• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 15 °C

Bütün gün oturarak çalışıyorsanız dikkat!

Bütün gün oturarak çalışıyorsanız dikkat!
Amerika’da yapılan bilimsel araştırmada çok oturmanın insan sağlığı için zararlı olduğu, oturmanın verdiği zararı hafifletmek için günlük hayatta aktif olmak gerektiği belirtildi.

Amerika'da günün önemli bölümünü oturarak geçirenler ile hareketli yaşamı tercih edenler arasında yapılan son araştırmada çok oturmanın insan sağlığı için zararlı olduğunu bir kez daha gözler önüne serildi.

Ayrıntıları Amerika'nın Sesi Radyosu'nda yer alan araştırmada her gün birkaç adım daha fazla atmanın sağlığa sayısız yarar getirdiği belirtildi. George Washington Üniversitesi Milken Kamu Sağlığı Fakültesi'nden Amanda Visek, sürekli oturmanın bazı hastalıklara davetiye çıkarmak anlamına geldiğini anlatırken, "Sürekli oturmak; obezite, şeker hastalığı, kalp ve damar rhatsızlıkları, yüksek tansiyon, depresyon, hatta ölüme neden oluyor" dedi. Visek, oturmanın verdiği zararı hafifletmek için günlük yaşamda daha fazla aktif olmak gerektiğini vurgularken, "Örneğin ofiste iş arkadaşınıza elektronik posta göndermek ya da telefon etme yerine yanına giderek yüz yüze konuşmayı deneyebilirsiniz. Binaya girer girmez yapabileceğiniz ilk şey asansöre binmek yerine merdivenlerden çıkmak olmalı. Bu şekilde günlük yaşamınıza egzersiz katabilirsiniz" dedi.

Amanda Visek, oturmanın yaşlılar için daha fazla tehlikeli olduğunu oturarak geçirilen her saatin, sakat kalma riskini yüzde 50 arttırdığını vurguladı, her yaş grubunun risk altında olduğunu hatırlattı. Visek, "Akşam spor salonuna gitsek ya da koşuya çıksak da günün büyük çoğunluğunu oturarak geçirmek birçok sağlık riskini beraberinde getiriyor. Günün sonunda yapılan spor, gün boyu oturmanın verdiği zararı alıp götürmüyor" diye konuştu.

Milken Kamu Sağlığı Fakültesi de, herkesi sağlıklı yaşam için aktif olmaya çağırdı. Binadaki merdivenlerin öğrencileri egzersize, derslik ve konferans salonlarındaki yüksek masaların ayakta durmaya teşvik ettiğini ifade eden George Washington Üniversitesi'nden Michelle Baxter, ayakta zaman geçirmenin hayatını değiştirdiğini bildirirken "Hepiniz ayağa kalkın. Ayakta durmak iyi geliyor. Siz de deneyin" dedi.

İhsan DÖRTKARDEŞ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2580 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim