• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Bu kışı gripsiz geçirin

Bu kışı gripsiz geçirin
Ofisteki hemen hemen herkes hapşırıyor ve gazeteler yavaş yavaş grip salgınlarından bahsetmeye başlıyor. Sonunda bir sabah, siz de kalkıyor ve boğazınızda o sinsi acıyı hissediyorsunuz...

Ofisteki hemen hemen herkes hapşırıyor ve gazeteler yavaş yavaş grip salgınlarından bahsetmeye başlıyor. Sonunda bir sabah, siz de kalkıyor ve boğazınızda o sinsi acıyı hissediyorsunuz... Hayır, bu kış aynı senaryoyu yaşamayacaksınız! Çünkü uygulaması son derece kolay bu önerilerle, gribi kendinizden uzak tutmanız mümkün.
 

GRİPLE İLGİLİ MİTLER
Anneniz, ıslak saçla yatmanın soğuk algınlığına yol açtığı konusunda kesinlikle tartışma kabul etmiyor. Uzmanlarsa bunun doğruluk payının sadece yüzde 50 olduğunu söylüyor. Yani aslında, soğuk algınlığı ve gribe bazı bulaşıcı virüsler yol açsa da; vücut ısısının 35 derecenin altına düşmesi bu virüslerin çoğalmasını kolaylaştırıyor. Tabii bu virüsleri almak için öncelikle bir taşıyıcıyla temas etmek gerekiyor. Virüsler, gözenekli yüzeylerde sekiz saate kadar, sert ve pürüzsüz yerlerdeyse iki güne kadar canlı kalabiliyor.


NE YAPMALI?
Korunmanın ilk ve en önemli kuralı, ellerinizi düzenli olarak sabunla yıkamak. Kullanılan kağıt mendilleri hemen çöpe atmak, başkalarıyla aynı kap kacağı, bardağı kullanmamak, kolunuzun içine (elinize değil) öksürmek ve hapşırmak çok önemli. Ellerinizi gözlerinizden, ağzınızdan ve burnunuzdan uzak tutmak da işe yarayacak diğer önlemlerden. Sağlık merkezlerine yolu düşenlerin ise kesinlikle maske kullanması gerekiyor.


AŞI MESELESİ
Geçen yılbaşında domuz gribi tüm dünyayı etkiledi. Hastalık yüzünden milyonlarca kişi hastanelik oldu, ülkemizde de 400’ün üzerinde kişi hayatını kaybetti. Aşının yan etkileri hâlâ tartışılsa da, uzmanlar özellikle yurt dışına sık seyahat edenlerin, aşırı kiloluların ve hamilelerin doktorlarına başvurmalarını öneriyor.


BELİRTİLER KARIŞABİLİR
Sizi yatağa düşürenin soğuk algınlığı olduğunu bilmek, hem iyileşme sürecini kısaltır hem de sizi hastalığı yaymaktan alıkoyar. Soğuk algınlıkları çoğunlukla hapşırma, öksürük ve boğaz ağrısıyla başlayıp; akan, tıkanan burun tablosuyla devam ediyor.

Oysa grip genellikle yüksek ateş, titreme, terleme, kas-eklem ağrıları ve çok şiddetli boğaz ağrısı gibi belirtilerle seyrediyor. Soğuk algınlığı çoğu zaman kendi kendine iyileşirken, grip mutlaka tıbbi müdahale gerektiriyor.

BAĞIŞIKLIĞINIZI GÜÇLENDİRİN
Günlük iş temposu, stres, trafik gibi nedenlerden dolayı vücut toksinlerle yüklenir. Bu da bağışıklık sistemini büyük ölçüde zayıflatır. Vücudun detoks mekanizmasını güçlendirmek için lahana, soğan ve sarımsak gibi yararlı besinler tüketmeye özen gösterip, her gün bol temiz hava almaya ve düzenli spor yapmaya çalışın

TAKVİYELERİ BİLİNÇLİ ALIN
Ota Güzellik ve Tıp Merkezi’nden enfeksiyon hastalıkları uzmanı Tülay Türksoy Akvardar, “Bağışıklık sisteminin güçlü olması sağlıklı olmamız, yani daha az hastalanıyor olmamız anlamına gelir” diyor ve ekliyor: “Eczane hatta marketlerde bağışıklık sistemini güçlendirmek için ilaçlar ve bitkisel ürünler bulunur ama bunların bilinçsiz kullanımının sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabilir... “

KETEN TOHUMU YARARLI
Bağışıklık sisteminizin zayıf olduğunu düşünüyorsanız ilk yapmanız gereken bir doktora başvurmaktır. Tabii beslenme de güçlü bir bağışıklık sistemi için çok önemli. Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Tülay Türksoy Akvardar, ideal beslenme sistemini şöyle özetliyor: “Brokoli, kivi, enginar, yoğurt, domates ve havuç bağışıklık sistemini güçlendirir. Keten tohumunda bulunan lignan da kanser riskini azaltır.”

DOĞAL YÖNTEMLER
Söz konusu doğal tedavi yöntemleri olduğunda neyin tam olarak işe yaradığına karar vermek güç. Ancak aşağıda verdiğimiz önerilerin gribe karşı etkili olduğu konusunda pek çok doğal tıp uzmanı hemfikir. Soğuk algınlığı ve gribi uzak tutmanın en etkili yollarından biri bol bol su içmek.

Oysa pek çok kişi, kışın soğuk havalarda su içmiyor çünkü yaz sıcaklarında olduğu kadar sık susamıyor ve böylece virüslerin kuru boğaz ve burun mukozasına saldırması çok daha kolay hale geliyor. Sıcak bitki çayları da bu bölgeleri nemli tutmak için ideal.

Peki probiyotikler sadece sindirim sistemine mi iyi gelir? Hayır! İyi bakteriler, soğuk algınlığı ve gribe karşı bünyeyi güçlendirmenin iyi bir yolu. Çünkü bağışıklık sisteminin yüzde 70’i, sindirim hattı üzerinde bulunuyor. Bunun için reçetesiz satılan besin takviyelerinden kullanabilir ve marketlerdeki probiyotikli besinlerden tüketebilirsiniz.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2263 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim