• BIST 9467.05
  • Altın 2495.93
  • Dolar 32.5946
  • Euro 34.8018
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Bu mesleği seçen işsiz kalmıyor

Bu mesleği seçen işsiz kalmıyor
Anadolu sağlık meslek liselerinin özelleşmesinin ardından sayıları hızla artan özel okullar talep patlaması yaşıyor.

Anadolu sağlık meslek liselerinin özelleşmesinin ardından sayıları hızla artan özel okullar talep patlaması yaşıyor.
250 bine hemşire açığının olduğu Türkiye'de, özel sağlık meslek okullarından mezun olan öğrenciler de acil tıp teknikeri (ATT) ve hemşirelik unvanlarına sahip olarak, özel ve kamu kurumlarından çalışabilecek.

Sağlık meslek liselerinin özelleşmesine izin verilmesiyle birlikte Bursa'da 2 yıl içinde 7 Anadolu sağlık meslek lisesi faaliyete geçti. 2 yılı teorik, 2 yılı da stajlı olan okulu tamamlayan öğrenciler, diplomalarını aldıktan sonra ATT ve hemşire olabilecek. Hem devlet, hem de özel hastanelerde mevcut olan sağlık çalışanı açığını giderecek olan liselerden diploma alan öğrenciler, meslek sahibi olarak istihdam edilecek.

Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre Türkiye'de 200 bin hemşire ihtiyacı olduğunu ifade eden Özel Reşha Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Müdürü İdris Kansu, iş bulma imkanı yakalayan en şanslı lise mezunlarının sağlık meslek lisesi öğrencileri olduğunu söyledi.

Hazır meslek

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'ndaki düzenlemeye göre acil tıp teknisyenlerinin artık herhangi bir ekstra belgeye ya da eğitime ihtiyaç duymaksızın iş sağlığı uzmanı olabileceklerini belirten Kansu, sağlık meslek lisesi mezunlarının şu anda devlet ve özel kurumlarda en fazla ihtiyaç duyulan eleman olduğunu söyledi.

Özel Reşha Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'nde hemşirelik, acil tıp teknisyenliği ve anestezi bölümleri ile hizmet verdiklerini ifade eden Kansu, ihtiyaca göre daha sonra değişik bölümlerin de açılabileceğinin altını çizdi.

Kansu, "Şu anda Anadolu sağlık meslek liselerinden mezun olan ara elemanlar, hastanelerde ve sağlık ocaklarında hemşire, acil tıp teknisyeni ve anestezi teknisyeni olarak değerlendirilecek. Meslek yüksek okullarına gittiklerinde ise, kendi branşlarında yükselebilecekler" dedi.

Bursa'da 5 bin hemşire ihtiyacı var

Sağlık meslek lisesi mezunlarının hastane ve sağlık ocaklarının dışında özel hastanelerde iş imkanı bulabileceğini belirten Kansu, 2014 yılından itibaren ise büyük site ve işletmelerde de hemşire bulundurma mecburiyeti geleceğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre Türkiye'de 200 bin hemşire ihtiyacı olduğunu ifade eden Kansu, "Bursa'da şu anda bu 5 bin hemşireye ihtiyaç var.

Devlet hastanelerinde 20 hastaya bakması gereken 1 hemşire 80 hastaya bakıyor. Mezunları arasında devlette yerleşme şansını yakalayanlar Anadolu sağlık meslek liseliler. Bursa'da 6 tanesi devlet olmak üzene 10 tane sağlık meslek lisesini tercih eden öğrenci velileri, çocuklarının geleceklerini garanti altına almaya çalışıyor" diye konuştu.

Sağlık turizmi için yabancı dil eğitimi veriliyor

Murat Yıldırım (MY) Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Müdürü Cavit Demirezen, yardımcı sağlık personeli olmadan, sağlık işlemlerinin yürütülemeceğini belirterek, öğrencilerin branş derslerinin yanı sıra yabancı dil eğitimlerine de ağırlık verdiklerini dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın geçtiğimiz günlerde hizmete açtığı 467 öğrenci kapasiteli okulda haftada 43 saat ders verileceğini kaydeden Demirezen, "Biz de burada ATT ve hemşire yetiştireceğiz. İyi bir kadromuz var. Çok düzeyli ve işini bilen, bu sektörde çalışacak olan öğrenci yetiştireceğiz.

4 sene sonra öğrencimiz sağlık personeli olacak. Mezun olduğu zaman hemşire ya da ATT olacak. Sağlık turizmi de bu konuda söz sahibi oluyoruz. Ortadoğu ve Avrupa'dan ülkemize hasta geliyor. Bunun için de mutlaka irtibat kuracak, hastalarla konuşabilecek hemşirelere ihtiyaç var. Bu yüzden yabancı dil eğitimi de vereceğiz" ifadelerini kullandı.

"Boşta kalan mezun yok"

Özel Uludağ Anadolu Sağlık Meslek Lisesi kurucusu Özcan Alagöz ise, Anadolu sağlık meslek liselerinden mezun olup da işsiz kalan kişi olmadığını kaydetti. Lisenin 470 öğrenci kapasiteli olduğunu söyleyen Alagöz, şöyle devam etti:

"Sağlık sektörüne bütün sektörlerden daha fazla ihtiyaç var. Şu anda devlet liselerinde ilk gün kontenjanı dolan liseler, Anadolu sağlık meslek liseleridir. Bu da bu alanda ihtiyacın çok olduğunun ispatıdır. Şu anda Bursa'da 7 tane Anadolu sağlık meslek lisesi var. Ama bunlar yeterli değil. Şu anda Türkiye'de 250 bine yakın sağlık personeline ihtiyaç var. Sağlık meslek lisesinden mezun olanların boş kalmayacağını düşünüyoruz. Şu anda sağlık meslek lisesinden mezun olup da işsiz kalan vatandaş yok" şeklinde konuştu.

Alagöz, eğitimlerin 19 Eylül Pazartesi günü başlayacağını, kayıtların ise 15 gün daha süreceğini sözlerine ekledi.



İHA

Bu haber toplam 2994 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim