• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Bu ilçenin yarısı yeşil kartlı

Bu ilçenin yarısı yeşil kartlı
Adıyaman'ın 47 bin 906 nüfuslu ilçesi Gölbaşı'nda, 24 bin kişinin yeşil kartı bulunuyor.

Adıyaman'ın 47 bin 906 nüfuslu ilçesi Gölbaşı'nda, 24 bin kişinin yeşil kartı bulunuyor. Her 2 kişiden 1'inin yeşil kart sahibi olduğu ilçede, kart başvuruları bitmedi. Gölbaşı Kaymakamlığı'na ayda ortalama 1000 kişinin başvurduğu, yeni kart almak veya mevcut kartlarının vize süresini yenilemek için işlem yaptırıyor. Başvurularda çok titiz araştırma yaptıklarını belirten Gölbaşı Kaymakamı Ali Edip Budan, "Ekonomik durumu iyi olanlar, varlıklarını sosyal güvencesi olan yakınlarına devredip, yeşil kart başvurusu yapıyor. Bunu başvuru sonrası yaptığımız incelemelerde belirliyor ve talebi kabul etmiyorum. Eğer incelemelerimizi çok titiz yapmasak Gölbaşı'nda, sosyal güvence sahibi devlet memuru ve işçilerin dışında kalan herkes yeşil kartlı olurdu" dedi.

Geçimin ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılık ile sağlandığı Gölbaşı'nda, nüfusun yarısının yeşil kartlı oluşu duyanları şaşkına çeviriyor. 28 bin kişinin ilçe merkezinde yaşam sürdürdüğü Gölbaşı'nda, nüfusun yarısının sahip olduğu yeşil kartlar Kaymakamlık tarafından incelemeye altına alındı. Mevcut yeşil kart sahiplerinin ekonomik durumuna ilişkin kayıtlar incelenerek, hak etmeyen kişilerin kartları iptal ediliyor.

KAYMAKAM: AYDA 1000 DOSYA İNCELENİYOR

Gölbaşı Kaymakamı Ali Edip Budan, ayda ortalama 1000 kişinin yeni kart almak veya mevcut kartlarının vizelerini yenilemek için kendilerine başvurduğunu söyledi. Haftada 1 gün toplanan Yeşil Kart Komisyonu'nun başvuruları sıkı denetimden geçirdiğini anlatan Budan, rakamların ilçede yaşayan her 2 kişiden 1'inin yeşil kart sahibi olduğu şeklinde okunduğunu kaydetti. Komisyon toplantısının ardından uzun süre makamında başvuru dosyalarını imzalayan Kaymakam Budan, "48 bin nüfuslu ilçemizde 24 bin kişinin yeşil kartı bulunuyor. Bu da Gölbaşı'nda yaşayan 2 kişiden 1'inin yeşil kartlı olduğu anlamına geliyor" dedi.

Kaymakam Budan, sayının çok yüksek olmasının ardından mevcut kart sahiplerinin mercek altına alınıp ekonomik durumlarının incelendiğini, yeni başvurularda da sıkı inceleme yapıldığını kaydetti. Budan, bu yıl içerisinde yapılan incelemelerde bin 835 kartın iptal edildiğini, ancak aynı sürede başvuran ve şartları elverişli olan bin 457 kişiye yeni kart verildiğini söyledi.

KART ALMAK İÇİN MAL HER YOL DENENİYOR

Yeşil kart uygulaması ile yardıma muhtaç kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanmasının amaçlandığını söyleyen Kaymakam Budan ancak, incelenmeler sırasında ekonomik durumu iyi olan kişilerin de kart başvurusunda bulunduğunu saptadıklarını kaydetti. Ekonomik durumu iyi olan insanların yeşil kart alabilmek için her yolu denediğini anlatan Kaymakam Budan, şöyle konuştu:

"Halen bize ayda ortalama bin civarında başvuru yapılıyor. Bunların bir kısmını yeni kart almak isteyenler, çoğunluğunu ise bir yıl süresi dolan kartların vizelerinin uzatılmasını isteyenler oluşturuyor. Vatandaş çok fazla müracaat ediyor. Bu müracaatları kabul edip almak ve incelemek bizim görevimiz. Ama vatandaşlarımız bu konuda bazen sistemi zorlar şekilde davranışlar sergiliyor. Ekonomik durumu iyi olan insanlar, sosyal güvencesi olan yakınlarına mal varlıklarını, arazilerini, araçlarını devrediyorlar. Biz bunları; araç tescil kaydı, tapu, maliye, bankalar gibi kurumlar ve güvenlik güçlerimizin incelemesi ile belirliyoruz. Vatandaş, mal varlığını bir yakınına devrederek mevzuatın arkasından dolaşarak yeşil kart sahibi olmaya çalışıyor. Bunlar doğru değil. Herkes kendi gelir durumuna uygun talepte bulunsa devletimiz gerekli desteği sağlayacaktır. Bu tür girişimler hem inceleme noktasında zaman kaybına yol açıyor, hem de ihtiyaç sahiplerinin işlemini geciktiriyor. "

İNCELEME OLMASA SAYI ÇOK YÜKSEK OLURDU

Kaymakam Budan, çok titiz inceleme yaptıklarını aksi taktirde şu an 24 bin olan yeşil kartlı sayısının çok yüksek olacağına vurgu yaparak, "İncelemelerde böyle sıkı ve titiz davranılmasa herhalde; sisteme kayıtlı olan devlet memuru, işçi ve sosyal güvencesi olan vatandaşlarımız dışında herkes yeşil kartlı olurdu" dedi.

Kaymakam Budan, yeşil kartın yerine uygulamaya konulacak Genel Sağlık Sigortası'nın da çok önemli olduğunu ifade etti. Budan, Genel Sağlık Sigortası uygulamasının, her insanın ekonomik durumuna göre yapılandırıldığını ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2101 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim