• BIST 9676.05
  • Altın 2502.409
  • Dolar 32.5883
  • Euro 34.8536
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 22 °C

Burnunuz sizi nefessiz bırakabilir!

Burnunuz sizi nefessiz bırakabilir!
Gece rahat nefes alamıyorsanız, sabah boğazınızda kuruluk hissi ile uyanıyorsanız, uyku kaliteniz günden güne düşüyorsa ve sürekli ağzınızdan nefes alıp verdiğinizi fark ediyorsanız dikkat sorun var demektir.

Avusturya Sen Jorj Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Gökhan Güvener burun eti büyümeleri ile ilgili önemli bilgiler Verdi.

Konka hipertrofileri (burun eti büyümeleri) sık rastlanan burun tıkanıklığı nedenlerindendir. Konkalar, her iki burun boşluğunun yan duvarlarında alt, orta ve üst olmak üzere üçer adet bulunurlar. Yarım C şeklinde burun boşluğuna doğru uzanan bu organlar, iç kısımda kemik, onun çevresinde damarlardan oluşan ve genişleme özelliğine sahip bir katman ve en dışta da mukoza adı verilen bir örtüyle kaplıdırlar.

Alt konkalar, hava akımını yönlendirerek daha geniş bir mukoza yüzeyiyle temas etmesini sağlar. Solunan havayı filtre eder, nemlendirir, ısıtır ve daha alt solunum yolları ve akciğerler için uygun bir hale getirir. Orta konkalar ağırlıklı olarak sinüs drenaj yollarını korurlar ve hava sirkülasyonuna yardımcı olurlar. Üst konkaların koku alma bölgesini koruduğu düşünülmektedir.

Konkalar yoğun damar ağları içerirler ve bunların genişlemesiyle büyüklükleri değişebilmektedir. Belirgin olarak büyümeleri, burun tıkanıklığına ve solunum kalitesinin düşmesine yol açar.

Nazal döngü adı verilen doğal fizyolojik durum konkaların şişmesinin en sık nedenidir. Genelde 4-6 saat süren bu döngüde bir taraf konkaları normal boyuttayken diğer taraftakiler şişer ve bu süreç taraf değiştirerek devam eder. Bunun, burnun işlevlerine bir katkı sağladığı düşünülmektedir. Dış ortamdaki havanın sıcaklığı, nemi ve kirliliğine göre de konka boyutları değişmektedir. Yani konkaların özellikleri sayesinde burun, sabit bir hava yolu değil, dış koşullara göre değişen, sürekli kontrol altında tutulan dinamik bir hava yolu olarak işlev görmektedir.

Doğal fizyolojik durumlar dışında konkaların çeşitli hastalıklara bağlı olarak büyümeleri de ciddi bir sağlık problemidir. Burun bölmesi (septum) bir tarafa doğru eğrilmiş ise, genellikle karşı taraftaki alt konkada kompanse edici bir büyüme görülür. Bunun dışında alerjiye bağlı büyümeler ve soğuk algınlıklarına bağlı büyümeler de sıklıkla görülür. Alerjik olmayan rinitlere bağlı, aktif veya pasif sigara içimine bağlı, kirli havaya ve kimyasal maddelere maruz kalmaya bağlı ve çeşitli ilaçların yan etkisi olarak da görülebilir.

Orta konkaların içlerinde normalde olmaması gereken hava hücrelerin varlığı konka bülloza denilen duruma yol açar. Bu durumda konka şişerek hava yolunu ve sinüs drenaj yolunu tıkayıp baş ağrısı, tekrarlayan sinüzit gibi sorunlara yol açabilir. Konka bülloza, gerekiyorsa cerrahi yolla tedavi edilir.

Alt konka hipertrofilerinde alerjik sebepler varsa buna yönelik ilaç tedavileri yarar sağlar. Diğer durumlarda da mümkünse nedene yönelik tedaviler tercih edilmelidir. Cerrahi yöntemler arasında radyofrekans uygulaması konkaların fizyolojisini bozmadan bir küçülme sağlar, ancak uzun dönemde tekrar büyüme görülebilir. Bunun dışında konkaların dışa doğru kırılarak pasajın genişletilmesi, konkanın tamamının veya sadece kemik kısımlarının çıkartılmasına yönelik cerrahi müdahaleler vardır. Ancak konkaların radikal biçimde çıkartılması burunda kanama, kabuklanma ve kötü kokuyla seyreden, boş burun sendromu olarak adlandırılan rahatsızlığa yol açabildiğinden, cerrahi yöntemlerde olabildiğince konservatif davranılmalıdır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3060 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim