• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Bunlar saçın sağlığını bozuyor!

Bunlar saçın sağlığını bozuyor!
Her kadın sağlıklı saçlara sahip olmak ister. Ama artık erkekler de en az kadınlar kadar saçlarına büyük özen gösteriyorlar. Akademi Saç Terapi Merkezi Saç Bilim Uzmanı Trikolojist Evrim Bayraktar,..

Her kadın sağlıklı saçlara sahip olmak ister. Ama artık erkekler de en az kadınlar kadar saçlarına büyük özen gösteriyorlar. Akademi Saç Terapi Merkezi Saç Bilim Uzmanı Trikolojist Evrim Bayraktar, saç konusunda doğru bilinen yanlışları ve ünlülerin saçlarını anlattı...

* Trikoloji nedir?
Saç kayıplarını inceleyen, araştıran ve bunlarla ilgili çözümler üreten bilim dalıdır. Saçlarla ilgili problemleri katagorize ediyor ve probleme yönelik çözümler üretiyor. Trikolojist de bu problemleri anlayabilen kişi. Saçlarla ilgili bir problem varsa, bir uzmandan yardım alınmalı. Saç kaybının nedeni ortaya çıkınca çözüm çok daha kolay olur.

VÜCUDUN BAROMETRESİ
* Saç kaybının nedenleri nasıl anlaşılıyor?
Öncelikle kişiye çeşitli sorular soruyoruz. Yaşı kaç, düzenli ilaç kullanıyor mu, kaç yaşından beri saç kaybediyor gibi sorular saçla ilgili ipuçları veriyor. Çünkü saç vücuttan bağımsız değildir, vücudun barometresi gibidir. Vücutta bir rahatsızlık varsa saç hemen tepki verir. İyi beslenmiyorsanız, ağır hastalık geçiriyorsanız; vücut ilk olarak enerjisini saçtan keser.

* Saç konusunda doğru bilinen yanlışlar neler?
Mesela ‘Saç derisine sürülen badem yağı, zeytin yağı, yumurta, kil gibi maddeler saçı besler’ derler. Oysa bunlar kafa derinizden içeri bile inemez. Suyun inmediği yere hiçbiri inemez. Bunlar aksine saç derisini tıkar. Saçın beslenmesi için kan değerleri ve kan yollarının açık olması ve doğru çalışması çok önemli. Mutfak malzemesinden oluşan bir saç bakım ürünü yoktur.

KIRMIZI ET VE BALIK TÜKETMEK FAYDALI
* Hangi durumlar saç zayıflaması için sakıncalıdır?
En başta aşırı diyetler diyebiliriz. Vücut besin almazsa kök yapısı incelir. Sağlıklı beslenmek çok önemli. Mesela üç kilo verince vücudun enerjisi azalır, enerji tasarrufu yapmak için saçı beslemeyi keser. Uykusuz kalmak da aynı şekilde... Bu belirtiler iki-üç ay sonra ortaya çıkar.

ŞAMPUANLAR SAÇ DÖKMEZ
* Beslenme konusunda nelere dikkat etmeli?
Protein ve B kompleks vitaminleri tüketmek gerek. Kırmızı et ve balık yemek faydalıdır.

* Kullanılan şampuanlar saç dökülmesi yapar mı?
Öyle bir şey yok. Ancak kafa derinize çok zehirli bir ilaç dökülmesi lazım ki saçınız dökülsün. Ya da çok ciddi kanser ilaçları kullanırsanız dökülme olur.

* Saç dökülmesinin genetik olduğu da söylenir...
Evet, vakaların çoğu genetiktir. İnsan henüz anne karnında altı aylıkken saç genleri kodlanır.

* Beyaz saçların koparıldıklarında daha fazla çıktığı doğru mu?
Hayır, daha fazla çıkmaz. Koparıldığında kökün yapısı bozuluyor ve ürettiği saçın yapısı sertleşiyor. Görünür hale geldiği için çoğaldı deniliyor.

* Saçı çok yıkamak saçı yıpratır mı?
Saç derisi yağlıysa yıkamak gerekir. İki günde bir yıkamak idealdir. Çok yıkamakla bazen yıpranabilir. Bu durumda saç kremi kullanılabilir.

* Erkeklerde saç kaybının kadınlara oranla daha sık olmasının başlıca nedeni nedir?
Saç testesteron hormonuna tepki verir. Çok yoğun tüylü olan erkeklerde saç kaybı daha yüksektir.

KANUNİ’NİN SONU KELLİK OLABİLİR
* Sanat camiasında sürekli saçlar fönlenir, boyanır, imaj değiştirilir. Bütün bunlara rağmen sizce saçları sağlıklı görünen ve uzun süre kellik yaşamaz diyebileceğiniz kimler var?
Tülin Şahin, Seda Sayan, Sibel Can, Gülben Ergen ve Levet Yüksel’in saçları uzun yıllar dökülmez.

* Kellikle karşı karşıya kalması muhtemel kimleri söyleyebilirsiniz?
Oktay Kaynarca ve Halit Ergenç ileri yaşlarda kel kalacak isimler diyebilirim. Güler Sabancı’nın ve Sıla’nın da saç problemi var. Sıla sanırım pudralarla kapatıyor. Acun Ilıcalı da saçlarına ekim yaptırdı ama bakım gerekiyor. İbrahim Kendirci genç olmasına rağmen saç kaybı yaşayanlardan. Müdahale edilmezse ileride kellik problemi yaşayacak gibi...

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9375 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim