• BIST 9092.76
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Büyük gıda skandalı! Vatandaşlara "Yumurta ve beyaz et tüketmeyin" uyarısı

Büyük gıda skandalı! Vatandaşlara "Yumurta ve beyaz et tüketmeyin" uyarısı
Almanya'da, yumurta ve beyaz ette gıda skandalına neden olan Harles&Jenzsch firmasına baskın yapılarak, firma didik didik arandı. Firmanın 25 yem üretim firmasına,..

Almanya'da, yumurta ve beyaz ette gıda skandalına neden olan Harles&Jenzsch firmasına baskın yapılarak, firma didik didik arandı. Firmanın 25 yem üretim firmasına, kanserojen dioksin maddesi içeren ve aslen kağıt üretimi için kullanılan toplam 3 bin ton yağ asidi sattığı tespit edildi.

Kızey Ren Vestfalya (KRV) Tüketiciyi Koruma Bakanlığı diyoksin içerikli yumurtaların tanı numaralarını açıkladı. Ancak KRV Tüketiciyi Koruma Merkezi'nden Bernhard Burdick, henüz hangi yumurtada dioksin olmadığının bilinmediğini hatırlatarak, "Kendinizi riske atmamak için beyaz et ve yumurta tüketmeyin." dedi.

Almanya, yumurta ve beyaz ette patlak veren gıda skandalı ile çalkalanıyor. Pazartesi günü ortaya çıkan gıda skandalında, tavuk, hindi ve domuz çiftlikleri için yem üreten Harles&Jentzsch adlı firmanın ürettiği yemlerde yüksek oranda kanserojen dioksin maddesinin tespit edilmesi üzerine 10 binlerce tavuk ve yumurta imha edilmişti. Almanya'da Tüketiciyi Koruma Merkezleri, ortaya çıkan gıda skandalından dolayı yumurta ve beyaz et tüketmemeyi tavsiye ediyor. KRV Tüketiciyi Koruma Merkezi beslenme uzmanı Bernhard Burdick, "Kendinizi riske atmamak için şu anda yumurta ve beyaz et tüketmekten kaçının." önerisinde bulundu. Yüksek oranda dioksin içeren yumurtaların bazı tanı numaralarının yayınlandığını da hatırlatan Burdick, "Gerçi bazı tanı numaraları yayınlandı. Ama biz, hangi yumurtada yüksek oranda dioksin olmadığını bilmiyoruz." dedi. Dioksin skandalının dışında kalanların organik ürünler olduğunu belirten Burdick, oraganik ürünlerde kural olarak, dioksin skandalıyla gündeme gelen türden yemlerin kullanılmamış olması gerektiğini hatırlattı.

Öte yandan dioksin skandalına neden olduğu ileri sürülen firmaya baskın düzenlendi, firma didik didik arandı. Uetersen'deki firmanın üretim tesislerine baskın yapan yetkililer burada suç delilleri aradı. Savcıların eşliğinde düzenlenen polis baskını ile birlikte firma hakkındaki takibat da başlamış oldu. İddiaya göre söz konusu firma, aslında kağıdın üretiminde kullanılmak için üretilen karışık yağ asidini yem üretiminde kullandı. Son bilgilere göre firma 12 Kasım ve 23 Aralık 2010 tarihleri arasında toplam 3 bin ton dioksin içeren yem yağını, ülkenin çeşitli yerlerindeki 25 yem üretim firmasına dağıttı. Westfalen-Blatt gazetesi Federal Tüketiciyi Koruma Merkezi'ne dayandırarak verdiği bilgiye göre, söz konusu yem yağları Aşağı Saksonya, Kuzey Ren Vestfalya (KRV), Hamburg e Saksonya-Anhalt eyaletlerindeki yem üretim firmalarına dağıtıldı. Federal Tüketiciyi Koruma Merkezi, buralarda üretilen yemlerde aslen yem üretimine uygun olmayan, ancak kağıt üretiminde kullanılmak üzere üretilmiş olan dioksin içerikli yağ yer alıyor. Hannoversche Allgemeine Zeitung gazetesi, Eyalet Gıda Güvenliği ve Tüketiciyi Koruma Kurumu'na (Laves) dayandırarak verdiği haberinde, 1 kilogram yemde 123 nanogram dioksin bulunduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Söz konusu gıda skandalı üzerine Almanya çapında bin tavuk çiftliği kapatılmıştı. KRV eyaletinde dün akşam 139 tavuk çiftliğinin kapısına kilit vuruldu.
Diğer yandan dioksin içerikli yumurta ve beyaz et tüketiciyi endişelendiriyor. Tüketiciler federal hükümeti ve Avrupa Birliği (AB) komisyonunu göreve çağırıyor. Konuyu inceleyen Federal Hükümet de üreticiler için daha katı kurallar koyma üzerinde çalışmalar yürütüyor. Avrupa Birliği de konunun aydınlatılmasını talep etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4235 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim