• BIST 9645.02
  • Altın 2411.243
  • Dolar 32.5814
  • Euro 34.8167
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Bursa, organ bağışında Türkiye birincisi

Bursa, organ bağışında Türkiye birincisi
İl Sağlık Müdürü Akan: "Bursa olarak, 2009-2014 yıllarında organ bağışı oranını 6 kat artırarak önemli bir başarıya imza attık ancak bunu yeterli görmüyoruz. Önümüzdeki 10 yılda Avrupa ülkelerinin seviyesine yaklaşmayı hedefliyoruz"

İl Sağlık Müdürü Özcan Akan, Bursa'nın 2009-2014 yıllarında organ bağış oranını 6 kat artırarak önemli bir başarıya imza attıklarını söyledi.

Kentte bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Akan, organ bağışında her geçen yıl ciddi bir artış yakaladıklarını dile getirerek, Bursa'nın 2012 yılının ardından 2014'te de milyon nüfus başına düşen kadavra donör sayısında Türkiye birincisi olduğunu aktardı.

Kadavra donör bağışında yakalanan ilerlemeye rağmen hala istenilen düzeye gelinmediğini vurgulayan Akan, Bursa'nın yakaladığı 10,35'lik bağış oranına sevindiklerini ancak Avrupa ülkelerinde bu oranın 35-40'lara ulaştığını bildirdi.

Akan, Türkiye'de organ bağışı bilincinin son 10 yıldır oturmaya başladığına değinerek, "Son yıllarda ise bir farkındalık oluşmaya başladı. Her geçen yıl bağış oranında ciddi bir artış var. Bursa olarak, 2009-2014 yıllarında organ bağışı oranını 6 kat artırarak önemli bir başarıya imza attık ancak bunu yeterli görmüyoruz. Önümüzdeki 10 yılda Avrupa ülkelerinin seviyesine yaklaşmayı hedefliyoruz" dedi.

Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun ise organ bağışı bilincinin gelişmesinde sağlık görevlilerinin çalışmaları kadar diğer kurumların da desteğinin önemli olduğunu belirtti.

Okullar, camiler, müftülüklerin de bu işin içinde olduğuna işaret eden Ercoşkun, "Bu kadar geniş çaplı bir çalışma sonucu elde edilen bu başarı şaşırtıcı değil" değerlendirmesinde bulundu.

Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdullah Karadağ, kendisinin de böbrek rahatsızlığı nedeniyle uygun donör beklediğini ifade etti.

Kontrol için gittiği hastanede yapılan tahlillerin ardından böbreğinin ancak yüzde 8 çalıştığının tespit edildiği bilgisini veren Karadağ, "Şimdilik diyalize girmiyorum. Organ bağışını hem insani hem de İslami bir görev olarak görüyorum. Toprak olacağına bir hastaya can olsun. Böbrek bağışı bekleme durumuna düşünce aile olarak organlarımızı bağışladık" diye konuştu.

- Nakille sağlıklarına kavuştular

Toplantıya katılan 13 yaşındaki İskender Yılmaz, 2008 yılında böbrek yetmezliği teşhisi konduğunu ve diyalize girmek zorunda kaldığını belirtti.

Hasta olduğu dönemde sürekli bir şişkinlik hissettiğini, çabuk yorulduğu için yürüyüp koşamadığını söyleyen Yılmaz, "1,5 yıl önce nakil gerçekleşti. Artık yorulmadan rahatlıkla yürüyüp koşuyorum. Derslerim de iyi gidiyor. İleride doktor olmak istiyorum" ifadesini kullandı.

Yasemin Özdemir de 9 yıl böbrek yetmezliği sıkıntısı yaşadığını, 3 sene önce organ nakliyle sağlığına kavuştuğunu anlattı.

Hastalığında haftada 3 gün diyalize bağlandığını kaydeden Özdemir, "Şimdi çok şükür iyiyim. Nakil sonrası normal yaşantıma döndüm. Doktorlar, hamile kalmamda bir engel olmadığını belirtti. 3 aylık hamileyim" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2106 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim