• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9437
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Bu buluş körlüğü tarihe gömecek

Bu buluş körlüğü tarihe gömecek
ABD'de bir üniversite buluşuyla görme engellilere umut oldu. Enerjisini güneşten alan yüksek çözünürlüklü göziçi implantlar üretildi.

Stanford Üniversitesi'nde yapılan çalışma körler için umut oldu. Retina implantlarını ileri teknoloji ile birleştiren bilim adamları LCD teklolojisi ile görme elde ettiler.

Türk bilim adamları bunu çok önemli bir umut olarak değerlendirirken beş yıl içinde uygulamaya geçmesini bekliyorlar. Göz doktorları yüksek teknolojili göz implantları için elektonikçilerle işbirliği yaptı. Amerika'da Baltimore'da bir ekip toplandı. Göz Profesörü Daniel Palanker başkanlığında toplanan ekibe elektronik profesörü Peter Peumans ve Nörobiyolog Stephen Baccus , Aleksendar Sher de katıldı. Stanford Üniversitesi'nde çalışma yapan bu ekibin geliştirdikleri implant son derece keskin bir görüş elde edilmesini sağladı.

Güneş enerjisi ile çalıştığı için vücut dışında bir bağlantısıya gerek kalmıyor. Bir video kamerası görüntüyü işlemciye gönderiyor. İşlemci ise imajı yani görüntüyü hastanın gözlüğünün içinde olan bir LCD ekrana yolluyor. Ekran infrared olarak retinanın altını kızılötesi dalgalara dönüştürüyor. Buraya yerleştirilen implant sinir hücrelerine görüntü yollayınca görüş elde ediliyor.

LCD TELEVİZYON BENZETMESİ

Teknolojinin anlatımı karışık olsa da bilim adamları bunun aynı HD TV'ye benzetiyorlar. Stanford implantları ile hastaların objelerin şeklini ve anlamlı görüntüleri görmelerine yardımcı olması hedefleniyor. Doçent Doktor Stephen Baccus, "İyi bir benzetme HD televizyonlar olabilir. Görüntüyü birkaç pikselle görürseniz pek bir şey fark edemezsiniz. Bizim implantımızın en büyük avantajı yüksek çözünürlüğü olması" diyor. Normalde 60 elektrodu olan diğer implantlardan farklı olarak Stanford implantının yaklaşık bin elektrodu var. Böylece implantı kullananların flu görüntüler yerine çok daha keskin görmesi mümkün olacak.

HAYVANLARDA DENENECEK

Daha önce de üretilen göz implantlarının en büyük sorunlarından biri bu implantların kullanılmasını sağlayacak enerji kaynağı bulunamamasıydı. Bu nedenle göz implantı takılan hastalar cep telefonu gibi kablo ile takılı bir pil kullanmak zorunda kalıyorlardı. Elde edilen görüntü ise yalnızca güneş ışığı ve silüetler oluyordu. Bu ekip güneş enerjisinden yararlanabilen bir implant yapmayı başarınca dışarıdan bağlantı yapılmasına gerek kalmadı. Araştırmacılar bu implantları önce hayvan deneylerinde daha sonra insanlarda kullanmayı planlıyor.
Florence Nightingale Göz Bölüm Başkanı PROF. DR. HALİL BAHÇECİOĞLU

5 yıl içinde uygulanabilecek
"Türkiye'de her yıl 30 bin kişi görmesini kaybediyor. Onlar için büyük bir umut. Eskiden bu hastalar için umut yolunun çok uzun olduğunu düşünürdük, şimdi yol yavaş yavaş kısaldı. Beş yıl içinde insanlarda bu teknolojinin kullanılabilmesini bekliyoruz. Kör olan kişiler bu implantlarla normale yakın bir görüş elde edebilecekler. İmplantlar gözün arka tarafına bir saatlik bir operasyonla yerleştirilebiliyor. Operasyon da çok zor ve zahmetli değil."

Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Birinci Klinik Şefi PROF. DR. ÖMER DOĞAN

Göz sinirlerinin korunması gerekir
Bu implantlardan yararlanabilmek için göz içindeki sinirlerin henüz ölmemiş olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ömer Doğan ise "Bu gelişmelerden yararlanabilmek için kör olsa bile hastaların tedavisini sürdürmesi önemli. İltihap, travma gibi nedenlerle göz sinirleri ölürse, bu implantlar işe yaramayabilir. Bunlara dikkat etmek gerekli. Teknoloji hızla ilerliyor, gelişmelerden yararlanmak için gözün dejenere olmaması önemli" dedi.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2211 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim