• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Bunu sakın yapmayın! Genelde 10 evden 9'unda yapılıyor...

Bunu sakın yapmayın! Genelde 10 evden 9'unda yapılıyor...
Bursagaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı hayati önem taşıyan doğalgaz menfezlerinin,..

Bursagaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı hayati önem taşıyan doğalgaz menfezlerinin, aboneler tarafından bez, koli bandı, streç film, gazete kağıdı ya da naylon poşet gibi malzemelerle kapatıldığını belirterek, ''Uyarıda bulunduğumuz halde daha önce görev yaptığım Kayseri'de 10 evden 9'unda menfezlerin kapatıldığını tespit ettik. 5 aydır Bursa'dayım, bir inceleme yaptırmadım, ama 10'da 5 rahat vardır'' dedi.

Ahmet Hakan Tola, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğalgaz cihazlarının verimli ve güvenilir şekilde çalışması için talimatlara uyulmasının büyük önem taşıdığını, cihazın yakıcı bölümlerinde özel sargının iyi yapılmamış olması, bacaların tıkanması veya temiz hava girişinin engellenmesi gibi durumlarda ortaya çıkan karbonmonoksit gazının risk yarattığını söyledi.

Bu tip durumlarda atmosfere açılan havalandırma menfezlerinin hayat kurtarıcı olabildiğine dikkati çeken Tola, sürekli açık kalması gereken menfezlerin öneminin aboneler tarafından yeterince algılanmadığını vurguladı.

Tola, özellikle mekanlara soğuk hava girişinin engellenmesi amacıyla menfezlerin bez, koli bandı, streç film, gazete kağıdı ya da naylon poşet gibi malzemelerle kapatıldığına işaret ederek, şöyle konuştu:

''Doğalgaz, sızıntı durumunda içerideki oksijen miktarını azaltır veya tamamen bitirir. O nedenle kapalı ortama temiz hava girişinin hiçbir zaman kesilmemesi gerekir. Ama maalesef pratikler, uygulamalar bunun tersi yönde. Menfezleri soğuk hava giriyor diye kapatıyorlar. Oysa, sürekli oksijen girmesi lazım ki ortamda bir doğalgaz sızıntısı varsa, bertaraf edilebilsin ama maalesef 'soğuk hava gelir' diye menfezler kapatılıyor. Uyarıda bulunduğumuz halde daha önce görev yaptığım Kayseri'de 10 evden 9'unda menfezlerin kapatıldığını tespit ettik. 5 aydır Bursa'dayım, bir inceleme yaptırmadım ama yüzde 50'si kapalı diyebiliriz. Bu tabi sıkıntılı bir durum.''

Menfezin kapatılması durumunda, mekanda bir karbonmonoksit dedektör alarm cihazının mutlaka bulunması gerektiğini vurgulayan Tola, karbonmonoksit zehirlenmelerinin önlenmesi için talimatlara uyulmasının son derece önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2734 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim