• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Bu tedavileri SGK karşılamıyor!

Bu tedavileri SGK karşılamıyor!
SGK'nın internet sitesinden hemen borç sorgulaması yapabilir, ödemelerde bulunabilir ve hizmet dökümü alabilirsiniz

sgk.gov.tr adresine girerek SGK'nın internet sitesinden istediğiniz bütün detayları alabilirsiniz. Aynı zamanda sorgulamalarda bulunabilir ve hizmet dökümünü sgk.gov.tr üzerinden çıktısını alabilirsiniz.

Sağlık Bakanlığı, akupunktur, kupa tedavisi (hacamat), hipnoz, hirudoterapi, refleksoloji, ozonla tedavi uygulamalarıyla ilgili yönetmelik hazırlıyor. Bu tedavilerin bedelinin SGK tarafından karşılanmayacağı belirtildi.

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, 'Geleneksel tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamaları' hakkında hazırlanan mevzuat çalışmalarının tamamlandığını belirtti. Şencan, "Geleneksel, tamamlayıcı, alternatif tıp uygulamaları hakkında yaklaşık 4 yıldır çalışmalar yürütülmekte. Çalışmalar sırasında ülkemizde sahada yapılan uygulamalar değerlendirilmiş 41 başlık belirlendi. Bu işi hekimler yapacak. Diğer sağlıkçılar doktorla birlikte hareket edecek. Alternatif tıp ödemelerinin şu an Genel Sağlık Sigortası kapsamında olmasını planlamıyoruz. Uygulamaların bedeli SGK kapsamında ödenmeyecek." dedi.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, 'Geleneksel, tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamaları' hakkında mevzuat çalışmalarının sonuçlarının paylaşılacağı bir basın toplantısı düzenlendi. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, bakanlık tarafından yürütülen alternatif tıp uygulamaları ile ilgili yasal düzenlemede gelinen son noktayı anlattı.
Geleneksel, tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarının ülkemizde ve tüm dünyada yaygın olarak kullanıldığını kaydeden Şencan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporlarında, ülkelerin çoğunluğunda özellikle Avrupa ve Amerika'da kanun ve yönetmeliklerle çerçevesi çizilmiş, uygulayıcılar ve uygulama alanlarının belirlenmiş olduğunu kaydetti.

YASAYA BİR AY SONRA SON ŞEKLİ VERİLECEK

Geleneksel, tamamlayıcı, alternatif tıp uygulamaları hakkında yaklaşık 4 yıldır çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Şencan, şu bilgileri verdi: "Çalışmalar sırasında ülkemizde sahada yapılan uygulamalar değerlendirilmiş 41 başlık belirlenmiştir. Geleneksel, tamamlayıcı, alternatif tıp uygulamaları ile ilgili 5 grup oluşturulmuştur. Her grup için koordinatör belirlenmiştir. Bu gruplar manipülatif uygulama teknikleri, biyolojik temelli uygulamalar, zihin beden ilişkili teknikler, enerji kullanılan uygulamalar ve tüm sistemleri ilgilendiren uygulamalar. Bu uygulamalarda masaj tedavisi, vakum tedavisi, hippoterapi, fitoterapi, aroma terapi, apiterapi, hirudo terapi, maggot terapi, ozon tedavi, müzikle terapi, akupunktur gibi alt başlıklar bulunuyor."

4 yıllık bir çalışmanın ardından alternatif tıp yasa tasarısı ile ilgili önemli bir aşamaya geldiklerini belirten, "Bu çalışmalarımızın ardından bize son olarak bu konuda destek verecek öğretim üyeleri, hukukçular ve tüm sivil toplum kuruluşlarından son olarak görüşlerini alacağız. Bir aylık bir çalışmanın ardından yasa tasarısı ile ilgili son metni tamamlayacağız ve bakanımıza sunacağız. Bakanımızın son bir incelemesi ile yasa son şeklini alacak." diye konuştu.

Mevzuat çalışmalarına katkı sağlamak için bilimsel araştırmalar yapmak üzere bir komisyon oluşturulduğunu vurgulayan Şencan, şu bilgileri verdi: "Komisyon tarafından geleneksel, tamamlayıcı, alternatif tıp uygulamaları grupları altında belirlenen uygulamalar hakkında dünyada ve ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalar, yayınlar incelendi. DSÖ'nün '2002-2005 Geleneksel Tıp Stratejisi', DSÖ'nün 'Geleneksel, Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Dünya Atlası', 'Geleneksel, Tamamlayıcı/Alternatif Tıp Yasal Düzenlemeleri: Tüm Dünya Derlemesi', 'ABD'de Erişkin ve Çocuklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Kullanımı 2007' adlı çalışmalar incelenerek tercüme edildi. Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen 'Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp' konulu konferansa katılım sağlandı. Bulgaristan Albena'daki Homeopati Kongresi'nde katılım sağlandı. Güney Kore Sancheong'da Dünya Geleneksel Tıp Fuarı'na katılım sağlandı. Dünyadaki tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarını yerinde görmek amacıyla bir diğer inceleme ABD, Almanya ve Fransa'ya inceleme ziyaretleri düzenlendi. Bu ziyaretler kapsamında Amerika'da New York Pasifik Doğu Tıbbı Koleji, New York Geleneksel Çin Tıbbı Koleji, ILowa Üniversitesi, Minnesota Üniversitesi, Northwestern Sağlık Bilimleri Üniversitesi ziyaret edildi. Almanya'da Alman Tabipler Birliği, Berlin Immanuel Tamamlayıcı Tıp Kliniği, Charite Üniversitesi, Uygulamalı Osteopati Enstitüsü ziyaret edildi. Fransa'da homeopatik ilaç üretim tesisleri ve eczaneler ziyaret edildi."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 18450 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim