• BIST 9051.52
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Bozulan yumurtayı anlamanın püf noktaları

Bozulan yumurtayı anlamanın püf noktaları
Uzmanlar, sağlığınız için bakın hangi tür yumurtalardan uzak durmanızı istiyor... Toplumun her kesiminin en kolay ve ucuza tüketebildiği yumurtaların, oda sıcaklığında saklanması halinde bozulabileceği,..

Toplumun her kesiminin en kolay ve ucuza tüketebildiği yumurtaların, oda sıcaklığında saklanması halinde bozulabileceği, bu tür yumurtaların tüketilmesinin alerjik reaksiyonlar, sindirim sistemi bozuklukları, hatta mikrobiyolojik sorunlara neden olabileceği bildirildi.

"Türk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği", yumurtanın üretiminden tüketimine kadar geçen süreçteki tüm aşamalarının standartlarını belirtiyor. Tebliğde, "doğrudan insan tüketimine sunulan kabuklu yumurta" olarak tanımlanan "A sınıfı" yumurtaların işletme ve kümes numarasının yumurta kabuğu üzerine damgalanması, bu yumurtaların ağırlık ve özellik sınıflarının etiketlerinde ürün adı ile aynı yüzde belirtilmesi gerektiği vurgulanıyor. Etikette ayrıca, son tüketim tarihinin de belirtilmiş olması gerekiyor.

"5-12 DERECEDE MUHAFAZA EDİLMELİ"

Aynı tebliğde, "A sınıfı yumurtalar artı 5–12 derecede muhafaza edilir ve taşınır" ifadesi kullanılıyor. Bu nedenlerle, etiketsiz ve 12 dereceden yüksek sıcaklıklarda satılan yumurtaların bozulma riskiyle karşı karşıya kalacağı savunuluyor.

Doğu Karadeniz Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada alım gücü yerinde olan insanların gıdaya ulaşımının günümüzde oldukça kolaylaştığını belirterek, "Teknolojik gelişmeler ve ulaşım, gıdaya kısa sürede ulaşılabilirliği sağlıyor, ancak gıdanın da değerini koruyabilmesi için gerekli şartların sağlanması gerekiyor. Bunun yolu da gıda güvenliği ve halk sağlığını ön plana çıkarmaktan geçiyor" dedi.

Yazcı, insanlarda görülen hastalıkların yüzde 60'ından fazlasının hayvansal kökenli olduğunu, bunun yanında insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin yüzde 90'ının da hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklandığını belirtti.

En önemli temel tüketim maddelerinden biri olan yumurtanın, alım gücü olan herkesin kolaylıkla ulaşabildiği bir hayvansal gıda olduğunu ifade eden Yazıcı, "Sağlıklı tavuklardan elde edilmiş ve tekniğine uygun, hijyenik şekilde üretilmiş yumurta ürünlerinin paketlenmesi, muhafazası ve depolanması ile taşınması ve pazarlanmasının sağlanmış olması, bu hayvansal ürünleri sağlıklı kılar" diye konuştu.

"SATIŞ YERLERİ TEBLİĞE UYGUN DEĞİL"
Tebliğinde de belirtildiği gibi, satışa sunulan yumurtaların buzdolabı ısısında bulunmaları gerektiğini dile getiren Yazıcı, şöyle devam etti: "Bazı bakkallarda ve marketlerde satılan yumurtalar, özellikle saklanması gereken ısılarda değil de oda ısısında tüketiciye sunuluyor.

Satışta, kolilerin üst üste istif edildiği, yumurta tebliğine hiç uyulmadığı gözleniyor. Her türlü görsel olumsuzluğa rağmen toplumun büyük çoğunluğu tarafından göz ardı edilen bu duruma, denetimlerde dahi çok fazla dikkat edilmiyor." Satış şartlarının olumsuzluğunun yanı sıra bazen yumurtaların çatlak ve dışkıyla kirli olarak reyonlarda yer aldığını anlatan Yazıcı, tüm bu kuralsızlıkların sonucunda insan sağlığının tehlikeye girebileceğini savundu.

"YUMURTA TAVAYA SU GİBİ YAYILMAMALI"
Sebahattin Yazıcı, kırılan yumurtanın akının tavada 7 santimetre çapında jelimsi tarzda yayılması, sarısının ise 1-1.5 santimetre yüksekliğinde olması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Söz konusu şartlar iyi sağlanamadığında, kırılan yumurta tavanın dibine su tarzında düşer. Oysa kırıldığı zaman beyazının su gibi yayılmaması, sarısının kolayca patlıyor olmaması, yabancı bir koku içermemesi gerekir. Bunun tersi durumların tümü, yumurtanın gıda değerini tamamen kaybettiğini gösterir.

Sağlıklı beslenmede günde 1 yumurta tüketildiği düşünüldüğünde, söz konusu şartlarda satılan ve tüketilen yumurtaların verilen ücreti karşılamadığı, gıda olarak satın alınan maddenin gıda değeri taşımadığı görülebilir. Bu şartlarda saklanan yumurtaların tüketilmesi halinde alerjik reaksiyonlar, sindirim sistemi bozuklukları, hatta mikrobiyolojik sorunlar yaşanabiliyor."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3000 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim