• BIST 9079.97
  • Altın 2325.121
  • Dolar 32.4616
  • Euro 34.8575
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Büfeniz açık ise gözünüz tok olsun

Büfeniz açık ise gözünüz tok olsun
Diyetisyen Beyza Özkan, 5 yıldızlı oteller ve lüks restoranlarla beraber hayatımıza giren açık büfe sofraların diyetine dikkat etmeyenler için kolay kilo alım merkezleri haline dönüşebileceğini belirtti.

Eskiden tatil denilince aklımıza dinlenmek ve eğlenmek gelirdi; Şimdi ise otellerin sınırsız yeme içme hizmeti sunmasıyla beraber açık büfe yemekler gelmekte. Bunun yanı sıra birçok restoran da yemek ve kahvaltı organizasyonlarında müşterilerine açık büfe sunmakta. İş dünyasında ise artık seminerler, kongreler açık büfe menüler sunan lüks otellerde, restoranlarda yapılmakta. Bu açık büfe çılgınlığına ve doyumsuzluğuna dikkat çeken Konya Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Beyza Özkan, bu durumun bazı kişilerde kilo alımına bazı kişilerde ise psikolojik bunalıma yol açtığını belirtti. Açık büfe menülerle karşı karşıya kaldığımızda her şeyden önce sağlığımızı düşünmemiz gerektiğini belirten Dyt. Özkan, açık büfe bulunan davetlerde dikkat etmemiz gerekenleri anlattı.

Açık büfe menüler hem sağlığımızı hem nefsimizi zorluyor

Açık büfe menülerin hayatımıza sinsice girdiğini belirten Dyt. Özkan, önceleri lüks olarak görülen ve çok sık karşılaşılmayan açık büfe menülerin günümüzde neredeyse her restoranda sunulan bir hizmet haline dönüştüğünü belirtti. Çok çeşitli, çok yağlı ve çok tuzlu yemeklerin bir arada bulunduğu açık büfe menü sunulan davetlere icabet eden kişilerin hem nefsini hem de sağlığını zorlayıcı bir tabloyla karşılaştığını belirten Dyt. Özkan, açık büfe menülerin bulunduğu davetlere mümkünse çok aç gidilmemesini ve açık büfede tabaklarımıza doldurduğumuz yiyeceklerin sağlığa etkisinin ön planda tutulmasını tavsiye etti. Organizasyonlara ev sahipliği yapan kişi, şirket veya yetkililerin yemek planlamalarında açık büfe yerine sağlığa uygun menüler seçmesinin daha doğru olduğunu belirten Dyt. Özkan, böylece hem misafirlerimizin genel sağlığının korunmuş olacağını hem de yemeğe davet edilen misafirler arasında yeme içme sorunu olanların yaşayabilecekleri nefis mücadelesinin de minimuma indirilmiş olacağı vurgusu yaptı.

Biri yer biri bakar; tatiliniz çileyle dolar

Kilo alma korkusunun da en az kilo almak kadar önemli bir sorun olduğunu dile getiren Dyt. Özkan, kilo alma korkusuyla diyetini bozmak istemeyen bazı kişiler için veya yeme içme konusunda sağlık sorunu olan kişiler için ise bu tatil ve organizasyonların nefis mücadelesini hat safhaya ulaştıran kabuslara dönüştürdüğünü belirtti. Dyt. Özkan, “ Oysa normal beslenme alışkanlıklarımızı terk etmeden fiziksel aktivitemizi artırarak tatili kabus olmaktan kurtarabiliriz. Tatil boyunca yeni tatlarla tanışabiliriz fakat bu çok yememiz gerektiği anlamına gelmez.' diye konuştu.

BESİNLERİNİZİ NASIL SEÇECEĞİNİZİ BİLMELİSİNİZ

‘Tatil ve organizasyonlar süresince açık büfeden yemek yiyerek sağlıklı beslenmeniz ve kilonuzu kontrol altında tutmanız mümkündür. Bunun için yapmanız gereken en önemli şey doğru besin seçimidir.’ diyen Dyt. Özkan, bunun için ne yenileneceğine daha öncesinde karar verip ona uygun yemekler seçilmesini önerdi.

Dyt. Özkan’ın yaptığı uyarı ve öneriler şu şekilde; ’

• Öncelikle açık büfeye girdiğiniz zaman her şeyin tadına bakmak zorunda olmadığınızın bilincinde olun.

• Yemeğe daha öncesinde hiç tatmadığınız yemeklerden küçük bir porsiyon alarak başlayın.

• Daha sonra tabağınızın büyük bir kısmını salata ve yoğurtlu-sebzeli mezelere, kalan kısmını ise ana yemeklere ayırın.

• Kızartma ve hamur işi gibi kalorisi yüksek yiyeceklerden tatil süresince de uzak durun.

• Tatlıyı hemen yemekten sonra tüketecekseniz pilav, makarna ve börek gibi karbonhidrat içeren besinlerden çok az tüketin.

• Tatlı olarak tercihiniz ise yağda kızarmış, hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine meyve tatlıları/salataları, dondurma ve sütlü tatlılardan yana olsun.

• İçecek olarak alkol, hazır meyve suları ve meşrubatlar yerine ayran, soda ve taze sıkılmış meyve sularını tercih edin.

• Tatili fiziksel aktivitenizi artırmak için bir fırsat olarak değerlendirin. Yemekten en az yarım saat sonra fiziksel aktivite yaparak enerji harcamanızı artırın. Bunun için gerek yüzün, sahil kenarında yürüyün, gerekse otelin fitness salonundan faydalanın.

ZEKİ DURSUN-KONYA

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4029 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim