• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Bu yanlışı sakın yapmayın, Baharın gelmesi kilo sorunu olanları da harekete geçirdi.

Bu yanlışı sakın yapmayın, Baharın gelmesi kilo sorunu olanları da harekete geçirdi.
Diyete başlayanlar, spor salonlarına yazılanlar, kremlere sarılanlar, sabah akşam koşanlar bir an önce zayıflamak için çaba sarfediyor...

Diyete başlayanlar, spor salonlarına yazılanlar, kremlere sarılanlar, sabah akşam koşanlar bir an önce zayıflamak için çaba sarfediyor. Bireysel futbolcu kuvvet antrenörü ve Spor Eğitmeni Murat Koyuncuoğlu "Spor salonlarında bilinçsiz yapılan spordan fayda yerine zarar gelir" dedi

Yazın havaların ısınmasıyla birlikte insanlarda spor yapma isteği de artıyor. Ancak kişilerin kendi başlarına spor yapması sakatlıkların artmasına neden oluyor. Bireysel futbolcu kuvvet antrenörü ve Spor Eğitmeni Murat Koyuncuoğlu ile nasıl sağlıklı bir şekilde spor yapılacağı ile ilgili bilgi aldık.

Yaz yaklaştıkça spor yapanların sayısı da artıyor. Bireysel spor yapanlarında yapılan yanlışlar nelerdir?
Mart ve nisan ayı yaklaştıkça insanlar kışın aldıkları kiloları vermek için spor yapmaya başlıyorlar. Bireysel çalışanlarda, spor salonlara gelenlerde aldıkları kilolardan hızla kurtulmak istiyorlar. Sanki bizim elimizde sihirli değnek varmış gibi... 1-2 ayda incelme düşüncesi içerisindeler. En büyük yanlışlıkları bu aşamada başlıyorlar.

BEL SAKATLIKLARI YAŞANIYOR

Spor yapılırken genelde yapılan hatalar neler?

Eğer bir antrenör eşliğinde spor yapmıyorsan bu gereksiz bir çalışma anlamına geliyor. Koşu bandı, bisiklet, yürüyüşü gibi çalışmaları daha uzun ve yoğun olarak yapıyorlar. Bu uzun süreli ve hesapsız spor etkinlikleri sonucunda vücutlarında yağ değil yoğun kas kaybı yaşanabiliyor. Yanlış ağırlıklarla çalışmaları sonucunda da sırt, boyun ve bel sakatlıkları meydana gelebiliyor.

-Kış dönemi ve öncesinde yoğun kilo almış bireyler nasıl bir yol izlemeli?
Eğitmenler eşliğinde vücutta yağ ve kas ölçümleri yapılmalı. Vücuttaki yağ, kas yüzdeleri tespit edilmeli. Bir hoca eşliğinde mülakat yapılmalı. Daha önce spor yapıp yapmadığı, sağlık problemi var mı bu gibi parametreler değerlendirildikten sonra hazırlanacak egzersiz programı çerçevesinde çalışmaya başlanmalı.

-Spor salonunda çalışırken nelere dikkat edilmeli, alet seçimleri nasıl olmalı?
Öncelikle spor salonlarında her kas birimlerini çalıştıracak makineler olmalı. Göğüs, sırt, omuz, iç bacak, arka bacak, ön bacak ve karın kaslarını çalıştıracak egzersizlere yanıt verecek paletler olmalı.

-Yoğun yağlanma sonucu ortaya çıkan görüntüden kurtulmanın yolu ne?
Yağlanma yaşa ve cinsiyete ayrıca yaşam biçimine göre değişiklik gösterebiliyor. Kardiyo çalışma dediğimiz koşu bandı bisiklet ve karın kaslarına yönelik egzersizler yapılmalı. Erkekler genelde karın kısmından bizim tabirimizle göbekten bayanlar da kalça ve basen dediğimiz bölgelerden yağlanıyorlar. Bu tarz sorun yaşayanların özellikle yürüyüş ve koşu bandı bisiklet egzersizlerine yönelmeleri gerekmekte. Bayanlar iç bacak dış bacak ve kalça bölgelerini sıkılaştıracak egzersizler yapmalı. Erkekler bel yanları karın kaslarını güçlendirecek egzersizlere yönelmeli.

Spor takımların kuvvet ve ağırlık çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?
Türkiye'de kuvvet ve ağırlık çalışmalarının futbol kulüplerinde sağlıklı yapılmadığını düşünüyorum. 4 büyük kulübümüz dışında diğer takımların spor salonlarının olduğunu sanmıyorum.

Türk futbolcuları kuvvetsizler. Kas kütleleri yeterli değil. Basketbolcular bana göre futbolculara göre daha iyi durumdalar daha bilinçli çalışıyorlar. Onlar hafta 2-3 gün salonda kuvvet çalışması yapıyorlar. Basketbolda aşiltendonu sakatlıkları çok olur. Ama onlar daha çabuk iyileşiyorlar daha önce ağırlık çalışmaları yaptıkları için. Yani ağırlık çalışması olmadan olmaz

HAFTANIN 3-4 GÜNÜ EGZERSİZ ŞART

Nasıl bir sitemle spor yapılmalı?

Bilinçli çalışma şart. Bu işin eğitimini almış akademisyenler ve hocalarla çalışılması en doğrusu. Bir spor eğitmeni eşliğinde çalışılarak teknik destek alınmalı. Beslenmeye dikkat edilmeli. Haftanın 3 ya da 4 günü orta şiddette egzersizler yapılmalı.

POWER PLATE İLE AYDA 4 KİLO VERİLİYOR

Power plate aleti nedir? Nasıl bir katkı sağlıyor sportif faaliyetlerde?
Bu alet titreşim ve vibrasyon sağlayarak çalışan bir makine... Üzerinde duracağımız bölgeye yönelik egzersiz yapmayı sağlıyor. Çalışacağınız bölgeye yönelik titreşimler veriyor biz bu süreleri belirliyoruz. Güçlendirme esnetme ve rahatlama egzersizleri yapabiliyoruz. Genelde bayanların kullandığı bir makine. 10, 15 ve 20 seanslık dönemlerde salonumuzda hizmet veriyoruz. Koşu bandı bisiklet aletlerinde çalışan ve beslenmesine dikkat eden bir misafirimiz bu alet ile çalıştığı zaman ayda 4 ya da 5 kilo verebiliyor.

Ufuk TUNCAELLİ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 14907 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Bir futbolcu 90 dakikada ne kadar terler?10 Ağustos 2010 Salı 14:11
  • Yanlış yüzme teknikleri boğulmalara sebep oluyor08 Ağustos 2010 Pazar 14:49
  • Ramazan'da hangi saatlerde spor yapmalıyız?08 Ağustos 2010 Pazar 12:00
  • Yanlış ayakkabı seçimi sakatlık nedeni27 Temmuz 2010 Salı 00:38
  • Yürüyüşü Hafife Almayın19 Haziran 2010 Cumartesi 18:44
  • 37.5 derecede spora dikkat!19 Haziran 2010 Cumartesi 18:39
  • Sporun kadınlar için önemi:19 Haziran 2010 Cumartesi 18:38
  • Egzersizle şeker hastalığını kontrol altında tutabilirsiniz19 Haziran 2010 Cumartesi 18:36
  • Spor, stresin `can düşmanı`19 Haziran 2010 Cumartesi 18:34
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim