• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 17 °C

Çalışan emekli kesintisiz maaşı ne zaman alacak?

Çalışan emekli kesintisiz maaşı ne zaman alacak?
Sosyal güvenlik destek priminin kaldırılmasıyla oluşan fark, şubatta maaşlara yansıyacak. Maaşı 1.100 TL olan bir emeklinin maaşından 165 TL kesiliyordu. Bu ay itibarıyla prim tamamen kaldırılınca aynı kişinin eline kesintisiz 1.100 TL geçecek.

Okan Güray Bülbül

Emekliler 2016'ya girerken, 100 TL seyyanen zam ve bunun yanında enflasyon farkı almışlardı. Memur emeklisineyse toplu sözleşme farkı yansıtılmıştı. Şubat ayından itibaren ise emekli olduktan sonra 4/b'li olarak çalışmaya devam edenlerin maaşında artış olacak. TÜİK verilerine emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin oranı yüzde 30.8 seviyelerinde. Yani her üç kişiden en az biri emekli olduktan sonra da çalışıyor.

YÜZDE 10'LUK MAAŞ ARTIŞI OLACAK

Emekli olduktan sonra eski adıyla Bağ-Kur'a, yeni adıyla 4/b'ye tabi olarak çalışmaya devam edenlerden kesilen sosyal güvenlik destek primi (SGDP) kaldırıldı. Bu durumdaki kişilerin maaşlarından yapılan kesinti şubat ayından itibaren kalkıyor. Yani çalışan emeklilerin maaşları otomatik olarak artıyor. Emekli olduktan sonra emlakçı dükkanı açan, kendi nam ve hesabına çalışmaya başlayan veya şirket ortağı olan emeklilerin maaşından yapılan kesinti, şubattan itibaren kaldırılacak ve bu durumdaki emeklilerin maaşı yüzde 10 artmış olacak.

SSK'LI ÇALIŞANDA DURUM FARKLI

Emekli olduktan sonra çalışmaya eski adıyla SSK'lı yeni adıyla 4/a'lı olarak devam eden kişiler adına ödenen sosyal güvenlik destek primi ödenmeye devam edilecek. Bu kişiler için herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Emekliliği hangi statüden olmuş olursa olsun, emekli olduktan sonra 4/b'li olarak çalışmaya devam edenler için SGDP kaldırıldı. Dolayısıyla 4/b'li olarak, yani eski adıyla Bağ - Kur'dan emekli olup emekli olduktan sonra 4/a'lı, eski adıyla SSK'lı olarak çalışmaya devam eden bir emekli adına yine SGDP ödenecek.

Aylığı kestirip çalışabilirler

Emekli olduktan sonra çalışmayı sürdürenler, 5510 sayılı Kanuna göre 'sigortalı sayılmayanlar' statüsündeler. Yani bu kişiler SGK'ya göre sigortalı olmadıkları için herhangi bir prim ödemek durumunda değiller. Böyle olunca da bu kişiler adına SGK'ya prim ödenmiyor. Karşılaştıkları riskler açısından koruma altında da değiller. Ancak eğer isterlerse aylıklarını kestirip 4/b'li olarak çalışmaya devam edebilirler.

Yüzde 10'luk artış olacak

Şubat ayında SGDP farkı maaşlara yansıyacak. Sosyal güvenlik destek primi Temmuz 2015'te yüzde 15'ten yüzde 10'a düşürülmüştü. Maaşı 1.100 TL olan bir emeklinin maaşından 165 TL kesilirken bu rakam 110 TL'ye düşmüştü. Şubat ayından itibaren SGDP tamamen kaldırılınca bu kişinin maaşı 1.100 TL'ye yükselmiş olacak. Dolayısıyla bu durumdaki emeklilerin maaşında yüzde 10'luk bir artış söz konusu olacak.

Primler maaşı da artırır

Emlakçı dükkanı açan biri isterse emekli aylığını kestirip, normal bir 4/b'li gibi prim ödemeye devam edebilir. Bu durumda hem çalıştığı dönem için karşılaşabileceği riskler için koruma altında olacak, hem de emeklilik sonrası çalıştığı dönemde ödediği primler emekli aylığını yükseltebilir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2830 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim