• BIST 9101.45
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Çalışanlara diyetisyen, patrona detoks uzmanı

Çalışanlara diyetisyen, patrona detoks uzmanı
Uluslararası şirketlerin yıllardır uyguladığı sağlıklı yaşam programları artık Türk şirketlerinin de gündeminde. İş verimini arttırmak ve sağlık harcamalarını da düşürmek isteyen şirketler bünyelerine kurumsal beslenme danışmanları, diyetisyenler alıyor,

Uluslararası şirketlerin yıllardır uyguladığı sağlıklı yaşam programları artık Türk şirketlerinin de gündeminde. İş verimini arttırmak ve sağlık harcamalarını da düşürmek isteyen şirketler bünyelerine kurumsal beslenme danışmanları, diyetisyenler alıyor, sağlıklı beslenme günleri düzenliyor.

İş dünyası verimliliği arttırmanın yeni yolunu sağlıklı beslenme ve detoksta buldu. Hastalıkların neden olduğu hem zaman, hem de maliyet kaybının önüne geçmek isteyen şirketler, sağlıklı beslenme programları ile çalışanları zinde tutmanın peşine düşerken patronlar da stres ve dengesiz beslenmenin yarattığı sorunlardan kurtulmak için detoks kürlerine başladı. Şirketler kurum çalışanlarına sağlıklı beslenme eğitimleri veriyor, bünyelerinde diyetisyen barındırıyor ve sağlıklı beslenme günleri düzenliyor.
Yapılan araştırmalar boy ve kilo oranına göre belirlenen vücut kitle endeksinin 25'in üstüne çıktığı her adımda, hastalık riskinin yüzde 5 arttığını gösteriyor. Bunun iş hayatına yansıması da daha çabuk yorulma, sık hastalanma dolayısıyla da düşük verimlilik oluyor. Bu olumsuzlukları gidermek için de Wellness Councils of America'ya (Amerikan Sağlıklı Yaşam Derneği) göre Texas Instruments, Johnson & Johnson, HP, Morgan Stanley, PepsiCo, Dupont, American Express Co, Time Warner Corp. gibi dünya çapındaki büyük şirketlerin yüzde 80-90'ı kurumsal sağlık programları uyguluyor.
Amerika'nın en önemli sigorta şirketlerinden Prudential tarafından yapılan bir çalışma ise etkili bir sağlık programı sayesinde işe gelinmeyen günlerin yüzde 20, kişi başı verimsizliğin yüzde 32 ve senelik ilaç harcamalarının yüzde 46 azaldığını gösteriyor. Öte yandan Amerika'da Employee Assistance Professionals Association tarafından hazırlanan rapor da etkili bir kurumsal wellness programı sayesinde, kişi başı maliyetin 5 ila 7 dolar arasında azaldığını, devamsızlığın yüzde 66 düştüğünü ve hastalığa bağlı işe gelmemenin yüzde 37 gerilediğini ortaya koyuyor. Bu avantajları sayesinde yurtdışında beslenme danışmanlığı alan şirketlere toplu sigorta yapılırken özel indirimler uygulanıyor.
Sağlıklı beslenmenin yararı sadece şirkete değil çalışanlara da dokunuyor. Yine ABD'de yapılan bir istatistiğe göre kilolu çalışanların yüksek maaş ve terfi alma şansları da diğer meslektaşlarına oranla daha düşük. Araştırmanın bir diğer sonucu ise işadamlarının aldıkları her bir kilo için 1000 doları gözden çıkardıklarını ortaya koyuyor.
ABD'de yaygın olan bu programlar artık Türkiye'de de gündemde. Diyetisyenler çalışanlara programlar çıkarırken, işadamlarına da 3 günlük ekspres detoks kürlerinden, mesleğe özel beslenme reçetelerine kadar işadamlarını günlük trafiklerinden koparmadan şehir içinde "iyileştirmenin" yollarını sunuyor.
 
Türkiye'de de iş dünyasının ilgisi artıyor
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de iş dünyasının sağlıklı beslenmeye olan ilgisinin arttığını vurgulayan Taylight Sağlıklı Beslenme Merkezi ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli kapılarını çalan işadamlarının kendileri kadar çalışanlarının da sağlıklı beslenmesini talep ettiklerini belirtiyor.
Kümeli'ye göre patronların bu talebinin altında da çalışan verimliliğindeki artış yatıyor. Bu doğrultuda Kümeli'den çalışanlara yönelik eğitim alanlar arasında Microsoft, P&G, Akbank, KLM, ve HSBC gibi bir şirketler bulunuyor. Her ay bir şirketle benzer çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Kümeli, ayrıca öğle yemeği veren şirketler için de özel diyet reçeteleri hazırladıklarını bazı şirketler içinse catering firmalarına menü verdiklerini belirtiyor.
Kümeli önümüzdeki günlerde işadamlarına özel detoks programları da başlatacağını dile getirerek şunları söylüyor:
"İş dünyasındaki farklılıklara göre detoks programları da değişiyor. Doğal olarak vücudunda kullandığı kaslar, stres yoğunluğu, yeme sıklığı ve yemeğe ulaşma normları çok değişken. Detoks sonrası yeme düzeninin devamlılığını sağlamak için mesleki bilgiler çok önem taşıyor. 3 ila 10 gün arasında değişen detoks programlarını öncelikli olarak otomotiv, finans, bankacılık, telekomünikasyon ve eğitim sektörlerinden seçilen yöneticilere uygulayacağız. Bu insanlar en fazla stresle karşı karşıya kalan, yenilikçi ve dinlenmeye ihtiyacı olan insanlar."
 
Çalışana diyetle yatırım yapıyorlar
Kurumlara beslenme danışmanlığını Türkiye'de ilk başlatan isim ise Diyetisyen Dilara Koçak. Yurtdışındaki şirketlerin bu tip uygulamaları takip ettiğini gören Koçak, 2004 yılında Türkiye'deki boşluğu doldurmak üzere yola çıktı. Koçak'ın kurumsal beslenme danışmanlığından bugüne kadar Sabancı Holding, Koç Holding, Doğan Yayın Holding, Sabancı Holding, Borusan Holding, Kıraça Holding, Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri, Mercedes Benz Türk, Avea, Migros, Pınar, Mc Donald's ve Coca-Cola gibi pek çok şirket faydalandı. Şu anda da pek çok kurumsal şirketle devam ettiklerini belirten Koçak, şirketlerde çalışanların günlük beslenme takiplerinin, eğitimlerin ve diyet programlarının yanı sıra yöneticilere de beslenme koçluğu yaptıklarını ekliyor. "Bu çalışmalar insana yapılan yatırımdır" diyen Koçak, şirketlerde motivasyon ve verimliliğin arttığını, hastalık sebebiyle işe gelinmeyen günlerin de azaldığını ifade ediyor.
 
Sabancı strese diyetle karşı koyuyor
Bünyesinde uzman bir diyetisyen bulunduran şirketlerden biri Sabancı Holding. Bir yıldır holdingin tüm çalışanları haftada bir gün uzmanlarına danışarak ya kilo veriyor ya da sağlıklarına kavuşmak için özel diyetler uyguluyor. Holding'in danışmanlığını yürüten Yaşasın Hayat Kliniği Diyetisyeni Nilüfer Bayram çalışanlara seyahat ve iş yemeği programlarına göre diyet reçeteleri belirlediklerini anlatıyor. Strese bağlı sorunlara karşı da diyet programları düzenlediklerini ifade eden Bayram, "Çalışanların genelde saatlerini çok iyi organize edemedikleri için öğün atlama ya da akşam yemeğinde kontrolü kaybetme gibi sorunları oluyor" diyor. 25-60 yaş arası tüm çalışanların gerek form tutmak gerekse sağlık sorunları yüzünden düzenli danışmanlık aldığını dile getiren Bayram, iş dünyasının diğer hastalarına göre daha bilinçli olduğuna dikkat çekiyor.
 
Ernst&Young'ın meyve günlerine talep büyük
Danışman desteği ya da kurumsal eğitimlerin yanı sıra Ernst&Young gibi bazı şirketler de sağlıklı beslenmeyi bir şirket politikası haline getirmeyi seçiyor. Geçen yıl mayıs ayından beri her hafta şirket bünyesinde meyve günleri düzenleniyor. Binadaki tüm mutfaklarda mevsim meyveleri sunuluyor. Önceleri haftada bir gün sadece elmayla başlayan "Meyve Günleri" çalışanların yoğun talebi karşısında haftada iki gün tüm meyve çeşitlerini kapsar hale gelmiş durumda. Ernst&Young İnsan Kaynakları Müdürü Ebru Vardar, uygulamanın ortaya çıkışını şöyle anlatıyor: "Çalışanlarımıza gün boyu çay kahve servisi yapıyoruz, ayrıca kola makineleri de var. Sonuçta sanki çalışanlarımızı sağlıksız beslenmeye itiyormuşuz gibi bir tablo oluşuyordu. Bunun üzerine sağlıklı ürünler de sunmak istedik. Çalışanlardan da sürekli bu yönde talep geliyordu. Sonunda meyve sunmaya karar verdik."
 
Catering'de sağlıklı menüler revaçta
İş dünyasını etkisi altına alan sağlıklı beslenme trendi iş yerlerine servis yapan catering firmalarına da sıçradı. Toplu yemek hizmeti veren çoğu catering firması artık menülerinde diyet seçeneklerine de yer veriyor. Sektörün önde gelen firmalarından Sofra Yemek'in Genel Müdür Yardımcısı Sibel Gökbulut "Sağlıklı beslenme konusunda giderek bilinçlenen şirket çalışanları artık seçmeli usülde sunduğumuz mönülerde sağlıklı ve diyet kapsamında değerlendirilebilecek seçenekleri tercih ediyor" diyor. Esmer ekmek, bulgur pilavı, kurubaklagil ve lifli gıdaların daha çok tüketilir hale geldiğini belirten Gökbulut ekliyor: "5-6 yıldır hizmet vermekte olduğumuz müşterilerimizin beklentilerinin hızla değiştiğini gözlemlemekteydik. Özellikle beyaz yakalı çalışanlar olmak üzere müşterilerimizin ezici çoğunluğu genç yaş ortalamasına rağmen sağlıklı ve formda yaşamak istiyorlar. Bizden de buna uygun dizayn edilmiş mönülerin sunulmasını talep ediyorlar. "
 
Kariyer hedefi diyet yapmaya yöneltiyor
Dünyanın en büyük beslenme ve yaşam koçluğu şirketi Coaching Center Paris'in NLP Uzmanı Marie-Rose Koro, işadamlarının yoğun ilgisiyle karşı karşıya olduklarını belirtiyor. Özellikle kariyer hedefleri olan kişilerin kişisel gelişim ve sağlıklı beslenme konusunda destek aldığını aktaran Koro, "Hayat koçluğu ve doğru beslenmeyle beraber işadamlarının kendine güveni ve dışa dönüklüğü artıyor" diyor. Koro işadamlarına karizma geliştirme gibi konularda da destek olduklarını belirtirken sürekli insanlarla iletişim halinde olan öğretmen, öğretim görevlisi, avukat, diş doktoru, iletişim danışmanları gibi kesimlerden de talep geldiğine işaret ediyor. Koro işadamlarının en temel sorunu olarak ise neyin yanlış olduğunu ve sorunlarını bilmelerine rağmen uygulamaya geçerken organize olamamalarını gösteriyor.
 
HSBC'den özel müşteriye özel program
Sağlıklı beslenme ve detoksa artan ilgiyi gören HSBC de müşterilerini SPA hizmeti ile ödüllendiriyor. 2007'de başlayan uygulamaya göre private banking müşterilerine doğum günlerinde Taylife'tan detoks programı ve SPA hediye ediyor. Detoks kapsamında sağlıklı beslenme konusunda da eğitim alan özel müşteriler kısa süreli kürlerde bedenlerini arındırıyor. Müşteri cephesinden gelen olumlu tepkiler karşısında HSBC şimdi SPA hediyesini diğer müşteri gruplarına da yaymayı planlıyor. Şirketin müşteri memnuniyetini artırma faaliyetleri kapsamında bu uygulamayı seçmesinin sebebi ise genellikle bankacılıkla ilgilenen kesimin zevklerinin SPA'da kesişmesi.
 
Kurumsal beslenme danışmanlığı alan şirketler
Koç Holding
Doğan Yayın Holding
Sabancı Holding
Borusan Holding
Kıraça Holding
Eczacıbaşı Sağ. Hiz.
Mercedes Benz Türk
Avea
Migros Türk AŞ
Sodexho Top. Bes. Hiz.
Pınar Gıda ve İçecek
Mc Donald's
Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu
Coca-Cola
Çelebi Hizmet Gıda İşletmeleri
Pharmasante Sağlık Hiz.
Sapanca Nua Richmond Otel
Dost Vitamin
Sait Halim Paşa Yalısı
Mayadrom Spor Center
Motus Wellness Club
M-Onep
MPR İletişim
Microsof
Procter & Gamble
Akbank

KLM Havayolları

Bu haber toplam 5255 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim