• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

Bu belirtilere dikkat edin

Bu belirtilere dikkat edin
Bahar aylarında baş ağrılarının artmasının olağan olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Kadir Tahta`dan önemli açıklamalar.

Bahar aylarında baş ağrılarının artmasının olağan olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Kadir Tahta, `İş, ev ve sosyal hayatı etkiliyor. Uzun süren baş ağrıları ilişkileri bile zedeler. Baş ağrısı olan kişilerde nedenler gözden geçirilmelidir` dedi...


Bir iki saati bulabilen baş ağrısıyla birlikte kol ve bacaklarda uyuşukluk, bulantı ve kusmanın birlikte olması gibi belirtilerin mutlaka ciddiye alınması gerektiği belirtildi. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi`den Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kadir Tahta, bahar aylarında baş ağrılarının artmasının olağan olduğunu ancak, ağrının uzun sürmesinin ve ağrıyla birlikte diğer belirtilerin ortaya çıkmasının beyin kanamasına işaret edebileceğini ifade etti.


AĞRI KESİCİLER İŞE YARAMIYORSA


Baharda ortaya çıkan baş ağrıları ağrı kesicilere bazen cevap vermediğini de aktaran Prof. Tahta, `Ancak beyin MR`ı çektirmeyi gerektirmez. Sadece ortamdan uzaklaşma yeterli olabilir. Ayırıcı tanıda beyin damar anormallikleri, hipertansiyon, beyinde urlar, migren tipi başağrıları gözden geçirilmelidir. Bu sağlık problemlerinin başında ise son yıllarda örnekleri ile sıkça karşılaştığımız beyin kanamaları geliyor` diye konuştu.


KANAMA OLMADAN TANI KONULMALI


`Gençlerde görülen ısrarcı baş ağrıları, zaman zaman bir iki saati bulabilen kol ve bacaklarda uyuşukluk gibi belirtilere dikkat etmek gerekiyor` diyen Prof. Dr. Kadir Tahta, `Baş ağrısı ile bulantı ve kusmanın beraber olması da büyük kanama belirtileri olarak gösteriliyor. Kanama gelişmeden tanı koymak önemlidir. Gençlerde beyin kanamaları nadir görülse de kanama olduğu zaman ağır bir tablo ortaya çıkıyor. Yirmili ve otuzlu yaşlarda karşılaşılan beyin damarlarındaki anormal damar yumağı beyin kanamasının ilk akla gelen sebeplerdendir. Kanama sonrası koma haline geçmeleri bazen dakikalar bazen de saatleri bulmaktadır` ifadelerini kullandı.


ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLi


`Arteriovenöz malformasyon (AVM) denilen beyindeki anormal damar yumakçıkları anne karnındaki bebeklerde geliştiğini ve yıllar içinde büyüdüğünü aktaran Prof. Dr. Tahta, şöyle konuştu: `Bu damar yumakçıklarının bazılarında beyinde gerçek besleyici ve boşaltıcı damarları olabilir. Bazılarında ise bu damarlar bulunmamaktadır. Her iki grupta da ani kanamalarla karşılaşılabilmektedir. Bu tür kanamalar beyin dokusuna vurgun olarak etki eder ve sonrasında ortaya çıkan biyokimyasal zincirlerle ödem gözlenir. Bu dönemde kanama durdurulup boşaltılsa bile hayati fonksiyonların kazanılması mümkün olmayabilir. Bu sebeple erken tanı koyarak ve sebebe yönelik cerrahi ve damar içi girişimlerin ardından yaşamlarını normal olarak devam ettirmeleri mümkün olabilmektedir` dedi.


KANAMAYLA GELEN TEHDİT


Beyin kanaması geçirdikten sonra yapılacak cerrahi müdahalede hayati tehdit ve sakatlık oranının yüksek olabileceğini aktaran Prof. Tahta, `Bu nedenle saydığımız bulguları gençlerin öncelikle bu konularla ilgili hekimlerce en azından hayatlarında bir kere muayene edilmeleri ve muayene bulguları sonucuna göre gerekli laboratuvar tekniklerini kullanmaları gerekiyor` diye konuştu.


BU BELiRTiLERE DiKKAT EDiN...


Bir iki saati bulan ve sürekli olan baş ağrıları.


Baş ağrılarıyla birlikte kol ve bacaklardaki uyuşukluk.


Aralıklarla gelen zonklama.


Başın aynı yerinde tekrarlayan ya da şakaklarda ve alında yerleşim gösteren ağrılar.


Baş ağrısı ile birlikte görülen bulantı ve kusma.


Zaman zaman oluşan konuşma bozuklukları.


El ve ayaklarda titreme.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2835 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim