• BIST 9693.46
  • Altın 2506.421
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.7776
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Çalışan hamile kadınlara şok!

Çalışan hamile kadınlara şok!
Doğum borçlanmasında mağduriyet iddiası... İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, doğum borçlanması yapan isteğe bağlı sigortalı annelerin emeklilik hakkında ...

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, doğum borçlanması yapan isteğe bağlı sigortalı annelerin emeklilik hakkında bilinmeyen bir mağduriyetin yaşandığını, yüzbinlerce kişiyi ilgilendiren bu durumu SGK'nın düzeltmesi gerektiğini açıkladı.

Arıkan, yazılı açıklamasında, doğum borçlanması uygulamasında emeklilik tarihi açısından olumsuz gelişmeler yaşandığını belirterek Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ''yüz binlerce anneyi mağdur edecek'' bu durumu düzeltmesi gerektiğini söyledi.

Arıkan, son düzenlemeyle SSK;lı annelere 2 çocuğa kadar toplam 4 yıl borçlanma hakkı tanındığını anımsatarak özellikle isteğe bağlı sigortalı annelerin emekliliğinde sıkıntı yaşandığını iletti.

İsteğe bağlı sigortalı iken yapılan doğum borçlanmasının kurumca Bağ-Kur kapsamında kayıtlara geçirildiğini belirten Arıkan, hak sahiplerinin birçoğunun emeklilik şartlarının bundan dolayı Bağ-Kur;a göre hesaplandığını ve ''prim ödeyerek erken emekli olma düşüncesindeki'' yüz binlerce annenin emeklilik tarihinin otomatik olarak ileri bir tarihe atıldığını kaydetti. Emeklilik hesabında son 7 yılın ortalamasına bakıldığını aktaran Arıkan, şunları kaydetti:

''Son 7 yılda en çok hangi kuruma prim ödendiyse o kurumdan emekli olunuyor. Örneğin SSK prim ödemenizde 3,5 yılı bir gün bile geçildiyse SSK;dan emekli olunuyor. Ancak annelik borçlanması 4 yılı bulduğundan ve isteğe bağlı sigortalı annelerin yaptığı borçlanma Bağ-Kur;lu sayılacağından bu da annelerin Bağ-Kur;dan emekli olması anlamına geliyor. Çünkü geriye kalan 3 yıl annenin SSK;dan emekli olmasına yetmiyor. Bilindiği üzere Bağ-Kur;dan emeklilik şartları SSK;ya göre daha uzun olduğundan uygulama annelik borçlanmasının yararını ortadan kaldırıyor.''

2008 yılın ekim ayında isteğe bağlı prim ödeyenlerin SSK yerine Bağ-Kur kapsamına alındığını anımsatan Arıkan, annelerin bu durumu fark edemediğini, halen isteğe bağlı sigortalı prim ödeyen bir annenin Bağ-Kur'lu olduğunu, SSK;dan geçmişe dönük doğum borçlanması yapılsa bile bu ödenecek primlerin de Bağ-Kur;a kabul edildiğini belirtti.

Arıkan, ''Bu durumda iki çocuk için toplam 4 yıl doğum borçlanması yapan isteğe bağlı sigortalı bir anne, emeklilik süresini doldurduğunu düşünerek başvuru yaptığında, emeklilik hakkının Bağ-Kur;dan olduğunu öğreniyor. Şu anda çok sayıda sigortalı anne emeklilik süresi açısından mağdur olmuş durumda. Çünkü yapılan borçlanma geri alınamıyor. SGK;nın bu mağduriyeti ortadan kaldırması şart. Prim ödeyerek, emeklilik süresini doldurduğunu düşünen sigortalılara bu kez siz Bağ-Kur;lusunuz deniliyor. Annelere hak verilme mantığı ile yaklaşılırken, şimdi ne yazık ki isteğe bağlı prim ödeyen anneler adeta cezalandırılıyor'' değerlendirmesini yaptı.

Arıkan daha önce SGK;nın annelik borçlanmasında açılan binlerce dava karşısında geri adım atıp bir genelgeyle durumu düzelttiğini vurgulayarak, şimdi bu yeni mağduriyet için de SGK;nın, aynı yaklaşımı göstermesi gerektiğini ifade etti.

Yahya Arıkan, ''SGK, bu kez isteğe bağlı sigortalı anneler dava açmadan bu durumu düzeltme erdemini göstermelidir. Çünkü, Yargıtay'ın bu konuda verilmiş ve borçlanmaları fiili çalışma süresinden saymayan çok sayıda kararı vardır. Anneleri mahkeme kapılarında süründürüp, üstüne SGK;nın mahkeme masrafı ödemesinden kimseye yarar gelmez. Bu basit sorun idari yoldan çözülmelidir'' dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3035 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim