunda şiddetli ve genellikle boyun hareketleriyle artan ve dinlenince azalan ağrı olarak tanımlandığını kaydederek, "Kol ağrısı, omuzlara ve sırta yayılan ağrı, uyuşma, kas güçsüzlüğü ve duyu kusurları ve ağrı süresinin artmasıyla birlikte uyku bozukluğu, huzursuzluk ve depresyonda görülebilir. Röntgen filmleri, boyundaki fıtığa ait düzleşme, eklem aralığında daralma, boynun açılanması ve kireçlenmelerini gösterir. MR ve tomografi boyun fıtığının ve kireçlenmelerinin değerlendirilmesinde ileri tetkik metodlarıdırancak çoğu hastada gerekli değildir" dedi.

FİZİK TEDAVİNİN ÖNEMİ

Boyun kireçlenme tedavisi sırasında izlenecek yolun, kireçlenmenin neden olduğu ağrıların şiddetine bağlı olduğuna dikkat çeken Dr. Bacanlı, şunları söyledi:

"Ağrıların nedeni tam olarak belirlendikten sonra fizik tedavi uzmanı tarafından belirlenecek hareketlerin uygulanması ile boyun kemiklerinin üzerinde bulunan ağırlığı hafifleten kasların geliştirilmesi sağlanır. Ağrının yoğun olarak yaşandığı dönemlerde boyunluk takmak bir çözüm olabilir. Ancak boyunluk sürekli olarak kullanılırsa boyun kaslarını zayıflatabilir. Sıcak veya buzlu kompres, masaj ve günlük yapılan egzersizler boyun kireçlenme tedavisi için kullanabileceğiniz bazı yöntemlerdir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 26731 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim